Daea, despre programul carne de porc: Pe mine nu mă interesează guiţatul porcului, ci porcul la 110 kilograme, tăiat şi dat în consum

Programul 'Carne de porc din fermele românești' a fost făcut pentru a spori efectivele de animale și a avea în țară consumatorul pentru cultura de porumb, mai ales că în prezent în România există numai doi porci la hectarul de porumb, susține ministrul Agriculturii.
Filip Stan
27 apr. 2017, 20:43
Daea, despre programul carne de porc: Pe mine nu mă interesează guiţatul porcului, ci porcul la 110 kilograme, tăiat şi dat în consum

„De această specie nu ne-am ocupat. Nu s-a dat sprijin, piața s-a deformat, embargoul cu Rusia a făcut presiune pe piață, am pierd din punct de vedere al competitivității, iar efectivele de animale au scăzut. Iată de ce am realizat programul ‘Carne de porc’. Ce facem cu acest program? În primul rând doresc să îi aducem în situația de a supraviețui pe crescătorii de suine. Din 357 de ferme autorizate în România, care produc 4,3 milioane de carcase, înțelegând porci grași aduși în fața cuțitului și carcasă clasificată dată la consum, sunt într-o situație extraordinar de grea peste 120 de asemenea complexe. 257 dintre acestea au putut să acceadă la subvenția pe care noi am dat-o în acest an, subvenție care în fond înseamnă recuperarea unor cheltuieli pe care ei le fac, de aceea ne ducem cu acest program pentru a-i duce la linia de plutire”, a declarat, joi, la Antena 3, Petre Daea.

Șeful MADR a precizat că programul a fost făcut pentru a crește efectivele de porci și a păstra în țară producția de porumb, la această cultură România ocupând prima poziție la suprafața cultivată și locul doi la producția realizată, după Franța.

„Crescătorii așteaptă acest program. Programul l-am făcut împreună cu ei, a fost lansat de președinte (Liviu Dragnea, președintele PSD — n. r.) în perioada campaniei electorale, pentru a realiza două lucruri: a spori efectivele de animale și a avea în țară consumatorul pentru cultura de porumb. Păi, este posibil ca astăzi în România să ai doi porci la hectarul de porumb?! Și atunci nu mai pleacă porumbul în exterior, se consumă aici. Cresc efectivele de animale, crește cantitatea de carne, piața este asigurată din produse proprii, porumbul este consumat”, a mai spus Daea.

Întrebat dacă nu este mai mare tentația producătorului de porumb de a exporta acest produs pentru a obține un preț mai bun decât cel de pe piața internă, ministrul a replicat dur: „Nu, nu, nu, nu! Nu este acest lucru.Păi, vedeți că după aceea îl importă. Nu-i adevărat! Îl consumă în interior”.

„Prin acest program porumbul este consumat în interior, este aproape, îl ia imediat, nu-l ține stocat, nu sunt pierderi prin stocaj sau pierderi din cauza cheltuielilor pe care trebuie să le facă pentru a păstra calitatea porumbului. Într-un cuvânt, acest program rezolvă două lucruri: creșterea efectivelor de animale și consumă porumbul. Pe mine nu mă interesează câte picioare are porcul, nu mă interesează guițatul porcului. Pe mine mă interesează porcul la 110 kilograme, așa cum spune legea, tăiat, adus, carcase clasificate, dat în consum și știu pentru ce îi dau banii. Iar crescătorii de porci abia așteaptă acest program și el se află în Parlamentul României”, a spus acesta.

În data de 10 aprilie, Plenul Senatului a adoptat cu 103 voturi „pentru”, două abțineri și un vot „împotrivă”, propunerea legislativă pentru aprobarea Programului carne de porc din fermele românești .Senatul este prima Cameră sesizată, for decizional în acest caz fiind Camera Deputaților.

Programul, care urmează să fie implementat în perioada 2017 — 2020, are alocată suma de 446 de milioane de euro.

