7 lucruri pe care trebuie să le ştiţi despre primii dinţi ai copilului

In Romania, 1% dintre bebelusi se confrunta cu simptomele eruptiei primului dinte la mai putin de 4 luni, in timp ce 2% nu are niciun dinte erupt pana la varsta de 12 luni, intarziere normala, fara a fi cauzata de o problema de sanatate.
Roxana Gagiu
20 apr. 2017, 14:41
7 lucruri pe care trebuie să le ştiţi despre primii dinţi ai copilului

In mod normal, primii dinti incep sa erupa dupa varsta de 6 luni, acestia fiind incisivii centrali de pe maxilarul inferior. Urmeaza cei 4 dinti de pe maxilarul superior, continuandu-se cu eruptia lenta a celorlalti dinti, de obicei pe perechi, pana cand toti cei 20 de dinti de pe ambele maxilare erup pana la varsta de 3 ani. Setul complet de dinti primari apare in perioada 2 – 3 ani pana la 6-7 ani.

Cand incep sa se dezvolte primii dinti ai copilului?

Dintii primari ai copilului incep sa se formeze in primul trimestru de sarcina si dintii permanenti, in al doilea trimestru de sarcina. De aceea, orice perturbare in domeniul sanatatii femeilor insarcinate ar putea provoca pagube nu numai in cazul primilor dinti ai copilului, dar, de asemenea, asupra dintilor permanenti.

„Unele medicamente ar putea influenta, de asemenea, culoarea si formarea dintilor bebelusului. Prin urmare, trebuie sa fiti foarte atente cu consumul de medicamente in timpul sarcinii si trebuie sa consultati intotdeauna un medic specialist pentru a va oferi sfaturi avizate”, spune dr. Andra Custura.

Cand este timpul pentru prima vizita la dentist a copilului?

Prima vizita la dentist a copilului ar trebui sa aiba loc de indata ce primul dinte va fi vizibil. In timpul primei vizite, medicul dentist pediatru va organiza si va oferi un program de prevenire pe care cel mic sa-l urmeze, va examina, de asemenea, dezvoltarea dentara a copilului, va va oferi sfaturi cu privire la nutrientii necesari si va va informa in legatura cu modul de a evita posibilele probleme.

A doua vizita ar trebui sa aiba loc atunci cand copilul ajunge la varsta de 2 – 3 ani atunci cand toti dintii primari ar trebui sa erupa. Scopul acestei vizite este de a verifica daca toti dintii s-au dezvoltat si au erupt in mod corespunzator. Dintii vor fi verificati de carii si daca programul preventiv dentar a fost urmarit.

„A treia vizita ar trebui sa aiba loc la 3-4 ani. La aceasta vizita stomatologul va examina daca dezvoltarea dintilor si obrajii si gingiile copilului sunt normale. Programul preventiv va fi ajustat din nou, in functie de nevoile copilului. Primul tratament cu fluor va avea loc la aceasta vizita, dar acesta nu este neaparat obligatoriu, depinde de multi factori, plus ca aceasta terapie era recomandata acum zeci de ani, in ultimii ani parerea despre flour fiind destul de controversata, in unele tari chiar si interzisa. Medicul dentist pediatru ar trebui sa examineze copilul de 1-2 ori pe an, in scopul de a verifica dezvoltarea dintilor si a cariilor dentare, pentru a ajusta programul de prevenire si pentru a oferi un tratament cu fluor dupa cum este necesar”, completeaza specialistul.

Cand apar primii dinti la bebelusi?

Primul dinte apare in primele 6-8 luni si pana la varsta de trei ani ar trebui sa fie vizibili 20 de dinti ar. Atat aparitia precoce, cat si intarziata a dintilor este de obicei ereditara si nu este neaparat legata de o problema. In cazul in care copilul, cu toate acestea, nu are niciun dinte pana la 1 an, ar trebui sa consulte medicul dentist pediatru.

Care sunt simptomele legate de eruptia dintilor si cum se pot ameliora?

Simptomele care apar de obicei atunci cand dintii primari incep sa erupa sunt: gingii umflate si rosii, cantitate marita de saliva, anxietate, schimbare in obiceiurile nutritionale, lipsa poftei de mancare, dificultate la somn.

„In general, simptomele care sunt legate de aparitia primilor dinti ai copilului sunt usoare. Daca observati febra, eruptii cutanate, varsaturi sau diaree, trebuie sa vizitati medicul pediatru, pentru ca poate fi vorba despre o alta problema. In scopul de a ameliora toate aceste disconforturi trebuie sa curatati gura celui mic de 2-3 ori pe zi, cu un tifon udat cu apa”, spune dr. Andra Custura.

Ce se intampla atunci cand copilul foloseste suzeta?

