Proiectul de lege pus în dezbatere publică interzice introducerea pe piața națională și comercializarea pungilor de transport din plastic subțire cu mâner, scrie zdi.ro. Decizia vine în contextul în care România riscă sancțiuni din partea Uniunii Europene, pentru neconformarea cu directivele privind
„Operatorii economici care introduc pe piaţa națională ambalaje reutilizabile sunt obligaţi să respecte, la fabricarea de ambalaje, cerinţele esenţiale privind caracterul reutilizabil al unui ambalaj prevăzute la pct. 2 din anexa nr. 2, astfel încât acestea să corespundă unor reutilizări multiple”, mai cere ministerul.
În plus, operatorii economici care comercializează pungi de transport din plastic sunt obligaţi să organizeze un sistem pentru colectarea ambalajelor reutilizabile și a pungilor de transport din plastic de la utilizatori sau consumatorii finali. Ministerul Mediului afirmă că nivelul actual al consumului de pungi de transport din plastic creează cantități ridicate de deșeuri abandonate și implică utilizarea ineficientă a resurselor și se preconizează că, dacă nu se iau măsuri, consumul va crește.
Citeşte şi Cum se păcălesc toate gospodinele când cumpără OREZ. Uite cum îţi dai seama dacă are în el PLASTIC
„Deșeurile provenite din pungile de transport din plastic abandonate conduc la poluarea mediului și agravează problema răspândită a deșeurilor abandonate din corpurile de apă, amenințând ecosistemele acvatice din întreaga lume. Măsurile care trebuie luate pentru a reduce consumul de pungi de transport din plastic ar trebui să ducă la o reducere durabilă a consumului de pungi de transport din plastic subțire, și nu la o creștere globală a generării de ambalaje.
Autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului se asigură că pungile de transport din plastic biodegradabile și compostabile sunt etichetate în conformitate cu specificațiile prevăzute în actul de punere în aplicare adoptat de Comisia Europeană care stabilește specificațiile etichetelor sau ale marcajelor menite să asigure recunoașterea la nivelul Uniunii a pungilor de transport din plastic biodegradabile.
Prin adresa din data de 23 ianuarie 2017 Comisia Europeană informa Ministerul Afacerilor Externe cu privire la depășirea termenului de transpunere al Directivei (UE) 2015/720 a Parlamentului European și a Consiliului din 29 aprilie 2015 de modificare a Directivei 94/62/CE în ceea ce privește reducerea consumului de pungi de transport din plastic subțire. România avea ca termen de conformare până la data de 27 noiembrie 2016. Autoritățile române aveau la dispoziție un termen de două luni de la data primirii scrisorii, pentru a lua o decizie în privința reducerii consumului de pungi de transport din plastic subțire. După adoptarea în Guvern, proiectul va merge la Parlament, pentru dezbatere, ca proiect de lege.