Bugetul autorităţilor locale este compus, astăzi, din mai multe surse: venituri proprii (din colectarea taxelor şi impozitelor locale), venituri de la bugetul de stat (cote defalcate de TVA, cote defalcate din impozitul pe salarii, pe venit, subvenţii) şi împrumuturi. Astăzi, 72,5% din banii colectaţi din impozitul pe salarii şi cel pe venit merg către oraşe şi comune.
Programul de guvernare al PSD prevede clar că aceste sume vor merge, începând cu 2018, în proporţie de 100% către autorităţile locale. Odată cu introducerea impozitului pe gospodărie şi eliminarea reţinerii la sursă, banii vor intra la buget cu un an întârziere. Anul trecut, bugetul de stat a încasat 27,1 miliarde de lei din plata impozitului pe venit şi cel pe salarii, respectiv 4,2% din PIB. Sumele au crescut în fiecare an. În 2015, suma a fost de 26,6 miliarde de lei. Problema de cash-flow cu care se vor confrunta autorităţile locale nu are, deocamdată, rezolvare la Ministerul de Finanţe. Singura explicaţie oficială este cuprinsă în programul de guvernare al PSD: „Impactul bugetar al aplicării acestor măsuri, de la 1 ianuarie 2018, va fi amortizat într-un an şi jumătate, în special ca urmare a creşterii numărului de salariaţi, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul reducerii contribuţiilor în 2014, când, după un an de zile, contribuţiile sociale au crescut cu 65 de milioane de lei”, se arată în documentul citat de Capital.ro.
Consultanţii fiscali ridică semnale de alarmă cu privire la sursele de finanţare. „ Impozitul pe venit aferent anului 2018 nu se mai reţine şi nu se mai plăteşte pe parcursul anului 2018, ci începând din anul 2019, odată cu depunerea declaraţiei privind impozitul pe venitul gospodăriei şi, ulterior, emiterea deciziei de impunere de către organele fiscale. Evident, apare un gol de resurse financiare publice pe parcursul execuţiei bugetului pe anul 2018, mai pe româneşte deficit bugetar şi chiar nu pot identifica măsurile ce vor fi luate pentru finanţarea şi acoperirea acestuia”, a declarat, pentru Capital, Dragoş Pătroi, consultant fiscal.