În schimb, premierul a demis sâmbătă un alt vicepreşedinte al INS, pe Cosmin Sabo. Gered Beatrix a susţinut că nu ştia de numirea sa din nou în funcţia de la INS, după ce joi fusese demisă.
Ea a explicat că tot din presă a aflat că motivele destituirii sale de joi se refereau la faptul că INS ar fi întârziat rezultatele recensământului de anul trecut, însă a negat aceste critici, arătând că toate statele Uniunii Europene vin cu datele finale în acelaşi timp, în anul 2013.
De asemenea, Beatrix Gered a precizat că ea se ocupa de IT şi infrastructură la INS.
Pe de altă parte, Cosmin Sabo, demis sâmbătă din funcţia de vicepreşedinte al INS, coordona activitatea de statistică economică şi socială, potrivit site-ului oficial al institutului.
Joi, premierul Victor Ponta îi eliberase din funcţii pe vicepreşedinţii INS Cristian Nicolae Stănică şi Gered Beatrix şi i-a numit în locul lor pe Elena Mihaela Iagăr şi Florin Ciurariu. „Am făcut eforuri foarte mari să aflăm rezultatele recensământului şi înţeleg că nu le avem. Deşi suntem cu 3 milioane de români mai puţini, nu am reuşit să finalizăm o operaţiune începută anul trecut”, a motivat Victor Ponta demiterea celor doi şefi de la INS.
Gered Beatrix fusese numită vicepreşedinte al INS în septembrie 2005, fiind susţinută de UDMR în acest post. Ea a precizat că nu este membru al UDMR, dar a lucrat pentru formaţiunea politică pe postul de contabil.
Astfel, prin decizii semnate de şeful Guvernului, Cristian Stănică (care coordonează activităţile privind integrarea europeană, statistică macroeconomică şi ale diseminării datelor statistice) şi Gered Beatrix (care coordonează activităţile legate de infrastructura statistică) au fost eliberaţi din postul de vicepreşedinte INS, în locul acestora fiind numiţi Elena Iagăr şi Florin Ciurariu.
Conform organigramei INS, în structura instituţiei mai figurează un post de vicepreşedinte, ocupat în prezent de Cosmin Sabo (care coordonează activitatea de statistică economică şi socială). Institutul este condus de Vergil Voineagu.
Tot joi, premierul Victor Ponta a declarat, în contextul discuţiilor legate de referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, că vrea să analizeze ultimele date ale recensământului, arătând că la alegeri încă sunt folosite liste electorale ca în 2002, cu trei milioane de locuitori în plus.
La sfârşitul lunii mai, Comisia Centrală a Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor a amânat, pentru a doua oară, validarea rezultatelor preliminare ale recensământului, din „motive organizatorice”.
Prezentarea rezultatelor preliminare ale Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor a mai fost amânată o dată, în 21 mai, pe motiv că schimbările în componenţa Comisiei Centrale a Recensământului nu au permis reunirea în şedinţă de lucru.
Potrivit calendarului anunţat, la 23 mai trebuiau să fie date publicităţii rezultatele preliminare ale Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor 2011. Rezultatele preliminare urmau să fie validate de Comisia Centrală a Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor, care trebuia să aprobe şi textul comunicatului de presă prin care să fie anunţate aceste date.