Bebelusii au un instinct intens de supt, care pe de o parte satisface nevoia de hranire, pe de alta parte inlocuieste legatura cu mama lor. Din acest motiv le ofera o mare placere acest obicei. Pentru a satisface aceasta nevoie, copilul foloseste degetele sau alte obiecte. Suzeta este un mijloc important si comun pentru satisfacerea nevoii de aspirare a copilului. Ea poate functiona preventiv impotriva obiceiul de a suge degetele.

„Eforturile de a evita utilizarea unui suzete duce la suptul degetului, care este o simpla inlocuire a suzetei, obicei ce poate provoaca consecinte grave asupra dezvoltarii obrajilor (falcilor). In general, utilizarea unui suzete este de preferat in locul folosirii degetelor, deoarece acest obicei poate fi oprit mai usor, la o varsta mai mica si, in general, provoaca mai putine probleme”, afirma specialistul.

Cand ar trebui sa fie oprita utilizarea suzetei?

Folosirea suzetei sau obiceiul de a suge degetul ar trebui sa se opreasca inainte de varsta de 4 ani, motivul fiind ca daca exista deformari ale falcilor acestea se vor autocorecta cu timpul. Cu toate acestea, in cazul in care aceste obiceiuri sunt extinse dincolo de aceasta varsta, asa cum se intampla in multe cazuri, este posibil ca deformatiile sa fie permanente si dificil de corectat. In astfel de cazuri, persoana cea mai potrivita care sa ofere sfaturi este medicul dentist pediatru, care va va ajuta sa dezobisnuiti copilul sa mai foloseasca suzeta.

Cum ar trebui sa fie suzeta?

Suzeta trebuie sa fie de o asemenea dimensiune incat copilul sa nu fie capabil sa o bage in intregime in gura. Mamelonul trebuie sa fie moale, cu un gat subtire si flexibil. Este de preferat ca forma mamelonului sa fie simetrica, astfel incat copilul sa poata plasa suzeta in gura in mod corect. Scutul suzetei trebuie sa ramana in afara, in asa fel incat sa atinga zona din jurul gurii ferm si usor si sa aiba orificii de ventilare ce permit aerului sa circule pentru a ajuta la prevenirea eruptiilor cutanate. In cele din urma, este total neindicat sa legati suzeta cu o panglica in jurul gatului bebelusului, acest lucru poate reprezenta un pericol de strangulare.

Spynews
Liviu Vârciu și Anda Călin s-au căsătorit religios tot astăzi, după cununia civilă! Imagini exclusive de la biserica unde și-au jurat iubire pentru totdeauna / VIDEO
Bzi.ro
Cum scapă Mirela Vaida de kilogramele acumulate în vacanță. Ieșeanca a recunoscut: „Îmi plac mâncărurile bine făcute!”
Fanatik.ro
Cel mai bun oraș din România pentru tineri. Aici e bine să locuiești, duci o viață frumoasă și liniștită
Capital.ro
A doua recalculare a pensiilor. Are loc tot în 2024. Pensionarii, puși la plată
Playtech.ro
ȘOC! Mădălina Ghenea, așa cum NU ai văzut-o niciodată. Imaginile pe care le vrea ȘTERSE
DailyBusiness
A fost activat sistemul de CONDUS FĂRĂ MÂINI. Poate fi încercat 3 luni, fără costuri
Adevarul
Revoltă cu repetiție. Încă un lider mercenar îi declară public război lui Putin: „Toate acestea sunt opera așa-zisului «președinte»”
Spynews
Jucător de fotbal, prăbuşit pe teren în timpul meciului! Sportivul în vârstă de 27 de ani s-ar confrunta cu probleme cardiace / VIDEO
Spynews
”Mâine strângem mieii". Discuțiile șocante dintre Andrew și Tristan Tate au fost făcute publice. Cum ar fi vorbit despre femeile care ar fi lucrat pentru ei
Evz.ro
Stațiunea de vie pentru pensionari. Este locul ideal din România
Ego.ro
ATENȚIE, pensionari! Ce faci dacă primești o pensie MAI MARE decât te așteptai
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din fotbalul românesc!
wowbiz.ro
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus adevărul despre despărțirea de Florin Salam! Motivul pentru care a dispărut din me
Cancan.ro
Ninge peste câteva săptămâni în România! Meteorologii Accuweather anunță data exactă a primelor ninsori
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ pentru Mădălina Ghenea pe stadionul lui Manchester City! Cum a fost surprinsă și pe cine a avut în brațe
kanald.ro
Tragedie pe o plajă cunoscută din Constanța: Un copil de 11 ani s-a înecat sub privirile turiștilor
Capital.ro
Ungaria a abandonat. Dezastru istoric pentru Viktor Orban. Maghiarii au înlemnit
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Imperiul lui Ion Țiriac a fost împărțit. Magnatul a luat decizia în privința averii
stirilekanald.ro
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e rupt!"
substantial.ro
Investiție de 8 milioane de lire pentru producția de nanoparticule ce captează gaze cu efect de seră
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...