„Cam jumătate din amenzile pe care le dăm noi intervin în comercializarea produselor sau în revânzarea produselor. Când ai vândut cuiva un produs nu mai este al tău și nu mai este treaba ta ce face el cu produsul cumpărat. Nu mai e treaba ta dacă îl vinde în Iași sau Suceava, dacă îl vinde pe 10 lei sau pe 9 lei. Din păcate, sunt dese situațiile în care, în continuare, cei care vând încearcă să controleze cumva ce se întâmplă cu produsul chiar după ce acesta nu mai este al lor și interzic scăderea sub un anumit preț”, a declarat Bogdan Marius Chirițoiu.
Consiliul Concurenței a sancționat, în 2016, un număr de 119 companii, dintre care 93 au recunoscut că au încălcat legea și au beneficiat de reduceri ale amenzilor. Valoarea amenzilor aplicate este 68.438.985 lei, ceea ce reprezintă 15,20 milioane euro.
La sfârșitul lunii decembrie 2016, Consiliul Concurenței avea în derulare 34 de investigații de încălcare a legii, cu 15% mai puține față de finalul anului 2015. Un procent de 41% din investigațiile în curs vizau înțelegeri de tip cartel.
Pentru a preveni astfel de practici, o caravană a Consiliului Concurenței se va întâlni în aceste zile la Iași atât cu autoritățile locale, cât și cu reprezentanții mediului de afaceri și al celui universitar, arată Agerpres.
„Există un anumit deficit de cunoaștere la nivelul companiilor medii și mici. În cadrul Caravanei vor fi organizate șapte reuniuni la care companiilor le sunt prezentate cele mai frecvente cazuri care pot duce la amenzi. Le arătăm ce au pățit alții și îi ajutăm să nu ajungă în situații similare”, a mai spus Bogdan Marius Chirițoiu.
Reprezentanții Consiliului Concurenței vor organiza și un seminar pentru a prezenta aspecte concrete ale politicii concurenței și condițiile în care pot fi accesate ajutoarele de stat și fondurile europene.