„În urmă cu exact o săptămână m-am aflat în faţa judecătorilor Curţii Constituţionale şi am susţinut faptul că preşedintele dacă are un conflict îl are cu Parlamentul, nu cu Guvernul. (…) Acum constatat că are un conflict cu Parlamentul, procedura suspendării preşedintelui este o procedură constituţională, este prevăzută în textul Constituţiei şi nu reprezintă un conflict între instituţii”, a afirmat prim-ministrul.
Totodată, el a susţinut că Traian Băsescu încearcă prin sesizarea la Curtea Constituţională să tergiverseze demiterea sa. „Este dreptul domnului Băsescu să încerce să tergiverseze, a încercat de altfel şi astăzi toate procedurile, dar tot o să ajungem la referendum pe 29, pentru că asta este decizia Parlamentului şi este o decizie constituţională”, a mai declarat Ponta.
Administraţia Prezidenţială a transmis vineri seară un comunicat de presă referitor la o „cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Parlamentul României, pe de o parte, şi Preşedintele României, pe de altă parte”.
„Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a transmis vineri, 6 iulie a.c., preşedintelui Curţii Constituţionale o cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Parlamentul României, pe de o parte, şi Preşedintele României, pe de altă parte”, se arată în comunicat.
Suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu a fost aprobată cu 256 de voturi „pentru”, conform rezultatelor anunţate, vineri seară, în plenul reunit. Pentru suspendarea din funcţie a preşedintelui erau necesare 217 voturi favorabile.