„Este normal să ducă la foarte multe discuții această nouă abordare, fiindcă vorbim de o nouă abordare, dar nu inventăm apa caldă, astea sunt lucruri care se aplică și în alte țări, unele dintre ele membre ale UE, altele nu, dar țări dezvoltate care merg foarte bine din punct de vedere economic. (…) Am cerut ministrului de Finanțe să iasă și să explice mai mult ceea ce ne dorim, ceea ce vrem să facem, ceea ce avem ca și măsuri prevăzute în programul de guvernare și această comunicare să fie cât se poate de structurată, de simplă, astfel încât cetățenii să înțeleagă foarte bine ce ne dorim”, a afirmat Grindeanu.
El a precizat că le-a solicitat reprezentanților Ministerului de Finanțe și ai ANAF să prezinte un draft.
„Le-am cerut celor de la Finanțe, ANAF, pe baza a ceea ce am spus și analizat și este parte a programului de guvernare ca și măsuri să lărgească baza de analiză, să vină cu acel draft să îl rediscutăm de două-trei ori astfel încât, așa cum am făcut cu celelalte măsuri, când luăm o decizie, să știm foarte bine pe ce ne așezăm, care sunt măsurile și care sunt efectele, pentru că aici, dincolo de schimbările propriu-zise, este nevoie de o infrastructură mult mai mare, poate de noi proceduri, iar lucrurile acestea nu sunt imposibil de făcut pentru că lucrurile acestea se pot face și sunt optimist din acest punct de vedere, dar trebuie să fie cât se poate de clare și transparente și să se știe exact pe termene ce avem de făcut”, a arătat premierul.
Solicitat să dea o definiție pentru diferența dintre impozitul pe persoană fizică și cel pe gospodărie, el a arătat că așteaptă o formă finală a proiectului.
„Domnul ministru Viorel Ștefan a început să iasă să explice cât mai mult. Aștept — eu sunt absolvent de Științe exacte — să-mi vină acea formă care să se apropie de final și să nu mă arunc și nu cred că este bine pentru un prim-ministru să spună lucruri care nu sunt sigure 100%”, a spus Grindeanu.
În context, el s-a declarat „supărat” pe fostul Guvern în legătură cu datele pentru anul fiscal 2016.
„Dincolo de un an pierdut 2016 din foarte multe puncte de vedere, (…) conform Eurostat, (…) deficitul bugetar pe anul 2016, apropo de ce ne spuneau acești domni atunci când am venit cu bugetul în Parlament, a depășit 3% nefăcând nimic. (…) Este o chestiune extrem de gravă apropo de ceea ce au făcut acești domni anul trecut nefăcând nimic în România”, a adăugat Grindeanu.