Decretul antiimigraţie emis de Trump, atacat în justiţie de Facebook, Google şi peste 150 de companii

Peste 150 de companii americane, în special din sectorul tehnologic, între care unele celebre precum Facebook, Google și Microsoft, au luat din nou poziție miercuri într-un document judiciar împotriva politicii antiimigrație a lui Donald Trump, relatează France Presse.
Iulian Tudor
20 apr. 2017, 05:32
Decretul antiimigraţie emis de Trump, atacat în justiţie de Facebook, Google şi peste 150 de companii

Peste 150 de companii americane, în special din sectorul tehnologic, între care unele celebre precum Facebook, Google și Microsoft, au luat din nou poziție miercuri într-un document judiciar împotriva politicii antiimigrație a lui Donald Trump, relatează France Presse.

Ordinul executiv revizuit semnat la începutul lunii martie de președintele american, la fel ca și prima versiune emisă la sfârșitul lunii ianuarie, „provoacă daune substanțiale întreprinderilor americane, salariaților lor și întregii economii”, afirmă acest document, transmis unei Curți de Apel din Virginia (estul SUA).

Această instanță trebuie să decidă asupra legalității ordinului care are scopul să interzică intrarea refugiaților și cetățenilor din șase țări musulmane, dar care constituie obiectul unei confruntări judiciare. Un judecător federal din Hawaii a blocat chiar aplicarea sa în cursul lunii martie.

Scrisoarea companiilor aduce un sprijin oficial oponenților decretului, amintind în special că SUA sunt o „națiune de imigranți” și evocând contribuția acestora în viața economică, politică, culturală și sportivă a țării.

Aceasta afirmă de asemenea că decretul afectează capacitatea întreprinderilor americane de a concura pe scena internațională și a recruta salariați talentați și îndeamnă multinaționalele să se instaleze în afara Statelor Unite. Documentul cuprinde în total 162 de semnături, potrivit Agerpres.

Se regăsesc aici numeroase companii din domeniul tehnologiei de diferite mărimi, printre care actori istorici în sector precum Intel, Hewlett Packard Enterprise, eBay, Yahoo!, Netflix, societățile miliardarului Elon Musk, SpaceX și Tesla sau cele ale lui Jack Dorsey, Square și Twitter, precum și alte numeroase create de curând (startup-uri) precum Airbnb, Fibit, GoPro, Pinterest, Snap, Uber…

Lista cuprinde de asemenea câteva companii care nu fac parte din sectorul tehnologic, precum cea specializată în iaurturi Chobani.

Sectorul tehnologiilor a luat deja poziție în mod hotărât la începutul anului împotriva primei versiuni a decretului, fiind îngrijorat de consecințele imediate ale precedentului pe care l-ar putea crea pentru un domeniu ce se bazează enorm pe talente străine.

Noua ofensivă intervine a doua zi după semnarea de către Donald Trump a unui nou ordin executiv ce vizează de această dată reformarea atribuirii vizelor preferate de sectorul tehnologic, între care celebrele vize de tipul H-1B, permise de lucru destinate savanților, inginerilor și programatorilor informatici, care constituie în special o cale de acces pentru mulți specialiști indieni atrași de Silicon Valley. Statele Unite eliberează circa 85.000 de astfel de vize anual.

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Medicamentul care ar reduce speranța de viață cu 6 ani. Multe persoane îl folosesc pentru o problemă des întâlnită
Capital.ro
Blackout în România? Cel mai negru scenariu pentru țara noastră: Catastrofale
Playtech.ro
Aparatul pe care românii nu îl mai pot cumpăra de la 1 iulie 2025. Electrocasnicul dorit de mulți a fost interzis de UE
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Momente de teroare pentru o femeie din Brooklyn, atacată de un grup de evrei ortodocși. „Amenințau cu violul, scandau «moarte arabilor»”
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Vești foarte proaste pentru pensionari, din luna mai. Cine se face vinovat
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii care vor primi 292 de lei pe 8 mai 2025, direct pe card sau prin Poșta Română
Cancan.ro
Ce a făcut angajata unui fast-food din Plaza România, după ce a aflat că Piedone face controale în zonă. Șeful ANPC a prins-o în fapt!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Turul II înapoi? Decizia la care nu s-ar fi așteptat Călin Georgescu: Judecat abuziv
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Cum a arătat prima dezbatere electorală între candidați. Crin Antonescu, Nicușor Dan și Elena Lasconi, atacuri politice și replici tăioase! George Simion a părăsit sala după doar câteva minute
Mesajul Runelor pentru marti, 29 aprilie 2025. Zi de marti cu noroc mare pentru patru zodii!
MediaFlux
Mihai Leu în stare critică la terapie intensivă. Fostul campion la box si pilotaj adus cu elicopterul la București
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Un nou SUV poate fi comandat în România, începând de azi. Ce preţ are faţă de Dacia Bigster