Sirenele care anunţă situaţiile de urgenţă sunt testate miercuri în Bucureşti şi în alte 13 judeţe

Sirenele care anunţă situaţiile de urgenţă sunt testate, miercuri, între orele 10.00 şi 15.00, în municipiul Bucureşti şi în 13 judeţe, între care Braşov, Buzău, Prahova, Iaşi şi Suceava. Exerciţiul de alarmare a populaţiei privind posibile situaţii de mare risc a început marţi, când sirenele au sunat în judeţele Brăila, Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa, Tulcea şi Vrancea, şi se va încheia vineri.
Romania TV
19 apr. 2017, 04:13
Sirenele care anunţă situaţiile de urgenţă sunt testate miercuri în Bucureşti şi în alte 13 judeţe

Anunţul de testare a sirenelor a fost făcut de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă pe pagina de Facebook, cu îndemnul „#SHARE ca să nu fim luaţi prin surprindere”.

Exerciţiul PROCIV 2017 a început marţi, când sirenele au sunat în judeţele Brăila, Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa, Tulcea şi Vrancea.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov, Daniel Vasile a declarat că doar 15% dintre cele 400 de sirene din Capitală pot fi acționate cu dublă comandă, atât electrică, cât și electronică.

„Din păcate, situația statistică ne arată că doar 15% dintre aceste sirene pot fi acționate cu dublă comandă, atât de la locul în care sunt amplasate, cât și dintr-un punct de comandă existent la primărie, la autoritatea locală sau la dispeceratul ISU. Este o vulnerabilitate și probabil că ar trebui ca numărul de sirene care să funcționeze în sistem centralizat să fie mult mai ridicat”, a spus el.

Daniel Vasile a precizat că pe parcursul zilei de miercuri vor fi făcute mai multe asemenea simulări în Capitală, iar cetățenii nu trebuie să se panicheze, pentru că este doar un exercițiu, însă trebuie să conștientizeze importanța acestui mesaj, pentru că într-o situație reală va trebui reacționat corespunzător.

„În ceea ce privește aceste sirene electrice și electronice, au fost desfășurate mai multe controale de către inspectorii de prevenire, potrivit atribuțiilor pe care le avem, și am constatat faptul că la autoritățile locale nu toate sirenele sunt luate în evidență, că există probleme în ceea ce privește mentenanța acestora, dar și probleme în ceea ce privește funcționarea acestora. Au fost făcute atât controale inopinate, cât și controale tematice, controale planificate”, a spus purtătorul de cuvânt.

El a adăugat că, pe parcursul zilei, la fiecare punct în care se găsește o sirenă vor fi reprezentanți ai ISU și Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență.

„Vom verifica dacă sirena a pornit și, dacă a pornit, dacă a funcționat în parametri corespunzători, astfel că, poate la sfârșitul zilei sau în ziua imediat următoare, vom ști exact câte dintre cele 400 de sirene au funcționat și care sunt măsurile pe care ar trebuie să le solicităm autorităților locale pentru remedierea problemelor. (…) În bugetele primăriilor trebuie prinse bugete pentru remedierea deficiențelor, dar și pentru îmbunătățirea sistemului actual”, a punctat Daniel Vasile.

Purtătorul de cuvânt al ISU București a menționat că în sectorul 6 există cele mai multe sirene care pot fi acționate în mod automat de la ISU București.

„La Primăria Sectorului 2 există contract de mentenanță, există o situație bine definită a tipurilor de sirene care există, care funcționează, există și un centru de acționare a acestora în incinta Primăriei și există și un proiect pentru dezvoltarea sistemului. Acest proiect va trebui să se întâmple nu numai la Primăria Sectorului 2, dar și la celelalte sectoare din București”, a afirmat Daniel Vasile.

El a spus că, din informațiile pe care le are, au fost situații punctuale în Capitală unde sirenele nu au funcționat.

Miercuri, exerciţiul va continua în Bucureşti şi în judeţele Argeş, Bacău, Botoşani, Braşov, Ilfov, Neamţ, Prahova, Suceava, Vaslui, Buzău, Dâmboviţa, Giurgiu şi Iaşi.

Joi, sirenele pentru situaţii de urgenţă vor fi testete în Alba, Harghita, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Covasna, Maramureş, Mureş, Satu Mare, Sălaj şi Sibiu, iar vineri exerciţiul se va desfăşura în judeţele Arad, Caraş-Severin, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Olt, Teleorman, Timiş şi Vâlcea.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a explicat că exerciţiul este organizat pentru că populaţia trebuie să ştie ce înseamnă fiecare sunet al sirenei, în cazul unor situaţii de mare risc.

„Este un exerciţiu prin care testăm sirenele şi obişnuim populaţia ce înseamnă fiecare sunet, ce înseamnă când sună aşa sau când sună altfel. Este un exerciţiu care s-a făcut şi în alte ţări, Germania a avut aşa ceva recent la nivel naţional, prin verificarea sistemelor de înştiinţare publică, a sirenelor în mod deosebit”, a spus, în 13 aprilie, şeful DSU.

El a mai afirmat că IGSU va verifica, în urma acestui exerciţiu, şi dacă toată lumea a sesizat că sirenele sunt pornite.

„Sirenele sunt cele care există în acest moment şi vom analiza dacă s-a auzit peste tot, dacă toată lumea a sesizat că sirenele sunt pornite, pentru că sunt unii care şi-au izolat geamurile şi s-ar putea să nu audă nimic. Atunci sunt sisteme alternative de alertare, la care începem să ne gândim, pe lângă sirene, să mai fie şi altele. Facem parteneriat cu mass-media să transmită instantaneu mesaje în situaţii de urgenţă”, a precizat secretarul de stat.

Întrebat de ce sistemul este testat acum, Arafat a spus că este ceva normal, pentru că de mulţi ani nu a fost testat.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Câți bani câștigi, de fapt, dacă pui 1000 de lei într-un depozit bancar pentru 1 an de zile. Ofertele Banca Transilvania, BCR, BRD, ING, CEC Bank sau Raiffeisen pentru clienți și nu numai
Capital.ro
Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
ANALIZĂ. Cât de afectată este imaginea României de scandalul Dianei Șoșoacă în Parlamentul European
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
Cum scapi de cel mai urât miros. Soluția este ieftină și o ai în bucătărie
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Amendă de 500 de lei. Este lege pentru toți șoferii: Trebuie să fie vizibil
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Viktor Orban Critică Mandatul Ursulei von der Leyen și Denunță Lideri UE
MediaFlux
⁠Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie. Ce trebuie să respecte orice creștin
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'