România are nevoie de un sistem integrat de avertizare și alarmare a populației care să permită în timp scurt acționarea unui număr mare de sirene, fiind nevoie de creșterea numărului de echipamente, astfel încât gradul de acoperire a teritoriului reieșit din studiile de audibilitate să crească semnificativ.
„E clar că nu acoperim întreaga populaţie şi suntem la 48 % dar ….noi nu am reuşit să pornim toate sirenele. Din 330 şi ceva de sirene doar 91 au pornit în Bucureşti”, a declarat Raed Araft.
Deşi sunt probleme în sistemul de alarmare şi prevenire a românilor, Raed Arafat dă asigurări că salvatorii sunt gata să intervină în orice situaţie.
„Să spunem la toată lumea să stea liniştiţi, da putem spune asta. Noi avem încredere că dacă se întâmplă ceva vom face tot posibilul să se ajungă mesajele noastre către populaţie, dar noi nu suntem mulţumiţi cu mijloacele care le avem acum”, a mai spus Arafat.
Reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă transmit românilor un mesaj important.
„Dacă se întâmplă un dezastru… pe teritoriu României. Avem 7720 de sirene …funcţionale doar 6045. Sunt la nivelul Capitalei mai puţin de 100 au fost funcţionale….de urgenţă să întâmplă”, a spus CRISTIAN RADU- prim adjunct IGSU.
Citeşte şi> IGSU: Este nevoie de creşterea numărului de echipamente de avertizare şi alarmare
Dar nici la capitolul apărare nu stăm bine. Adăposturile în caz de dezastru iminent sunt aproape inexistente.
„Adăposturile publice la nivelul Capitalei şi din întreaga ţară adăpostesc 2% din întreaga populaţie iar în cazul decretării … aceste locuri cresc până la 240.000 de spaţii dedicate. Gradul de adăpostire a populaţiei creşte până la 28%”, a declarat CRISTIAN RADU- prim adjunct IGSU.
Raed Arafat a discutat cu Ministrul Comunicaţiilor pentru găsirea unei soluţii prin care românii pot fi preveniţi prin mesaje care să ajungă la telefoanele mobile. Totodată secretarul de stat în Ministerul de Interne doreşte ca toate canalele mass media să poată fi folosite în caz de calamitate pentru transmiterea mesajelor către populaţie.