CUTREMUR ÎN CHILE. Locuitorii din imobilele înalte din capitala Santiago au simțit cutremurul cu mai multă intensitate în timp ce clădirile au vibrat mult, provocând reacții de panică.
Președinta Michelle Bachelet i-a îndemnat pe chilieni la calm după seismul de luni, ora locală 18,38 (21,38 GMT), care nu a provocat morți, ci doar pagube materiale.
„Informațiile avute până acum relevă că totul este sub control, totuși, atât în cazul meu, cât și în cel al miniștrilor, suntem în contact cu directorii și șefii de servicii regionale pentru a afla în detaliu ce s-a întâmplat”, a declarat presei Bachelet, citată de EFE.
Alunecărilor de teren și căderilor de pietre care au afectat unele autostrăzi din zona centrală a Chile li se adaugă închiderea metroului din Valparaiso, întreruperi ale curentului electric și suspendarea unor servicii de transport public care treceau prin zona de coastă.
Bachelet a arătat că aeroportul din Santiago, care la cutremurul din 2010 a suferit grave prejudicii, a avut de această dată „două mici daune”, dar niciuna de importanță suficientă pentru a determina suspendarea activității.
Președinta guvernului chilian, care se întorcea în capitală după o vizită în nordul țării, a cerut „prudență” cetățenilor și a amintit că după puternicul seism s-au produs mai multe replici.
Directorul Institutului Seismologic din Chile, Mario Pardo, a declarat că s-au înregistrat peste 20 de cutremure cu magnitudinea între 3,5 și 5,5.
Cutremurul a fost resimțit din regiunea Coquimbo, în nordul țării, până la Biobio, în sud.
Serviciul de hidrografie și oceanografie al marinei chiliene a precizat că, potrivit AFP, caracteristicile cutremurului „nu reunesc condițiile necesare pentru a genera un tsunami pe coastele chiliene”.
Totuși, inițial, autoritățile au cerut locuitorilor din centrul țării să se îndepărteze de zona de coastă, o recomandare anulată la scurt timp după aceea.
Chile, unul din statele lumii cele mai lovite de seisme, a implementat norme stricte de construcție antiseismică pentru a evita prăbușirile de imobile și a limita pierderile de vieți omenești.
În septembrie 2015, un cutremur cu magnitudinea 8,4, urmat de un tsunami, a zguduit regiunea Coquimbo, în nordul Chile, cauzând moartea a 15 persoane.
În 2010, un seism cu magnitudinea 8,8 — de asemenea însoțit de un tsunami — a lovit centrul și sudul țării, făcând peste 500 de morți.
Situată pe Cercul de Foc al Pacificului, Chile este considerată alături de Indonezia și Japonia, una dintre țările cele mai expuse la cutremure din lume.