Au fost aleşi judecătorii Dănuţ Cornoiu şi Alina Sorinela Macavei – de la Secţia I civilă, Gabriel Bogasiu şi Luiza Maria Păun – de la Secţia de contencios administrativ şi fiscal, precum şi Elena Cârcei, Aurelia Motea şi Tatiana Năstase – de la Secţia a II-a civilă.
Preşedintele instanţei supreme a anunţat că, în urma unei decizii a Colegiului de conducere al ICCJ, întrunit duminică dimineaţă, Secţia penală a instanţei supreme nu va avea reprezentanţi pentru tragere la sorţi în vederea compunerii BEC din cauza faptului că această secţie are planificată şedinţe de judecată pe perioada verii.
Astfel, a arătat judecătoarea Livia Doina Stanciu, Colegiul de conducere al ICCJ a hotărât ca la tragerea la sorţi să participe judecătorii Secţiilor a I-a şi a II-a civilă şi ai Secţiei de contencţios administrativ şi fiscal.
Din trei boluri de sticlă – pentru fiecare secţie în parte – s-au extras iniţial câte doi judecători din fiecare urnă. Cel de-al şaptelea judecător a fost tras la sorţi după ce restul de bileţele cu numele magistraţilor au fost adunate într-o singură urnă. Cel de-al şaptelea judecător desemnat astfel a fost Tatiana Năstase, de la secţia a II-a civilă.
Cei şapte judecători ce vor compune Biroul Electoral Central pentru referendumul din 29 iulie au obligaţia legală ca până luni să îşi aleagă prin vot secret preşedintele BEC.
Cetăţenii României îşi vor putea exercita dreptul de vot, la referendumul pentru demiterea preşedintelui României, indiferent dacă se află sau nu în localitatea de domiciliu, informează Mediafax. Costurile plătite de contribuabili pentru organizarea referendumului se ridică la 95 de milioane de lei.
Măsurile organizatorice pentru referendum au fost luate de către Guvern, în cadrul unei şedinţe extraordinare care s-a desfăşurat sâmbătă.
Astfel, Guvernul a decis ca la referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, programat pentru 29 iulie, votul să înceapă la ora 08.00 şi să fi oprit la ora 20.00, campania electorală urmând să se încheie la 28 iulie, ora 7.00, a anunţat ministrul delegat pentru Administraţie, Victor Paul Dobre. Potrivit acestuia, campania electorală deja a început odată cu publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii de organizare a referendumului. Au dreptul de a participa la vot toţi cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani.
Judecătorii Înaltei Curţi implicaţi în acest proces vor fi aleşi duminică prin tragere la sorţi, iar partidele politice trebuie să îşi desemneze până la 10 iulie reprezentanţii în Biroul Electoral Central şi în celelalte birouri electorale. Pentru dotarea secţiilor de votare, la nivelul localităţilor vor fi utilizate, în mare măsură, materialele folosite şi la alegerile generale locale. Comisia Tehnică Centrală va fi condusă de ministrul Administraţiei şi Internelor.
Posibilitatea ca votul la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu să fie exercitat oriunde în ţară poate genera probleme de fraudă, ca şi în situaţii anterioare, dar Guvernul va dispune „măsuri deosebite” de monitorizare pentru a evita astfel de cazuri, afirmă ministru Paul Dobre.”Nu avem în vedere organizarea de secţii speciale şi în linii mari cred că vom avea secţiile în care s-a desfăşurat votul şi la alegerile generale locale, urmează ca prin ordin al prefectului să fie delimitate secţiile de votare, dar cred că vom avea în vedere aceleaşi locaţii. Este adevărat că posibilitatea de a se vota pe întreg teritoriul naţional poate crea anumite probleme cu care ne-am mai confruntat, dar avem în vedere măsuri deosebite de monitorizare prin Ministerul Administraţiei şi Internelor şi ne vom ocupa serios de acest lucru”, a spus ministrul delegat pentru Administraţie Publică, Victor Paul Dobre.
Votul la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu va putea fi exercitat oriunde în ţară, fără să mai existe obligativitatea ca votul să fie exprimat doar într-o anumită circumscripţie electorală.