SUA instalează părţi-cheie ale sistemului antirachetă THAAD în Coreea de Sud. China reacţionează

Coreea de Sud a anunţat miercuri că părţi-cheie ale unui controversat sistem de apărare antirachetă american au fost instalate pe teritoriul său, la o zi după ce Phenianul a făcut o demonstraţie de forţă a puterii sale militare.
Romania TV
26 apr. 2017, 06:21
SUA instalează părţi-cheie ale sistemului antirachetă THAAD în Coreea de Sud. China reacţionează

Anunţul Seulului cu privire la înregistrarea acestor progrese în instalarea sistemului Terminal High-Altitude Area Defense (THAAD) are loc în contextul în care active militare se îndreaptă către Peninsula Coreea, iar Coreea de Nord poate efectua teste de rachete nucleare sau balistice.

Coreea de Nord a efectuat marţi exerciţii de artilerie cu muniţie reală, marcând 85 de ani de la înfiinţarea Armatei Coreene a Poporului, de un milion de oameni.

Tot marţi, un submarin american lansator de rachete ghidate a amarat în Coreea de Sud, iar portavionul USS Carl Vinson se îndreaptă către peninsulă în vederea unor exerciţii militare americano-sud-coreene.

Demersuri în vederea instalării THAAD în acest an au înfuriat atât Phenianul, cât şi Beijingul, cu care administraţia preşedintelui american Donald Trump speră să coopereze în vederea dezarmării nucleare a Nordului.

China, tot mai frustrată de aliatul ei nord-coreean, şi Rusia consideră radarele puternice ale sistemului american drept o ameninţare la adresa securităţii lor. Cu prilejul briefingului de presă zilnic, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Geng Shuang, a declarat că Beijingul cere Statelor Unite și Coreii de Sud retragerea acestui sistem.

Acordul privind THAAD a fost semnat anul trecut, iar capacitatea operațională completă ar urma să fie realizată înainte de sfârșitul lui 2017.

Seulul şi Washingtonul cooperează în vederea unei puneri rapide în funcţiune a sistemului, pentru a putea contracara ameninţări nucleare şi balistice nord-coreene, se arată în comunicat.

Potrivit agenţiei de ştiri sud-coreene Yonhap, este vorba despre două sau trei lansatoare, interceproare de rachete şi cel puţin un radar.

Aproximativ 8.000 de poliţişti au fost mobilizaţi, iar drumul principal către instalaţie, în sud-estul ţării, a fost blocat miercuri dimineaţa, precizează agenţia sud-coreeană.

Aproximativ 200 de locuitori din zonă şi protestatari s-au adunat în faţa unui centru al comunităţii locale, unii împroşcând cu sticle cu apă.

Nordul a efectuat marţi exerciţii cu muniţie reală pe coasta de est, în apropiere de oraşul Wonsan, la care au luat parte 300-400 de piese de artilerie, potrivit Yonhap. Un oficial de la Ministerul sud-coreean al Apărării nu a putut să confirme aceste detalii.

Presa oficială nord-coreeană scria miercuri dimineaţa că liderul Kim Jong-un a supravegheat personal exerciţiile. În cadrul acestor exerciţii submarine au lansat torpile asupra unor machete ale unor nave inamice de război, ”iar avioane de vânătoare şi bombardiere au zburat razant cu marea şi au lansat bombe asupra ţintelor”, potrivit KCNA.

Preşedintele american Donald Trump a trimis mai multe active militare americane în regiune, într-o demonstraţie de forţă şi a exercitat presiuni asupra Beijingului să exercite la rândul său presiuni asupra aliatului său nord-coreean. Preşedintele chinez Xi Jinping, care a vorbit cu Trump luni la telefon, a îndemnat la reţinere atât Phenianul, cât şi Washingtonul.

La Washington, oficiali de rang înalt din cadrul administraţiei Trump urmează să informeze miercuri întregul Senat. Un ritm accelerat de testare a unor arme nord-coreene în ultimul an a adus regimul lui Kim Jong-un mai aproape de dezvoltarea unor rachete cu capacitate nucleară care ar putea să atingă teritoriul american.

Senatorul republican Lindsey Graham şi-a exprimat încrederea în faptul că Trump nu va permite Phenianul să atingă acest punct. Graham, un adept al liniei dure în domeniul Apărării, a luat cina luni cu Trump. El a îndemnat Nordul să nu subestimeze hotărârea preşedintelui american.

USS Michigan, un submarin cu propulsie nucleară, a sosit marţi în portul sud-coreean Busan în cadrul unei vizite ”de rutină”, în care echipajul să se odihnească şi să alimenteze nava.

Flota a VII-a americană a anunţat că două distrugătoare americane efectuau exerciţii navale simultane împreună cu nave din Coreea de Sud şi Japonia.

Phenianul acuză cu regularitate Washingtonul că pregăteşte o invazie şi ameninţă cu atacuri preventive pentru a o opri. Un purtător de cuvânt al Ministerului nord-coreean al Apărării a ameninţat marţi, citat de KCNA, că politica administraţiei americane de maximizare a presiunilor asupra Phenianului ”mai are puţin şi aprinde fitilul războiul total”.

Străzile din Phenian au rămas însă liniştite marţi, iar această aniversare a fost umbrită de sărbătorirea pe 15 aprilie a zilei de naştere a fondatorului republicii populare, Kim Il-sung, marcată de un test eşuat de rachetă în ziua următoare.

Administraţia Trump îşi intensifică totodată eforturile diplomatice.

Secretarul de Stat Rex Tillerson prezidează începând de vineri o reuniune specială la Consiliul de Securitate al ONU.

Tillerson urmează să fie ”foarte vocal” în favoarea consolidării sancţiunilor impuse Coreei de Nord, a anunţat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Mark Toner. Trump îndemna luni membrii Consiliului să se pregătească să impună sancţiuni mai puternice.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Colosul din România care renaște. A fost uitat după Revoluție, dar totul se schimbă. Apar și locuri de muncă
Capital.ro
Cine îl sprijină, de fapt, pe Călin Georgescu. Adevărul ținut secret în spatele cortinei: Ați uitat când...
Playtech.ro
Ce diferență este între ambulanță și SMURD. E vorba de...
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Se întoarce roata. Cele 3 comisii cheie din care face parte Gigi Becali în Parlamentul României
wowbiz.ro
Radu Ille și soția lui divorțează după două decenii de căsnicie! Cei doi au depus deja actele
Spynews
Scandal de proporții la locul de joacă al lui Brigitte Pastramă! Decizia vedetei i-a revoltat pe clienți: ”M-au amenințat că mă distrug”
Spynews
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Evz.ro
Cea mai proastă veste de Revelion. Vremea dă totul peste cap
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
„Doamne, Doamne!” Un șofer începător de 19 ani și-a condus mama și fratele spre moarte într-un accident de pe Drumul Morții E85. Mașina pe care o conducea a fost făcută bucăți
Cancan.ro
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Avocata lui Călin Georgescu aruncă bomba. Decizie pentru candidatul la prezidențiale: Vorbim despre lovitura de stat
StirileBZI
Scumpiri de la 1 ianuarie 2025! Pentru ce produse și servicii vom plăti mai mult
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
VIDEO Filmul accidentului de pe Drumul Morții. Ce spun vecinii. Tatăl șoferului a leșinat când a aflat: "Ferească Dumnezeu! Nu trebuia"
substantial.ro
Pericol de avalanșă pe Valea Prahovei: Salvamontiștii avertizează turiștii
MediaFlux
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE în MAGAZINE! Plata cu CARDUL s-a MODIFICAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă