ALEGERI PREZIDENŢIALE FRANŢA. Prezidenţiabilul En Marche, Emmanuel Macron, a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit exit-poll-urilor publicate imediat după închiderea urnelor de mai multe organizaţii din Franţa. Sondajul Ipsos arată că Emmanuel Macron se va confrunta în al doilea tur al cursei pentru palatul Elysee cu Marine Le Pen, transmite Reuters.
Sondajul Ipsos îl arată cu 23,7% din voturi pe Emmanuel Macron, urmat cu 21,7% din sufragii de Marine Le Pen.
De asemenea, candidatul de centru-stânga este primul clasat şi în estimările Harris Interactive, cu 23% din voturi faţă de cele 22% de sufragii adunate de preşedinta Frontului Naţional.
Estimarea Elabe îl arată victorios cu 23,7% din vituri pe prezidenţiabilul En Marche.
Emmanuel Macron (39 de ani) nu a deţinut niciodată o funcţie aleasă, iar acum se îndreaptă spre al doilea tur al alegerilor prezidenţiale cu cele mai mari şanse de a deveni următorul ocupant de la palatul Elysee.
Presa franceză a scris despre mobilizarea incredibilă a alegătorilor, care se arătau indecişi cu doar o zi înainte de deschiderea urnelor, iar cozi lungi s-au format atât la secţiile de votare din străinătate, cât şi în Paris.
ALEGERI PREZIDENŢIALE FRANŢA. Ziua alegerilor a fost marcată de o tăcere a sondajelor, întrucât legislaţia franceză impune amenzi ridicate pentru orice organizaţie care încearcă să publice rezultatele unor exit-poll-uri înainte de închiderea urnelor.
Totuşi, presa belgiană a publicat ca de obicei o serie de sondaje realizate la urne, potrivit cărora ar urma să promoveze în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale Emmanuel Macron şi Marine Le Pen.
Pe teritoriul ţării, cele 66.546 de secţii de vot s-au deschis la ora locală 8.00 (9.00 ora României) şi cele mai multe s-au închis la ora locală 19.00 (20.00 ora României) – cu o oră mai târziu decât la prezidenţialele precedente, pentru a evita riscul divulgării rezultatelor.
Totuşi, secţiile au rămas deschise până la ora locală 20.00 (21.00 ora României) în marile oraşe din Franţa.
69,42% dintre alegătorii francezi s-au prezentat la urne până la ora locală 17.00 (18.00 ora României), adică peste prezenţa de vot anticipată de analişti, sugerând o mobilizare a votanţilor în primul tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa.
De asemenea, această mobilizare a alegătorilor şi-a făcut simţită prezenţa şi în secţiile deschise peste graniţe, iar organizatorii au susţinut că prezenţa la vot peste aşteptări a dus la formarea unor cozi lungi în Montreal.
Însă, francezii au avut de aşteptat câteva ore pentru a vota şi în capitalele europene, precum Londra, Bruxelles şi Berlin.
În mod tradiţional, alegerile prezidenţiale franceze adună o prezenţă de aproximativ 80% din cei 47 de milioane de cetăţeni care au drept de vot în Hexagon.
O prezenţă ridicată la urne este favorabilă candidaţilor mai moderaţi, care se temeau că francezii indecişi vor renunţa să voteze în primul tur al cursei pentru palatul Elysee.
ALEGERI PREZIDENŢIALE FRANŢA. În 2017, în cursa prezidenţială s-au înscris Nathalie Arthaud, François Asselineau, Jacques Cheminade, Nicolas Dupont-Aignan, François Fillon, Benoît Hamon, Jean Lassalle, Marine Le Pen, Emmanuel Macron, Jean-Luc Mélenchon şi Philippe Poutou.
În ciuda ameninţării teroriste, primul tur al alegerilor prezidenţiale s-a desfăşurat în mare parte fără probleme, deşi mai multe secţii de votare au fost evacuate ca urmare a unor alarme false în localităţile Besancon, Saint-Omer, Haguenau şi Paris.
Autorităţile franceze au explicat că toate alertele de securitate s-au dovedit a fi false, iar o secţie de votare a fost evacuată după descoperirea unei maşini abandonate în localitatea Besancon, situată în apropiere de Dijon. Ulterior, poliţiştii au găsit o armă în maşina furată şi abandonată cu motorul pornit, dar nu există nicio ameninţare pentru alegătorii din Besancon.
Un autovehicul suspect a dus şi la evacuarea a două secţii de votare din localitatea Saint-Omer, iar o asemenea problemă a dus la închiderea pentru scurt timp a unei secţii din arondismentul 20 din Paris.
ALEGERI PREZIDENŢIALE FRANŢA. Aproximativ 50.000 de poliţişti şi jandarmi, precum şi 7.000 de soldaţi, au fost desfăşuraţi pentru a-i proteja pe alegătorii din Franţa.
Prezidenţiabilul Benoit Hamon a reacţionat imediat după publicarea primelor estimări şi exit-poll-uri, cerându-le alegătorilor socialişti să voteze în al doilea tur al scrutinului prezidenţial pentru Emmanuel Macron, tocmai pentru a învinge Frontul Naţional, scrie Reuters.
Potrivit estimărilor, candidatul socialist a reuşit să obţină 6-7% din voturi în primul tur al alegerilor prezidenţiale, având în vedere lipsa de popularitate a administraţiei socialiste din Franţa.
Aceste procente ar urma în al doilea tur să se îndrepte spre candidatul de centru-stânga de la En Marche, care nu a deţinut niciodată o poziţie aleasă şi a fost promovat în politică de actualul preşedinte Francois Hollande.
Hamon a declarat că formaţiunea socialistă a suferit o „lovitură istorică” în primul tur al alegerilor anticipate şi a cerut o victorie „cât mai puternică” în faţa Frontului Naţional.
Premierul Cazeneuve le-a cerut tuturor democraţilor să voteze în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale pentru Macron.
Nu doar socialiştii cer alegătorilor să-l susţină pe Macron. Un fost premier conservator le-a cerut alegătorilor să-l sprijine fără ezitare pe candidatul En Marche.
„Fără nicio ezitare, în ceea ce mă priveşte noi trebuie să ne adunăm în spatele lui Emmanuel Macron”, a declarat fostul prim-ministru Jean-Pierre Raffarin, care a făcut parte din tabăra Les Republicans a lui Francois Fillon.