Ministrul Educaţiei a susţinut că are rezultatele complete din 30 de judeţe.
„Pe medie rezultate sunt comparabile cu cele de anul trecut. Media generală se plasează sub 0,5 puncte diferenţă, ceea ce în limitele unei evaluări normale mă pot trimite pe mine să spun că sunt comparabile cu cele de anul trecut. Există judeţe ce au scăzut foarte mult şi judeţe care au crescut, în raport de rezultatele primite până la acest moment”, a afirmat Andronescu.
Potrivit demnitarului, Iaşiul a crescut cu 14 la sută, Gorjul cu 11 la sută, Alba şi Argeş cu zece la sută, iar judeţele Galaţi, Giurgiu, Tulcea şi Vrancea au crescut cu până în cinci la sută.
Cele care au scăzut sunt Harghita cu 34 de procente, Botoşani cu 17 procente, Sălaj cu 16, Constanţa şi Covansa cu 12 şi Ilfovul cu zece procente.
Satu Mare, Călăraşi, Sibiu, Buzău şi Bacău au scăzut cu până în cinci procente, a arătat Andronescu.
Întrebată ce le recomandă elevilor care au picat la examenul de bacalaureat, Andronescu a răspuns: „Să nu dispere. Avem o sesiune şi în august pentru care vom lua măsuri remediale urgente”.
Astfel, Ministerul Educaţiei va cere liceelor să organizeze, cu cel puţin două săptămâni înainte de examen, cursuri remediale urmând să se caute soluţii de remunerare a profesorilor pentru munca suplimentară depusă.
Pe de altă parte, cei care nu au promovat nu pot spera să aibă parte de subiecte mai facile în august decât la această sesiune. „Subiectele nu vor fi mai uşoare. Sunt deja făcute, nu le putem modifica şi nici nu ar fi corect faţă de cei care au promovat acum examenul”, a apreciat Andronescu.
Ministerul Educaţiei caută soluţii chiar şi pentru cei care vor pica bacul şi în august. Este vorba de şcolile postliceale în care se pot dobândi calificări pentru anumite meserii, dar şi de organizarea unui examen la liceele tehnologice în care absolvenţii să poată dobândi certificatele de competenţă care le-ar permite să intre pe piaţa muncii.
În vederea bacalaureatului din 2013, ministerul vrea să rezolve problema inadecvării gradului de dificultate a subiectelor la profilele liceelor şi numărul de ore studiate pentru un anume obiect de studiu. „Bacalaureatul diferenţiat este una din măsurile pe care le vom discuta”, a declarat Ecaterina Andronescu.