DIICOT: Proiectul modificării codurilor nu satisface exigenţele privind confiscarea extinsă

Modificările codurilor penale, dacă vor fi adoptate, nu vor fi de natură să satisfacă exigenţele implementării Directivei Parlamentului European şi a Consiliului cu privire la instituţia confiscării extinse, fiind introduse limitări şi condiţionări suplimentare faţă de standardele UE, anunţă DIICOT.
Filip Stan
14 apr. 2017, 10:07
DIICOT: Proiectul modificării codurilor nu satisface exigenţele privind confiscarea extinsă

DIICOT a înaintat pe 13 aprilie Ministerului Justiţiei observaţiile şi propunerile formulate cu privire la proiectul de modificare a codurilor penale. Instituţia a remarcat şi necesitatea de a implementa şi alte modificări legislative ca efect al unor alte decizii ale Curţii Constituţionale, pe lângă comentariile şi observaţiile de natură tehnică formulate pe marginea textelor de lege propuse.

„Având în vedere că demersul Ministerului Justiţiei este motivat de necesitatea modificărilor consecutive deciziilor Curţii Constituţionale, pe de o parte, dar si a alinierii legislaţiei penale la standardele impuse de Directiva 2014/42/UE A Parlamentului European şi a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind îngheţarea şi confiscarea instrumentelor şi produselor infracţiunilor săvârşite în Uniunea Europeană, pe de altă parte, considerăm important să facem următoarele precizări: Faţă de proiectul de lege analizat am apreciat necesar să accentuăm că, în opinia noastră, modificările legislative propuse, dacă vor fi adoptate în cele din urmă în forma conţinută în proiect, nu vor fi de natură să satisfacă exigenţele implementării Directivei 2014/42/UE A Parlamentului European şi a Consiliului, cu privire la instituţia confiscării extinse, fiind introduse limitări si condiţionări suplimentare fata de standardele UE în materie. Aşa cum am arătat şi în materialul comunicat Ministerului Justiţiei cu această ocazie, ca şi în comunicările noastre din ultimii doi ani cu Ministerul Justiţiei, apreciem că întreaga reglementare naţională privind confiscarea produsului infracţiunii, consacrată în principal în prevederile legate de „confiscarea specială” şi „confiscarea extinsă”, aşa cum sunt acestea reglementate în Codul penal si Codul de procedură penală în vigoare, reclamă o intervenţie legislativa cuprinzătoare”, precizează DIICOT într-un comunica de presă remis vineri MEDIAFAX.

Direcţia transmite că apreciază demersul necesar pentru a alinia sistemul naţional de reglementare în materia confiscării produsului infracţiunii la standardele internaţionale si a spori eficienţa sistemului de drept penal românesc cu privire la deposedarea infractorilor de produsul infracţional.

DNA a transmis că propunerile formulate în cadrul proiectului de modificare a codurilor penale sunt, în mare, oportune, însă se impun unele observaţii tehnice, ce au fost trimise către Ministerul Justiţiei.

„DNA consideră că propunerile formulate sunt în cea mai mare parte oportune, dar că se impun unele observaţii de natură tehnică, ce au fost transmise către Ministerul Justiţiei”, a transmis, într-un răspuns pentru agenţia de presă MEDIAFAX, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, că a trimis la Parchetul General, DNA, Consiliul Superior al Magistraturii şi la DIICOT proiectul de modificare a codurilor penale, precizând că aşteaptă sugestii şi propuneri până la data de 13 aprilie.

Ministerul Public a anunţat, miercuri, că apreciază propunerile făcute de Ministerul Justiţiei proiectului de lege privind Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, ca fiind oportune şi în acord cu deciziile Curţii Constituţionale.

„În urma analizei şi studiului proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de Procedură Penală, precum şi pentru completarea articolului 79 din Legea nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative şi a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, Ministerul Public apreciază propunerile făcute de Ministerul Justiţiei ca fiind oportune şi în acord cu deciziile Curţii Constituţionale. Astfel, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a formulat un punct de vedere ce conţine observaţii preponderent de tehnică legislativă. Ministerul Public îşi exprimă convingerea că forma promovată de către autorul propunerii de act normativ va fi agreată şi de către ceilalţi actori implicaţi ulterior în procesul de legiferare”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Public, remis, miercuri, MEDIAFAX.

Spynews
Ultima imagine cu Andrei Versace în viață. Cum s-a afișat și ce mesaj controversat a transmis cel căruia i se mai spunea și "Regele” fițelor | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Aplicația care îți dă bani pentru că mergi pe jos. Te plătește serios doar pentru că alegi să te plimbi
Capital.ro
Se confiscă banii în România. Românii vor fi notificați. Iei amendă de 500 de lei
Playtech.ro
Primele imagini cu principalul suspect în cazul crimei din Brăila. Noi detalii ies la iveală
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Regele nordului, o perlă puțin descoperită a turismului românesc. Frumusețile nebănuite de la capătul României
Spynews
Adevărul despre averea lui Andrei Versace. Ce afaceri avea, de fapt, influencerul
Spynews
Cine a fost Andrei Versace. Cunoscut ca și ”Regele Fițelor”, tânărul se lăuda cu o viață de lux și locuia într-un apartament de 600.000 euro | FOTO
Evz.ro
Codul Rutier. Defecțiunea pentru care șoferii trebuie să anunțe poliția imediat
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune
Cancan.ro
BREAKING | Primele imagini din apartamentul lui Andrei Versace. Casa este deranjată încă de la intrare VIDEO
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Ce făcea dentista din Brăila cu pacienții în cabinet? Era singurul cabinet stomatologic fără camere de supraveghere
Capital.ro
Mașinile interzise pe străzile din România. Nu mai au drept de circulație. Legea e lege
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Principalul suspect în cazul crimei din Brăila a fost prins
MediaFlux
Schimbări majore privind voucherele sociale! Le scade valoarea și se acordă mai rar. Au anunțat acum
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'