Ministrul Muncii: Contribuţiile sociale scad la 35%. Venitul net al angajatului va creşte cu 15%

Contribuţiile sociale scad de anul viitor de la 39,5% la 35%, iar netul angajatului va creşte cu aproximativ 15%, a declarat, luni, la TVR1, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia Olguţa Vasilescu.
Alina Costache
25 apr. 2017, 06:06
Ministrul Muncii: Contribuţiile sociale scad la 35%. Venitul net al angajatului va creşte cu 15%

‘Dacă veţi citi cu atenţie programul de guvernare veţi vedea că din 39,5% contribuţii se va ajunge anul viitor la 35%, deci contribuţiile scad de anul viitor. La ora actuală pentru salariul minim pe economie de 1.450 de lei, de fapt angajatorul plăteşte 1.750 de lei, iar angajatului îi revine în mână aproximativ 1.050 de lei. În aceste condiţii, dacă angajatorul rămâne să dea aceeaşi bani de 1.750 de lei, începând de anul viitor netul angajatului va creşte cu aproximativ 15%, deci pe aceeaşi bani pe care angajatorul îi dă acum’, a precizat Olguţa Vasilescu.

Aceasta a precizat că maniera de plată a contribuţiilor se va schimba pentru că în prezent sunt foarte mulţi angajatori care nu plătesc asigurările sociale ale angajaţilor.

‘Schimbăm maniera în care plătim pentru că, din păcate, sunt foarte mulţi angajatori care nu plătesc asigurările sociale ale dvs. De exemplu, vă angajaţi mâine într-o firmă şi vă treziţi în situaţia în care angajatorul poate să nu vă plătească contribuţiile – acum stopajul la sursă nu mai este pedepsit penal. Sunt situaţii în care foarte mulţi dintre angajaţi şi aici o să vedeţi iarăşi o schimbare de optică inclusiv pe ceea ce înseamnă modificarea legislaţiei: nu mai tolerăm sub nicio formă munca la negru sau munca la gri’, a explicat ministrul Muncii.

De asemenea, Vasilescu susţine că prin noile modificări nu se doreşte creşterea ajutoarelor sociale, ci dimpotrivă se oferă mai multe posibilităţi pentru angajarea oamenilor, dar şi posibilitatea ca angajatorul să fie corect.

‘Ne-am opus la Legea prevenţiei ca să intre şi controalele de la Inspectoratul Teritorial de Muncă şi să se supună acestei legi a prevenţiei, în sensul că vine ITM-ul mâine vă controlează pe dvs ca angajator şi vă găseşte cu 3-4-5 angajaţi care sunt la negru şi vă lasă o perioadă de 5 zile, aşa cum v-ar lăsa ANAF-ul ca să vă puneţi actele la punct. Nu există aşa ceva, pentru că acei angajaţi care lucrează la negru dvs îi nenorociţi pe viaţă ca patron, în sensul că nu le plătiţi contribuţiile, ei nu vor beneficia de pensie, ei nu vor beneficia de şomaj, ei vor fi pur şi simplu pe spinarea statului la ajutoarele sociale. Ori noi nu ne mai dorim acest lucru. Nu vrem să mai creştem ajutoarele sociale, noi vrem să dăm posibilitatea oamenilor să se angajeze, iar angajatorului să fie corect’, a mai spus şeful de la Muncă.

Potrivit sursei citate, de la 1 ianuarie şi până la 10 aprilie au fost aduse în plus 92.605 locuri de muncă, iar numărul angajatorilor activi a crescut cu 10.886 faţă de 1 ianuarie 2017.

Spynews
Românul care a înjunghiat-o pe fetița de 11 ani, în Londra, este și el tatăl unui copil de patru ani. Ce obișnuia să posteze pe Internet: ”Absolut sinistre”
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
S-a aflat adevărul despre Băsescu. Greșeală monumentală a fostului președinte
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
S-au găsit etichete FALSE la Kaufland! O româncă a spus adevărul! Răspunsul companiei
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Ștefan și Maria de la Mireasa, sezonul 9, vacanță romantică în Italia. Cum și-a răsfățat fostul concurent soția de ziua ei onomastică / FOTO
Spynews
Cum a surprins-o Ronald Gavril pe Anamaria Prodan, de ziua onomastică. Iubitul vedetei a dat dovadă de romantismul suprem | FOTO
Evz.ro
Nu ai chef să gătești? Află cum poți prepara rapid un sandvici cu halloumi și gem de caise
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Un tânăr de 19 ani și-a găsit sfârșitul în lacul Colibița. Se afla cu prietenii la scăldat când s-a dezechilibrat și a căzut de pe ponton
Capital.ro
Toți șoferii, la control. Se rețin permisul și talonul auto. Nu se mai acceptă încălcarea acestor reguli
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Chinurile Ioanei, fata maltratată de iubitul polițist: Violată de tată, părăsită de mamă! "Mi-a zis că e sfâșiată"
substantial.ro
OMS avertizează asupra creșterii numărului de cazuri și spitalizări COVID la nivel mondial
MediaFlux
ȘOC în SUA! Mișcare DISPERATĂ a lui TRUMP să o BATĂ pe KAMALA HARRIS
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...