Administraţia Prezidenţială a transmis vineri seară un comunicat de presă referitor la o „cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Parlamentul României, pe de o parte, şi Preşedintele României, pe de altă parte”. „Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a transmis vineri, 6 iulie a.c., preşedintelui Curţii Constituţionale o cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Parlamentul României, pe de o parte, şi Preşedintele României, pe de altă parte”, se arată în comunicat.
Ulterior, Traian Băsescu a explicat, într-o conferinţă de presă, că a sesizat CCR, la fel ca şi în 2007, pentru că are obligaţia, ca şef de stat, de a epuiza orice cale de atac împotriva unui demers abuziv.
„Vreau să fiu foarte clar: NU ŢIN DE SCAUN! Dar, ca şi în 2007, am obligaţia, ca preşedinte în funcţie, să epuizez toate soluţiile constituţionale pentru descrierea unui abuz de exact acelaşi tip ca acela din 2007. Nu vreau să mi se reproşeze că nu am epuizat resursele constituţionale în disputa cu o majoritate politică care în mod abuziv a suspendat preşedintele. Oricum, concluzia este aceeaşi: mergem la referendum”, a spus Băsescu.
El a adăugat că „marele argument al suspendacilor” este legat de faptul că preşedintele nu mai are popularitate.
„Marele argument al suspendacilor este legat de faptul că nu mai am popularitate. Acest lucru nu justifică suspendarea preşedintelui, care are mandat fix de 5 ani, în urma unor alegeri câştigate. Sunt puţini preşedinţi care îşi menţin procentul de 51% susţinere simpatie în rândul electoratului. Mai mult, dacă îţi asumi alături de Guvern şi majoritatea parlamentară a momentului, şi trecerea prin criză, este greu să rămâi la 51%”, a precizat Băsescu.
El a mai spus că, în declaraţiile făcute în Parlament, a găsit „doar false imputări, false reproşuri, care dacă ar fi luate în consideraţie de un preşedinte ar face din preşedinte un preşedinte mut, care nu se implică, doar beneficiază de avantajele funcţiei de preşedinte”. „Preşedintele ales nu poate fi mut! Preşedintele ales are obligaţia, în accepţiunea mea, să-şi asume şi momentele dificile. Ştiu reproşurile din 2010, ca urmare a declaraţiei din 6 mai, legată de măsurile dificile ce urmau, dar nimeni altcineva nu avea legitimitatea să le spună românilor că suntem într-o situaţie extrem de grea, că nu putem împrumuta bani de pe piaţă şi că avem obligaţia să ne restrângem urgent cheltuielile din bugetul de stat. Ştiu acel moment, l-am regretat tot timpul, am făcut-o cu inima strânsă, dar nu puteam să mă fac că nu ştiu ce urmează. Ar fi fost un act de laşitate, iar eu nu sunt laş!”, a conchis Băsescu.
Iată principalele declaraţii:
– În concluzie mergem la referendum. Dar, înainte de a merge la referendum, aş vrea să fac câteva comentarii, foarte puţine. Observ un salt calitativ apreciabil în clasa politică. V-aş ruga să vă aduceţi aminte că în 2007 am fost suspendat cu 322 de voturi, iar astăzi cu numai 256. Probabil dacă aş avea un al treilea mandat n-ar reuşi suspendarea. Dar să vedem dacă îl termin şi pe ăsta.
– Al doilea lucru care mi se pare important a fi spus este legat de faptul că în conformitate cu art. 146 lit. e din Constituţia României am depus cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională cu Parlamentul României. Vreau să fiu foarte clar: NU ŢIN DE SCAUN! Dar, ca şi în 2007, am obligaţia, ca preşedinte în funcţie, să epuizez toate soluţiile constituţionale pentru descrierea unui abuz de exact acelaşi tip ca acela din 2007. Nu vreau să mi se reproşeze că nu am epuizat resursele constituţionale în disputa cu o majoritate politică care în mod abuziv a suspendat preşedintele. Oricum, concluzia este aceeaşi: mergem la referendum.
– Marele argument al suspendacilor este legat de faptul că nu mai am popularitate. Acest lucru nu justifică suspendarea preşedintelui, care are mandat fix de 5 ani, în urma unor alegeri câştigate. Sunt puţini preşedinţi care îşi menţin procentul de 51% susţinere simpatie în rândul electoratului. Mai mult, dacă îţi asumi alături de Guvern şi majoritatea parlamentară a momentului, şi trecerea prin criză, este greu să rămâi la 51%.
