Tot ce trebuie să ştii despre stafilococul auriu

Bacterie de care auzim adesea, Stafilococul auriu se află pretutindeni în jurul nostru. Mulți dintre noi îl purtăm pe piele, în cavitatea nazală sau în faringe, fără să știm. Atunci când imunitatea este slăbită, bacteria atacă și devine periculoasă pentru sănătate.
Alina Costache
26 apr. 2017, 06:00
Tot ce trebuie să ştii despre stafilococul auriu

Pândește pe haine sau pe clanțele ușilor, pe comutatoarele de lumină, pe podele sau pe marginile patului. Chiar și pe pielea noastră se simte în largul său. Conform unor estimări recente, în Europa o treime din oameni sunt purtători ai stafilococului auriu (Staphylococcus aureus, în latină). Dar numai câțiva dintre ei vor suferi, la un moment dat, de o infecție stafilococică. Aceasta se declanșează atunci când imunitatea organismului scade sau când bacteria reușește să pătrundă în organism, printr-o rană deschisă sau un cateter.

Dacă infecția apare pe piele, provoacă, de obicei, doar inflamații relativ inofensive. Dacă se produce însă în organism, poate să ducă la o multitudine de boli grave – afecțiuni musculare, pneumonie, infecții ale plăgilor sau, în cel mai rău caz, septicemie. Practic, orice organ poate fi afectat de inflamația produsă de această bacterie. Iar problema majoră în tratarea unei infecții cu stafilococ auriu este faptul că, în multe cazuri, acesta se dovedește a fi rezistent la meticilină (MRSA), caz în care tratamentul cu majoritatea antibioticelor este ineficient.

Super-microbul din spitale

La fel ca alți bacili periculoși, formele MRSA ale stafilococului auriu îi afectează mai ales pe pacienții internați în spitale, cărora li se administrează doze mari sau prelungite de antibiotice. Aceste terapii medicamentoase distrug flora intestinală benefică și favorizează proliferarea bacteriei, care va profita de sistemul imunitar deja slăbit al bolnavului și se va înmulți cu repeziciune.

Cum se manifestă

Simptomele tipice ale unei infecții cu stafilocoul auriu sunt : apariția unor umflături (edeme), iritații sau pete roșietice pe piele, senzație de greață și vomă.
Atunci când stafilococul pătrunde printr-o rană deschisă în straturile profunde ale pielii, unde se multiplică, duce la apariția unor abcese purulente, numite furuncule. Dacă ajunge în mucoase, se va manifesta sub forma unor sinuzite sau otite. Mai grave sunt infecțiile invazive, care pot afecta orice organ: de la cistită, infecție gastro-intestinală sau mastită (în perioada de lactație) până la osteomielită, endocardită (mai ales după înlocuirea unei valve cardiace) sau pneumonie, până la septicemie.

Ce e de făcut?

Ca în multe alte situații, cel mai bun tratament este, desigur, prevenția. Prevenirea infecției cu stafilococul auriu include, în principal, curățenia, spălarea și dezinfectarea mâinilor. Orice rană trebuie să fie curățată bine și bandajată, astfel încât să nu permită pătrunderea bacteriilor în organism. Pe scurt, cuvântul-cheie este igiena.
Dacă analizele au relevat prezența unei infecții cu stafilococ auriu în organism, tratamentul va consta, în principal, în administrarea unor antibiotice puternice. În cazul infecțiilor pielii sau ale țesuturilor moi, pot fi necesare și proceduri chirurgicale.
Din păcate, în cazul germenilor MRSA (rezistenți la antibiotice) tratamentul este o ruletă rusească, întrucât chiar și cele mai avansate antibiotice pot să nu funcționeze. Astfel de tulpini perfide sunt, din păcate, tot mai frecvente, mai ales în spitale. Iar găsirea unui substitut adecvat pentru antibioticele care nu îi vin de hac acestui stafilococ reprezintă, în continuare, una din marile provocări ale cercetării medicale.

Tratament revoluționar, aflat în stadiul de testare

În luna iulie a anului trecut, o echipă de cercetători de la Universitatea Tübingen din Germania a anunțat că a descoperit substanța Lugdunin, cu efecte spectaculoase în lupta împotriva tulpinilor de Stafilococ rezistente la antibiotice. Acesta a fost creat prin prelucrarea unei bacterii care trăiește în cavitatea nazală a oamenilor. Testele efectuate pe cobai au confirmat eficacitatea noului tratament. Dar până la eventuala aprobare a acestuia mai este încă o cale destul de lungă de parcurs.

Sunt mai expuse infecțiilor stafilococice persoanele cu boli asociate (diabet, cancer), cele cu imunitatea scăzută și nou născuții.

Află ce ceai te apără de stafilococul auriu AICI

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Banca importantă din România care face o schimbare totală. Ce trebuie să știe clienții și ce se va întâmpla cu conturile lor
Capital.ro
NU mai retrage bani de la bancomat. Românii cu bani pe card care nu trebuie să meargă la ATM
Playtech.ro
La ce temperatură să setezi aerul condiționat în mașină ca să consumi mai puțin combustibil
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
„Acea națiune va fi zdrobită foarte curând”. Trump spune că încearcă să salveze Ucraina
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Cum se prepară corect salata de icre. Rezultatul e un deliciu
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii din acest oraș sunt sfătuiți să evite apa de la robinet! Primarul a făcut anunțul
Cancan.ro
BREAKING | Vești proaste de la spital despre Mihai Leu. Sportivul român a fost indus în comă pentru a nu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Tragedie fără margini. Cel mai bun actor s-a stins mult prea devreme. Nu s-a mai putut face nimic...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Restaurant mistuit de flăcări. Cel puțin 22 de oameni au murit
Pană de curent în România. Autorităzile au făcut acum anunțul: zonele afectate
MediaFlux
Rusia a făcut anunțul ferm! Ucraina nu mai are de ales
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri