Primele semne că ai fost muşcat de căpuşă şi poţi face boala Lyme

Boala Lyme este cauzată de o bacterie numită „spirochete" și se transmite prin căpușe infectate. Cu toate acestea, Lyme nu este o boală transmisibilă de la o persoană la alta. Ea provoacă afecţiuni ale pielii, ale articulaţiilor, iar în cazurile mai grave, afectează chiar şi inima sau sistemul nervos.
Alina Costache
27 apr. 2017, 08:42
Primele semne că ai fost muşcat de căpuşă şi poţi face boala Lyme

Lyme este numită şi „boala cu o mie de feţe” pentru că simptomele acesteia pot fi deseori confundate cu cele ale altor afecţiuni, ceea ce o face extrem de greu de depistat. Medicii spun că acestă boală se manifestă în trei etape. Într-o primă fază Lyme are o manifestare cutanată, când se pot observa mici inflamaţii la nivelul pielii. La câteva zile de la muşcătură poate apărea o pată roşie, în jurul locului unde a avut loc muşcătura. Ea se poate vedea clar, fiind ca un punct roşu-aprins, scrie doctorulzilei.ro.

Acest tip de iritaţie se numeşte „eritem migrator”. Apoi, pot apărea alte reacţii asemănătoare, însă, chiar dacă se pot observa multiple iritaţii, nu însemnă că au fost mai multe muşcături. De multe ori, manifestările cutanate sunt însoţite de ameţeli, spasme musculare sau chiar dureri de cap, confundate deseori cu simptomele unei afecţiuni virale. Cu toate acestea, doar trei din patru oameni dezvoltă acestă iritaţie.

Etapa a doua – apar afecţiunile cardiovasculare. Iritaţiile trec de la sine, în aproximativ patru săptămâni de la muscătură. Alte simptome pot apărea chiar şi la câteva luni de la iritaţia iniţială. În acest timp însă bacteria s-a instalat în organism şi afecteză articulaţiile, inima şi chiar sistemul nervos.

În cea de-a treia fază pot apărea probleme ale sistemului nervos central.

Odată cu dezvoltarea bolii, inima va avea foarte mult de suferit. Pot apărea inflamaţii ale organului care determină un ritm cardiac anormal şi poate cauza chiar şi un infarct. Odată afectat şi sistemul nervos poate apărea paralizia la nivelul feţei, stări de confuzie, o percepţie deformată asupra realităţii, chiar şi meningită. De asemenea sunt afectate şi articulaţiile, care se inflamează şi devin tot mai dureroase. De cele mai multe ori, articulaţiile de la nivelul genunchilor sunt primele care cedează. Durerile articulare provocate de Lyme sunt, de cele mai multe ori, confundate cu simptomele unei boli cronice. Cum se poate pune un diagnostic corect De multe ori, acestă boala poate fi descoperită într-un stadiu incipient, odată cu apariţia iritaţiei iniţiale. Ulterior, boala poate fi descoperită prin analiza sângelui.

Odată descoperită, afecţiunea pe care şi medicii o percep ca având „o mie de feţe”, poate fi tratată cu antibiotic. Tipul tratamentului va fi însă stabilit în funcţie de stadiul în care a fost descoperită boala.
Descoperită datorită unor mame, în Lyme, Colorado Numele acestei afecțiuni a fost dat chiar de orăşelul unde au fost întâlnite primele cazuri. În 1975, un grup de mame din Lyme, Colorado, au atras atenţia cercetătorilor, după ce copiii lor fuseseră diagnosticaţi cu artrită reumatoidă. Boala, care părea a fi una reumatoidă a fost catalogată drept Lyme abia în 1982, după ce un grup de cercetători a descoperit că, de fapt o bacterie afectase organismul celor mici.

Citeşte şi Metodă genială! Cum să scoţi căpuşele în 20 de minute folosind doar sare

DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Județul din România care s-ar fi schimbat total. Un proiect început de Nicolae Ceaușescu transforma definitiv zona și harta României. Sute de oameni lucrau non stop ca să termine totul în 3 ani de zile. S-a ales praful de tot
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Exproprieri pentru podul peste Prut de la Ungheni, în folosul Autostrăzii Unirii
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Netflix dă lovitura sfârșitului de an. Asta da surpriză pentru a bonați
Ego.ro
Ce spunea soția lui Cotabiță despre artist. Nu era fan înrăit, dar i-a dat un mesaj ca să...
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet 😢 Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Fermierii polonezi blocază un punct de frontieră cu Ucraina în semn de protest
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni