Sorin Grindeanu, despre datele Eurostat: Nefăcând absolut nimic, guvernarea tehnocrată a depăşit deficitul bugetar de 3%

Premierul Sorin Grindeanu a declarat că este inadmisibil că a fost depăşit limita de 3% a deficitului bugetar pentru anul 2016, în condiţiile în care guvernarea tehnocrată nu a făcut ”absolut nimic”. Grindeanu s-a referit la datele prezentate de Eurostat, potrivit cărora deficitul României a fost de 3%, la egalitate cu Marea Britanie, după Spania (4,5%) şi Franţa (3,4%).
Iulian Tudor
24 apr. 2017, 20:06
Sorin Grindeanu, despre datele Eurostat: Nefăcând absolut nimic, guvernarea tehnocrată a depăşit deficitul bugetar de 3%

„În 2016, nefăcând nimic, neluând niciun fel de măsuri, absolut nimic, nefăcând investiţii majore pe care să le vedem, nemărind salarii, nemărind pensii, neatrăgând fonduri europene, nefăcând nimic, deficitul de 3% a fost depăşit în anul 2016. Este o chestiune extrem de gravă, apropos de ceea ce au făcut aceşti domni anul trecut nefăcând nimic în România”, a declarat Sorin Grindeanu referindu-se la guvernul precedent, potrivit news.ro.

Premierul Grindeanu susţine că această situaţie pune cabinetul său în postura în care trebuie să cumpănească şi mai atent orice măsură cu impact financiar. „Este inadmisibil, absolut inadmisibil ceea ce s-a întâmplat”, a mai spus Grindeanu.

România a înregistrat în 2016 un deficit bugetar de 3% din PIB, la egalitate cu Marea Britanie, un nivel mai ridicat în Uniunea Europeană fiind atins în Spania, de 4,5%, şi Franţa, de 3,4%, potrivit datelor publicate luni de biroul european de statistică Eurostat.

Datele referitoare la deficitul bugetar publicate de Eurostat, în baza sistemului ESA 2010, sunt în funcţie de datele publicate de statele membre.

În zona euro, deficitul bugetar a scăzut de la 2,1% în 2015 la 1,5% din PIB, iar la nivelul UE de la 2,4% la 1,7% din PIB.

Un număr de 10 state membre au înregistrat surplusuri bugetare în 2016, respectiv Luxemburg (1,6%), Malta (1%), Suedia (0,9%), Germania (0,8%), Grecia (0,7%), Cehia (0,6%), Cipru şi Olanda (0,4%), Estonia şi Lituania (0,3%). Bulgaria şi Letonia au înregistrat un buget echilibrat.

Cele mai reduse deficite bugetare au fost consemnate de Irlanda (-0,6%), Croaţia (-0,8%) şi Danemarca (-0,9%).

În privinţa ponderii datoriei publice în PIB, cele mai scăzute valori au fost anul trecut în Estonia (9,5%), Luxemburg (20%), Bulgaria (29,5%), Cehia (37,2%), România (37,6%) şi Danemarca (37,8%).

La nivelul UE, 16 state au o pondere a datoriei publice în PIB de peste 60%, cele mai ridicate nivele fiind în Grecia (179%), Italia (132,6%), Portugalia (130,4%), Cipru (107,8%), Belgia (105,9%).

În zona euro, ponderea datoriei publice în PIB a scăzut de la 90,3% la 89,2%, iar în UE de la 84,9% la 83,5%.

În 2016, cheltuielile guvernamentale din zona euro au fost echivalente cu 47,7% din PIB, iar veniturile guvernamentale de 46,2%. La nivelul UE valorile sunt de 46,6% şi de 44,9%.

DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Lidl bagă în toate magazinele cinci produse pe care foarte mulți români le caută. Sunt la raft de joi, 10 aprilie, și au prețuri excelente, se vor vinde foarte repede
Capital.ro
Elena Udrea e terminată. Adrian Alexandrov n-a mai rezistat. A anunțat în direct la TV
Playtech.ro
Planta pe care să o crești lângă căpșuni pentru a dubla recolta. Le stimulează creșterea natural
DailyBusiness
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
Adevarul
Punctele nevralgice ale unei negocieri cu Trump pe tarife: România este expusă pe industria auto, cea alimentară și pharma| ANALIZA
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Scenariu negru pentru România. Dacă speculațiile se adeveresc, e grav
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Studenta de 26 de ani, dată dispărută în Timișoara, a fost găsită. În ce stare se află tânăra
Cancan.ro
Cum a dat soarele, au ieșit la ÎNCĂLZIT! Vedetele au încins atmosfera în parcul Herăstrău - Nu le-a fost rusine deloc
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Crește vârsta de pensionare. Legea care se pregătește în România. Cine iese mai târziu la pensie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Alt copil, viața merge înainte” Igor Cuciuc a dat vestea mult așteptată, după moartea Andreei: „Un nou Început”. Artistul și soția sa sunt de nedespărțit acum
Pensie dublă pentru acești pensionari în luna aprilie: Banii urmează să fie virați direct pe card
MediaFlux
România se răzbună pe Trump! Anunțul președintelui Bolojan dă fiori în SUA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Anunț important pentru seniori. Casa de Pensii schimbă ziua când bagă banii pe card