Micii se prepară din carne tocată, în amestec (porc cu vită sau vită cu oaie) sau provenind de la un singur animal, maturată cu supă de oase, adios de grăsime, condiment, afânători (bicarbonat de sodiu), uneori cu adaos de texturate de soia sau fosfaţi – care sunt complet nesănătoşi -, coloranţi şi conservanţi cu potenţiale efecte cancerigene.
Frigerea lor incompletă poate duce la contaminarea cu Trichinella spiralis, un parazit care poate duce la apariţia unei boli grave numită trichineloză. Aceasta se manifestă prin diaree abundentă, însoţită de vomă, dureri abdominal, febră, conjunctivită, urticarie şi dureri musculare generalizate.
Există însă şi forme extrem de grave ale acestei boli, care au loc atunci când larvele invadează plămânii, inima sau sistemul nervos central. În general, mititeii sunt indigeşti din cauza cantităţii foarte mari de grăsime animală (peste 20%), bogată în acizi graşi saturaţi, care pot declanşa probleme cardiovasculare. De asemenea, mititeii au densitate calorică mare, contribund la apariţia supraponderalităţii şi a obezităţii. Atunci când sunt fripţi pe grătarul cu foc direct devin toxici din cauza arsurii şi a contaminării cu hidrocarburi policiclice aromate.
Asocierea micilor cu pâine şi bere înrăutăţesc şi mai mult digestia, putând provoca steatoza hepatică, aşa-numitul ficat gras. De asemenea, consumul excesiv de mici poate duce la creşterea riscului de apariţie a anumitor forme de cancer, cum este cel de vezică, de pancreas sau cel de colon, a pancreatitelor acute sau cronice. Micii conţin cantităţi mari de sare, fiind contraindicaţi persoanelor obeze, hipertensive, diabeticilor, celor cu boli hepato-renale sau dislipidemie.
Totuşi, micii pot fi conumaţi cu moderaţie, sporadic, atunci când suntem siguri de compoziţia lor, cu muştar natural şi cu cantităţi moderate de vin roşu, fără sulfiţi, în felul acesta scăzându-le toxicitatea, scrie adevarul.ro
Daca asociati mesele copioase cu un consum regulat de bere, creste riscul de a acumula, in colon, substante toxice.
Bila este lichidul secretat in mod continuu de catre ficat. Este eliberata din vezicula, atunci cand consumati grasimi. Altfel, se pastreaza sub forma de depozit. Existenta acestui organ presupune o compatibilitate de consum cu respectiva categorie de alimente, zice logica. O confirma si medicii, dar insista pe alegerea unor cantitati mici.
Dr. Mihaela Bilic, nutritionist: “Grasimea din carne e mai greu de digerat la persoanele care au probleme digestive, care au tinut post, care au o bila mai lenesa.”
O felie de carne la fiecare masa, spre exemplu, supune acest organ la o munca… pentru care nu a a fost proiectat. Descarca in intestine cantitati mari de acizi si saruri biliare.
Dr Gabriel Mitulescu, medic primar chirurgie oncologica: “Bila contina acizi biliari care au poterntia cancerigen, daca mancam multa grasime induc modificari la nivel genetic care conduc la aparitia celulelor anormale.”
Sa vorbim si despre o combinatie preferata de romani. Friptura grasa si bere dupa masa. Obiceiul agreseaza colonul pe doua planuri. Berea produce aciditate marcata in sange. Organismul incearca s-o elimine prin urina. Ca sa va aparati de deshidratare, veti reduce din cantitatea de transpiratie. In colon apa se resoarbe. Iar pe mucoasa raman substante nocive in concentratie mare.
Asadar, dupa o friptura gustoasa, beti un pahar de apa ori de vin – desi prima varianta e de preferat. Lasati berea deoparte.
Dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurgie oncologica: “De exemplu, noi nu avem cai metabolice de prelucrare a alcoolului si imprumutam alte cai metabolice. Daca noi folosim in exces caile metabolice destinate altor substante, organismal sufera.”
Daca va incadrati in categoria amatoare de bere si friptura, recomandarea este sa faceti o colonoscopie de control.