În 2017 vor fi alocate 86 de milioane de euro de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii.

„Producătorii care atestă cu documente că au achiziționat cel puțin 600 de purcei la o greutate de cel mult 30 de kilograme pe cap și îi livrează la abatorizare la o greutate de peste 100 — 110 kilograme pot obține un ajutor financiar de la stat de 10.000 de euro. Ajutorul se acordă până la maximum 100.000 de porci grași pe an pe exploatație”, potrivit Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Implementarea acestui ajutor de stat are ca scop depășirea dificultăților din sector, în sensul dezvoltării activității de creștere a porcinelor și al menținerii, cel puțin, la nivelul actual de producție. Necesitatea acestui program a apărut din cauza presiunilor cu care se confruntă producătorii de carne de porc din România în valorificarea producției și a importurilor masive de carne de porc care, conform statisticilor, s-au ridicat în 2015 la 230.000 de tone.

România înregistra, la 31 octombrie 2016, un consum de carne de porc de 24,4 kg pe an pe locuitor, în scădere cu aproape 8 kg față de 2015 când era de 31,4 kg/an/locuitor și când consumul mediu din UE se cifra la 40,9 kg/an/locuitor.

Potrivit balanței cu produse agroalimentare, România s-a aflat anul trecut pe deficit în comerțul cu produse agroalimentare, în topul importurilor din țările UE și terțe dominând carnea de porc proaspătă și refrigerată, cu o cantitate de 141.640 de tone și o sumă cheltuită de 241 de milioane de euro.

DailyBusiness
Cum a reușit să domine alegerile Călin Georgescu. Rețeaua secretă și sofisticată construită pe TikTok
Spynews
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Bzi.ro
Ce profesie are Cristela: Soția lui Călin Georgescu a lansat mai multe cărți
Fanatik.ro
Dezvăluire bombă! Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: “Nole a fost primul om care m-a dus într-un bar!”
Capital.ro
Cine este Cristela Georgescu, cea care ar putea deveni prima doamna. Cu ce se ocupă soția lui Călin Georgescu
Playtech.ro
Ce înseamnă rusofil și legionar, cuvintele pe care le-au căutat românii pe Google după ce l-au votat pe Călin Georgescu
DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Rezultate parțiale turul 1. Georgescu a sărit în vârf, Ciolacu și Lasconi se luptă pentru locul doi
Adevarul
Rusia a livrat Coreei de Nord un milion de barili de petrol, arată imagini din satelit
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău s-au despărțit din nou? Ce au făcut cei doi la câteva zile după scandalul de la vila afaceristului
Spynews
Iulia Vântur, imagine emoționantă alături de tatăl iubitului ei, Salman Khan. Ce relație apropiată are cu Salim Khan | FOTO
Evz.ro
Bianca Drăgușanu s-a afișat deja cu un alt bărbat. Cine este cel alături de care vedeta face paradă
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
kanald.ro
Cine este Călin Georgescu, câștigătorul primului tur al alegerilor prezidențiale 2024. Ce avere are candidatul independent
Cancan.ro
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Dan Negru a dat verdictul după victoria lui Călin Georgescu: ,,Alegerile de anul ăsta înseamnă dispariția televiziunii!”
StirileBZI
Indemnizație de 50% în plus la pensie! Cine beneficiază de această creștere
Prosport.ro
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
stirilekanald.ro
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
substantial.ro
Nicuşor Dan: Analiză post-electorală și apel pentru o președintă pro-europeană
MediaFlux
CUM a AJUNS CĂLIN GEORGESCU în TURUL II! BECALI a EXPLICAT
Shtiu.ro
Cele mai bune glume după deliranta victorie a lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale
Puterea.ro
VIDEO: Traian Băsescu a așteptat zeci de minute la coadă, la vot, apoi „și-a luat-o” de la șeful de sală. Băsescu: „Ce ai? Ești nervos?”