Deutsche Welle: Băsescu, un preşedinte prea activ?

Preşedintele Traian Băsescu a influenţat politicile de austeritate din România prin relaţia sa strânsă cu PDL, iar premierul Victor Ponta a încercat constant să îşi extindă puterile, scrie Deutsche Welle (DW) în pagina online de duminică, întrebându-se dacă preşedintele nu a fost cumva prea activ.
Romania TV
08 iul. 2012, 12:06
Deutsche Welle: Băsescu, un preşedinte prea activ?

Băsescu „a spus încă de la începutul (mandatelor sale) că vrea să fie un preşedinte activ”, a declarat pentru postul de radio Anneli Ute Gabanyi, un politolog de la Berlin. „Nu a vrut să se limiteze la un rol ceremonial, ci să se angajeze în politică şi să facă politici”, un lucru care s-a întors împotriva sa în urma schimbării balanţei puterii, adaugă politologul.

În schimb, Ponta a încercat în mod constant să îşi extindă puterile, iar în acest sens i-a debarcat pe preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, membri PDL, continuă politologul, subliniind că „lupta pentru putere între preşedinte şi premier este în plină desfăşurare”. Acum, Parlamentul este în măsură să revină asupra a numeroase legi şi numiri făcute în regimul Băsescu, adaugă Gabanyi.

Guvernul federal german este îngrijorat cu privire la evenimentele din România, în special cu privire la diminuare drepturilor Curţii Constituţionale române în legătură cu procedurile de destituire împotriva lui Băsescu, precizează DW, referindu-se ordonanţa de urgenţă a lui Ponta prin care Curţii Constituţionale nu i se mai permite să blocheze decizii ale Parlamentului ca cea prin care l-a suspendat vineri seara pe preşedinte din funcţie. „Un asemenea lucru subminează statul de drept”, îl citează DW pe Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel.

„Acest lucru este deosebit de grav, pentru că este o pervertire a statului de drept”, a declarat pentru DW Peter Mario Kreuter de la Institutul pentru Studii Est şi Sud-Est Europene de la Regensburg. „Există o Constituţie şi aceasta stipulează felul în care trebuie să fie făcute lucrurile atunci când, spre exemplu, este suspendat un preşedinte. Acum, acest lucru a fost drastic simplificat – ocolind reglementările oficiale”, a adăugat Kreuter.

Postul german de radio citează totodată luările de poziţie ale principalilor actori internaţionali cu privire la evenimentele din România, şi anume declaraţiile ministrului german de Externe Guido Westerwelle – care a pus la îndoială, într-un interviu recent, progresele României în continuarea procesului său de integrare UE -, criticile exprimate de purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american Victoria Nuland cu privire la ameninţarea separării puterilor în stat în acest conflict Băsescu-Ponta şi anunţul Consiliului Europei că va examina legitimarea suspendării preşedintelui.

Însă au existat şi voci care l-au criticat pe Băsescu, scrie DW, citându-l pe europarlamentarul austriac Hannes Swoboda, care a declarat pentru postul naţional german de radio că este împotriva „declaraţiilor politice unilaterale”. De ani de zile, Băsescu a abuzat de puterile sale, fără ca toată lumea să păstreze tăcerea asupra acestui lucru, a spus Swoboda, scrie DW.

De asemnea, Gabanyi a declarat pentru DW că preşedintele român şi-a pierdut susţinerea atât în rândul politicienilor, cât şi a populaţiei, din cauza politicii sale stricte de tăieri bugetare. Alţi critici, continuă postul de radio, l-au acuzat pe Băsescu că are opinii discriminatorii faţă de minorităţi. În opinia lui Gabanyi, Băsescu este tratat în prezent aşa cum obişnuia el să facă în trecut.

„Băsescu este orice altceva, dar nu un bun democrat”, a declarat Kreuter pentru DW, adăugând că „el este cel puţin la fel de corupt ca cei cu care afirmă că se luptă”. Însă, în opinia lui Kreuter, suspendarea lui Băsescu reprezintă o altă ameninţare la adresa statului de drept în România. „Chiar nu îmi pare rău pentru persoană – dar felul în care se face acest lucru este cu adevărat îngrijorător”, a subliniat analistul.

Traian Băsescu a fost suspendat din funcţia de preşedinte. Parlamentul a adoptat, vineri seara, hotărârea de suspendare din funcţie a lui Traian Băsescu, cu 256 de voturi „pentru” şi 114 „împotrivă”. Două voturi au fost anulate. În urma suspendării lui Traian Băsescu, Crin Antonescu devine preşedintele interimar al ţării.

 

Spynews
Andrei de la Mireasa, sezonul 7, și iubita lui s-au despărțit după o lună de relație. Care ar fi motivul separării și ce spune și despre Simona
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Când să pornești aerul condiționat la mașină ca să fie eficient și să nu consume carburant mult. Puține persoane cunosc acest detaliu
Capital.ro
Mașinile au primit interzis. Decizie aprobată într-un mare oraș din România
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție de NOTA 10 în Paris! Câte MII DE EURO a costat ținuta ei: Geanta, mai SCUMPĂ decât rochia
DailyBusiness
Noua Comisie Eropeană va fi condusă tot de Ursula von der Leyen. Care sunt candidații propuși de guvernele țărilor din UE?
Adevarul
Sporuri și concedii medicale acordate abuziv pentru minerii din Valea Jiului. S-au întocmit dosare penale
Spynews
Ce preț trebuie să plătești dacă vrei să faci plajă pe cearșaf, în Mamaia. Poate fi mai scump decât închrierea unui șezlong
Spynews
Cristina Rotaru de la Insula iubirii, mesaj cu subînțeles, după ce soțul ei, Andrei, s-a sărutat cu ispita Diandra? „Să nu fiu apreciată, iubită...” | FOTO
Evz.ro
Noi reguli pentru românii care accesează acest program. Care sunt actele obligatorii
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Ce s-a descoperit în trupul lui Sorin Nazîru? Filmul morţii fostului portar de la Dinamo
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Care ar fi fost, de fapt, cauza decesului lui Sorin Nazîru, fostul portar al juniorilor de la Dinamo. Totul ar fi pornit de la bacterie luată la piscină
Capital.ro
UNGURII vor banii românilor. Ungaria face o mutare istorică în 2024
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
Filmul complet al măcelului din Padina! 'Băi, omule, îl omori!''- Ultimele clipe din viața lui Sorin Anghel
substantial.ro
Premierul Ungariei, Viktor Orban, s-a întâlnit cu premierul Marcel Ciolacu la București
MediaFlux
PENSIONARII trebuie să depună DOCUMENTELE în URMĂTOARELE 14 ZILE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!