– Aş face o observaţie, care este şi miezul acestei suspendări, acestei acţiuni la Curtea Constituţională. Conflictul juridic izvorăşte din natura art. 90 din Constituţia României, care… scuzaţi-mă, art. 95, care spune că în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, preşedintele României poate fi suspendat. FAPTE GRAVE. Nu există nicio acuzaţie legată de fapte, ci doar de declaraţii în toate acuzaţiile formulate de PSD şi susţinute de UNPR şi UDMR. (…) Declaraţiile nu relevă niciuna fapte grave în înţelesul Curţii Constituţionale. Acesta este fundamentul conflictului juridic pe care l-am semnalat.
– Funcţia nu este a mea, eu sunt vremelnic în această funcţie, dar ideea că preşedintele poate fi suspendat ori de câte ori are o majoritate ostilă, este un element profund de instabilitate pe termen lung. Probabil marea eroare s-a făcut în 2007, când s-a acceptat o asemenea abordare, că un şef de stat, dacă nu are majoritate în Parlament, trebuie să fie sau poate să fie suspendat.
– În declaraţiile făcute în Parlament am găsit doar false imputări, false reproşuri, care dacă ar fi luate în consideraţie de un preşedinte ar face din preşedinte un preşedinte mut, care nu se implică, doar beneficiază de avantajele funcţiei de preşedinte, nu-şi asumă nimic, nu are observaţii, nu face absolut nimic. Preşedintele ales nu poate fi mut! Preşedintele ales are obligaţia, în accepţiunea mea, să-şi asume şi momentele dificile. Ştiu reproşurile din 2010, ca urmare a declaraţiei din 6 mai, legată de măsurile dificile ce urmau, dar nimeni altcineva nu avea legitimitatea să le spună românilor că suntem într-o situaţie extrem de grea, că nu putem împrumuta bani de pe piaţă şi că avem obligaţia să ne restrângem urgent cheltuielile din bugetul de stat. Ştiu acel moment, l-am regretat tot timpul, am făcut-o cu inima strânsă, dar nu puteam să mă fac că nu ştiu ce urmează. Ar fi fost un act de laşitate, iar eu nu sunt laş!
– Sper ca pentru referendum să fie o campanie corectă, ca buletinele de vot să nu se tipărească de-a lungul şi de-a latul patriei de tot felul de SRL-uri, ci să fie tipărite de Monitorul Oficial şi, cu adevărul şi cu Constituţia, mergem la referendum.
– Campania îmi va prilejui ocazia să explic ce s-a întâmplat în mandatul meu, dar voi fi la fel de cinstit ca şi în campania trecută să le spun românilor că dacă voi reveni în funcţia de preşedinte va fi în continuare imposibil ca impostorii şi hoţii din politică să negocieze cu mine liniştea şi libertatea lor, va fi imposibil să nu privesc la modul cum funcţionează instituţiile statului şi să mă manifest. Vreau să cred că românii nu-şi doresc liniştea din timpul Guvernului Iliescu, când s-au construit venele puternice ale sistemului de corupţie transpartinic şi cu o puternică legătură între politic şi parte din comunitatea de afaceri, cea care ştie să se îmbogăţească numai pe spinarea statului. Dacă exigenţele românilor vor fi legate de linişte, eu nu le pot garanta decât că voi continua să fiu o nucă tare pentru aceia care cred că România poate merge înainte cu o justiţie subjugată şi cu un politic care protejează hoţii.
– Mi-a fost greu să fiu partener şi să-mi asum împreună cu Guvernul şi cu majoritatea parlamentară măsurile dificile, dar am conştiinţa împăcată că am reuşit împreună să trecem ţara dincolo de momentul de risc maxim. Lucru pentru care le mulţumesc încă o dată românilor, care au suportat acele măsuri, şi îi asigur că nu am făcut-o cu plăcere.
– Premierul Ponta minte cu o seninătate incredibilă! În seara aceasta explica cum se afla el la Bruxelles şi constatând că nu a venit preşedintele mi-a cerut un mandat după ce începuse Consiliul. Eu nu am plecat dintr-un singur motiv: din ordinul prim ministrului Ponta, Ministerul de Externe a refuzat să transmită nominalizarea preşedintelui şi a delegaţiei sale pentru Consiliul European. Nu aveam cum să ajung acolo şi să generăm o dispută urâtă. Cred că Ponta n-o să poată fi politician pentru că are impresia că în politică se poate minţi cu seninătate şi să ştii că minţi. Poţi să vorbeşti prostii, pentru că nu ştii, dar nu să minţi. Uitaţi-vă de zece ori când primiţi informaţii de la Ponta.
– Mandatul se predă după ce CCR constată vacantarea şi emite decizia de instalare a preşedintelui interimar. Probabil o vor face luni, pentru că nu lucrează în weekend. În weekend merg la mare. Devin persoană privată şi nu mai aveţi dreptul să vă băgaţi în viaţa mea (râzând).
– Nu pot să-mi reproşez încălcarea Constituţiei.
– Victor Ponta este un om despre care acum toată Europa ştie că plagiază. Nu este acceptat aşa ceva. El s-a redesenat pe el însuşi în propriul CV. A vrut să-l credem masterand, doctor, a vrut să-l credem de toate, numai Victor Ponta nu. Oare de ce se dispreţuieşte atât încât simte nevoia să-şi agaţe zorzoane în CV? Nu aveam altă soluţie când l-am numit premier, dar când voi reveni la Cotroceni, dacă îl mai găsesc prim ministru în niciun caz nu-i voi mai pune în mână un mandat de prim ministru dacă vor câştiga alegerile din toamnă.
– Sigur nu voi mai candida vreodată la funcţia de preşedinte al României! Dacă am avut respect pentru mine a fost pentru că nu am minţit niciodată. Poate am fost greşit informat, dar nu am minţit niciodată. Al doilea motiv este acela că eu am o meserie. Dacă aţi observat, niciodată nu am rămas cu brevetul de comandant de navă invalid. Mereu am avut grijă ca, la fiecare 5 ani, să-mi fac cursurile, să-mi iau atestările pentru reînnoirea brevetului. Îmi doresc ca, înainte de a atinge vârsta de pensionare, să mai fiu pe puntea de comandă a unei nave. Asta ca să vă lămuresc că nu mai vreau să fiu în politică.
– Nu mai sunt la început de carieră, să am emoţii. Nu mă întrebaţi cum va fi campania, pentru că nu am făcut încă niciun plan. Probabil la începutul săptămânii viitoare o să-mi fac o strategie.
– Preşedintele interimar are o Constituţie, are doar două lucruri pe care nu le poate face în Constituţie, este liber să gestioneze mandatul aşa cum îi permite Constituţia, deci poate face foarte multe lucruri. Nu poate face declaraţii în faţa Parlamentului şi nu poate dizolva Parlamentul, în rest are la dispoziţie toate atribuţiile. Ultima întrebare, că mă aşteaptă familia!
– Problema pe care eu o am este să nu se spună „preşedintele în funcţie a fugit”. Nu! Eu am obligaţia să apăr acest mandat. Nimănui nu-i place pe căldura asta să facă campanie, dar sunt un om puternic, nu pot să apar ca unul care spune „Slavă Domnului! Am plecat la mare!”. Eu am obligaţia să apăr această funcţie. Dacă s-ar fi constatat fapte grave de încălcare a Constituţiei, aş fi avut o justificare să spun stop. Nu le-a constatat nimeni. Am fost acuzat pentru ce am vorbit. Uneori mai bine, alteori mai rău, mai inspirat, mai neinspirat, dar nu s-au constatat fapte grave în exercitarea mandatului. Am obligaţia să apăr funcţia.
– Aş vrea să lămurim o chestiune: în tot acest interval, de la vorbele cu suspendarea preşedintelui, de la faptele de suspendare, de la emiterea unor ordonanţe de urgenţă în domeniul în care nu ai voie să emiţi, ca de exemplu reducerea atribuţiunilor CCR, legea referendumului, care este o instituţie de suveranitate a poporului, toată povestea asta cu schimbarea din funcţie împotriva jurisprudenţei CCR a şefilor celor două camere, nu am vorbit cu nimeni. Nici cu ziarişti străini, nici cu politicieni. Reacţiile din capitale şi din instituţiile europene sunt generate de reacţiile transmise de ambasadele de la Bucureşti. Sub cuvânt de onoare, nu am contactat niciun politician, m-am întâlnit cu ambasadele UE înainte de declanşarea procedurii şi nu am deschis subiectul şi nu am discutat cu niciun ziarist deşi am avut solicitări cum nu am avut de când sunt în presă oferte de interviuri la presă europeană de primă mărime. Pentru că am considerat că este o problemă internă.
Este a doua oară în cei opt ani de când Băsescu a ajuns la Cotroceni când el este suspendat de Parlament. Referendumul pentru demiterea sa va avea loc pe 29 iulie.