Traian Băsescu, suspendat. Parlamentul a votat suspendarea lui Traian Băsescu, iar în următoarele trei săptămâni ţara va fi condusă de un presedinte interimar. Pe 29 iulie romanii vor merge la vot si vor decide dacă Traian Băsescu pleacă sau nu de la Palatul Cotroceni. A fost o zi tensionată, cu discursuri acide, replici dure, momente incredibile, promisiuni şi de o parte, şi de alta, ameninţări.
Sâmbătă dimineaţa, Guvernul a stabilit, într-o şedinţă extraordinară, ultimele detalii legate de organizarea referendumului din 29 iulie. Executivul a calculat cheltuielile aferente referendumului de demitere a preşedintelui la circa 95 de milioane de lei, mai mult ca în 2007, dar în condiţiile în care sunt deschise secţii de vot şi în străinătate, urmând ca unele circumscripţii să fie „redesenate”.
Ministrul delegat pentru Administraţie Publică, Victor Paul Dobre, a declarat că banii pentru organizarea referendumului de demitere a preşedintelui Traian Băsescu vor fi alocaţi din Fondul de rezervă bugetară.
Votul la referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, programat pentru 29 iulie, va începe la ora 08.00 şi va fi oprit la ora 20.00, campania electorală urmând să se încheie la 28 iulie, ora 7.00, a anunţat ministrul delegat pentru Administraţie, Victor Paul Dobre.
Guvernul va organiza alegeri prezidenţiale anticipate în maximum de 90 zile de la referendumului, dacă populaţia se va pronunţa prin vot pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, a mai anunţat Victor Paul Dobre.
În 2007, la primul referendum de demitere din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, Guvernul a anunţat costuri de 60 milioane lei pentru organizarea scrutinului.
„În prezent, cheltuielile totale impuse de organizarea referendumului sunt estimate la aproximativ 95 milioane lei, dar în condiţiile în care vor fi deschise secţii de vot şi în străinătate, deja fiind realizate şi unele economii„, au declarat agenţiei Mediafax surse din cadrul Guvernului.
Ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul a modificat Legea referendumului, stabilind că preşedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetăţenilor participanţi, elimină sintagma „la nivelul ţării” legată de voturile exprimate. Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşă, a precizat astfel că a fost eliminată discriminarea prin care cetăţenii români, aflaţi în străinătate, nu puteau vota la referendum şi erau valabile doar voturile exprimate pe teritoriul naţional.
Sursele citate au mai declarat că unele circumscripţii electorale vor fi „redesenate”, pentru şedinţa de sâmbătă a Guvernului fiind pregătite şase proiecte de hotărâri pentru organizarea referendumului.
Suspendat din funcţia de preşedinte al României în urma votului din camerele reunite al Parlamentului, Traian Băsescu nu s-a gândit încă la strategia pe care o va aborda în campania pentru referendumul din 29 iulie. Deocamdată se va relaxa la mare, împreună cu familia. De luni, intră în campanie electorală. Deşi încrezător în votul românilor, Băsescu are şi un plan de retragere: dacă va pierde referendumul, va ieşi din politică şi se va retrage pe puntea unei nave.
Traian Băsescu a mers sâmbătă la Palatul Cotroceni la volanul Loganului său, însoţit de o maşină a Serviciului de Protecţie şi Pază. Preşedintele suspendat se pregăteşte să-i predea mandatul celui de-al doilea om în stat, preşedintele Senatului, Crin Antonescu.