FMI şi-a îmbunătăţit estimările privind evoluţia economiei româneşti în 2017 şi 2018. Anunţul premierului Grindeanu

Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit în creștere, de la 3,8% până la 4,2%, estimările privind evoluția economiei românești în acest an, potrivit celui mai nou raport "World Economic Outlook", publicat marți de instituția financiară internațională în avanpremiera reuniunii de primăvară.
Romania TV
18 apr. 2017, 18:57
FMI şi-a îmbunătăţit estimările privind evoluţia economiei româneşti în 2017 şi 2018. Anunţul premierului Grindeanu

FMI și-a îmbunătățit ușor și estimările privind ritmul de creștere înregistrat de economia României în 2018, până la 3,4%, față de avansul de 3,3% preconizat în toamna anului trecut.

Conform documentului referitor la perspectivele economiei globale, România va înregistra în acest an a doua cea mai mare creștere economică din Europa, fiind devansată doar de Islanda (5,7%). Pe ansamblu, Europa va înregistra o creștere economică de 2%, iar Europa Emergentă, regiune unde este inclusă și România, va înregistra un avans al PIB de 3%.

„Perspectivele economice pentru Europa Emergentă sunt relativ favorabile, cu excepția Turciei. Pentru întregul grup, creșterea este preconizată să rămână la 3% în 2017 și să se îmbunătățească la 3,3% în 2018”, subliniază FMI în raportul „World Economic Outlook”.

În ceea ce privește evoluția prețurilor de consum în România în acest an, estimările instituției financiare internaționale au fost revizuite în jos, până la o creștere de 1,3%, de la un avans de 1,7% cât se estima în toamnă, urmând ca ritmul de creștere a prețurilor să accelereze în 2018 până la 3,1%, peste avansul de 2,5% preconizat anterior de FMI.

În schimb, FMI a lăsat neschimbate estimările privind deficitul de cont curent înregistrat de România în 2017, la minus 2,8%, și chiar și-a revizuit estimările pentru anul 2018 până la un deficit de cont curent de 2,5%, în condițiile în care în toamnă prognoza că deficitul de cont curent al României va depăși pragul de 3% în 2018 ajungând la minus 3,2%. Pe de altă parte, FMI a revizuit în scădere și estimările referitoare la rata șomajului în România, care ar urma să înregistrezeun declin semnificativ în 2017, până la 5,4%, față de 6,2% cât estima anterior, pentru ca în 2018 să ajungă până la 5,2%.

La nivel global, FMI și-a îmbunătățit estimările privind creșterea economiei mondiale în 2017 și 2018.

„Creșterea economiei mondiale, estimată în luna octombrie la 3,1% pentru 2016, este proiectată să se majoreze la 3,5% în 2017 și 3,6% în 2018, o revizuire în sus cu 0,1 puncte procentuale pentru 2017 comparativ cu estimările din luna octombrie a anului trecut”, se arată în raportul publicat de FMI.

Într-un comunicat publicat în martie, la finalul vizitei în România, misiunea FMI arăta că avansul economiei românești este proiectat la 4,2% în anul 2017, susținut de stimularea în continuare a consumului privat printr-o nouă rundă de relaxare fiscală și de majorări salariale. „În absența unei impulsionări puternice a investițiilor, a accelerării reformelor structurale și a consolidării instituțiilor, se anticipează o reducere a ritmului de creștere pe termen mediu”, precizau reprezentanții instituției financiare internaționale la vremea respectivă.

Ministrul român al Finanțelor, Viorel Ștefan, arăta, în 12 aprilie, că România ar putea înregistra în 2017 o creștere economică mai mare decât cea estimată, de 5,2% din PIB, o contribuție importantă la acest lucru urmând să aibă agricultura.

Sorin Grindeanu: Creșterea economică trebuie să se vadă și în veniturile românilor.

„FMI și-a îmbunătățit estimările pe 2017 pentru economia românească. Șomajul estimat a scăzut de la 6,2 la 5,4%. Iar estimarea evoluției economiei crește de la 3,8 la 4,2%. În continuare, inclusiv după discuțiile cu Ministerul de Finanțe și Comisia de Prognoză, îmi păstrez opinia că economia românească va înregistra, în acest an, o creștere de 5.2 la sută.
Guvernul s-a angajat să susțină mediul de afaceri din România și vom lua toate măsurile în acest sens. De asemenea, creșterea economică trebuie să se vadă și în veniturile românilor”, a scris premierul Sorin Grindeanu pe Facebook, la scurt timp după publicarea datelor FMI.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce pensie primești dacă nu ai muncit nicio zi. Suma pe care o vei lua de la stat
Capital.ro
Românii nu vor primi toți banii câștigați în mod corect. Legea peste care nici judecătorii nu au putere
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ de la șeful Casei de Pensii! Trebuie să afle toți pensionarii
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Românii care au acest obiect prin casă se îmbogățesc instant
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Regizorul Bogdan Budes și-a PREVESTIT moartea?! Ce a postat cu câteva zile înainte de tragedie: „Aerul unor funeralii…”
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Marele artist al României a murit! Toți actorii plâng: Mi se rupe inima
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Ursă agresivă pe Transfăgărășan: turiști străini atacați după ce i-au dat de mâncare
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...