Românii vor mânca 30 de milioane de mici în vacanţa de 1 Mai

Românii sunt recunoscuți drept mari consumatori de mici, mai ales în perioada verii, însă apogeul vânzărilor îl reprezintă minivacanța de 1 Mai, când pe parcursul a 2-3 zile vânzările ajung și la 1.500 de tone, astfel că pe grătare "sfârâie" numai în aceste zile peste 30 de milioane de mititei.
Iulian Tudor
28 apr. 2017, 06:08
Românii vor mânca 30 de milioane de mici în vacanţa de 1 Mai

„Pentru a răspunde cerințelor consumatorilor privind produsele devenite deja tradiționale pentru 1 Mai, estimăm vânzări în zilele care urmează de la fiecare procesator de mici în parte care pot ajunge la 30 și 100 de tone. Pe ansamblu, se estimează comercializarea a 1.200—1.500 tone de mici, poate și mai mult, dacă vremea va fi prielnică pentru activitățile în aer liber. Pentru unii procesatori, în aceste zile creșterea producției poate atinge 30% din producția de mici dintr-o lună obișnuită. Dacă ne gândim că micul are, în medie, 40 de grame, se poate ajunge la un număr impresionant, respectiv în jurul cifrei de 30 de milioane de mici numai în minivacanța de 1 mai”, a declarat pentru Agerpres Dana Tănase, director executiv la Asociației Române a Cărnii (ARC).

De asemenea, reprezentantul procesatorilor afirmă că micii tradiționali românești iau și calea exportului, într-un procent de 5-10% din producție, mai ales în Italia sau Spania, unde sunt comunități de români.

În acest context, Asociația Română a Cărnii (ARC) intenționează să demareze procedurile pentru obținerea protecției europene pentru micul tradițional românesc, un produs care a dobândit, deja, notorietate și pe piața europeană.

„În urma discuțiilor pe care le-am avut cu reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale privind înregistrarea produselor românești în sistemele de calitate la nivel european, care asigură păstrarea tradițiilor și conferă produselor valoare adăugată, am identificat o serie de produse din carne al căror caracter tradițional poate fi demonstrat prin rețete vechi de 30 ani și care ar putea fi înregistrate ca specialități tradiționale garantate (STG). Dintre acestea, putem enumera: micii, cârnații cabanoși, cotletul haiducesc, dar și diverse sortimente de salamuri. Urmează ca în perioada următoare să evaluăm care sunt sortimentele cu impact asupra consumatorului, care pot aduce plus valoare procesatorilor și să începem procedura de înregistrare”, a subliniat Dana Tănase.

Potrivit datelor statistice, în România, anual se consumă între 20.000 și 25.000 de tone de mici, ceea ce înseamnă că pe mesele românilor ajung în jur de 440 de milioane de mici, anual. Raportat la populația activă, reiese că un român mănâncă în medie 40 de mici pe an, dar într-o singură zi, cum este cea de 1 Mai, românul consumă mici cât pentru o lună întreagă.

România are protejate la nivelul Uniunii Europene patru produse tradiționale, din care trei au obținut Indicație Geografică Protejată (IGP), respectiv Magiunul de Topoloveni, Salamul de Sibiu și Novacul afumat din Țara Bârsei, în timp ce Telemeaua de Ibănești a fost înregistrată ca produs cu Denumire de Origine Protejată (DOP). Până la această dată, România nu are niciun produs tradițional românesc înregistrat ca specialitate tradițională garantată.

La nivel național există în jur de 500 de produse tradiționale înregistrate la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

DailyBusiness
Milioane de români vor avea pensii recalculate automat. Află cum poți trimite cererea
Spynews
Primele declarații ale lui Alfred Bulai după ce a fost acuzat de abuzuri. Profesorul a fost dus cu ambulanța la spital
Bzi.ro
Salarii mai mari de la 1 ianuarie 2025! Creșterea va fi de cel puţin 650 de lei
Fanatik.ro
Dispare definitiv un supermarket adorat de români. Existența siglelor se apropie de sfârșit
Capital.ro
Se schimbă salariul minim. S-a dat votul astăzi. Câți bani vor lua românii din 1 ianuarie
Playtech.ro
Ucraina, cadou cu artificii de ziua lui Vladimir Putin în Crimeea. Ce au...
DailyBusiness
Oferte fără precedent la Lidl! Produsele se dau aproape GRATIS
Adevarul
Tot mai mulți români își doresc să muncească de acasă. Domeniile care încă acceptă munca remote
wowbiz.ro
Se schimbă data la care vor fi livrate pensiile în luna octombrie! Anunțul care îi vizează pe toți seniorii
Spynews
De ce nu și-a dorit Alina Radi împăcarea cu Nick Rădoi. Chiar dacă nu mai sunt împreună de 11 ani, cei doi încă păstrează legătura
Spynews
Leguma care poate să te otrăvească și să îți fie letală. Mesajul transmis de medicul Tudor Ciuhodaru: ”Nu vă jucați cu așa ceva” 
Evz.ro
Trecerea la ora de iarnă. Decizie de ultim moment
Ego.ro
Elena Udrea, de nerecunoscut!!! Fosta blondă de la Cotroceni, extrem de slabă și cu părul creț
Prosport.ro
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La 40 de ani, arată mai bine ca multe tinere de 20 de ani
kanald.ro
„Nu a fost doar o mamă” Fiul Mariei Campai, românca ucisă de un adolescent de 17 ani, își strigă durerea. Unde va avea loc înmormântarea Mariei
Cancan.ro
Andra, derapaj verbal în public! Cum i-a putut vorbi unui bărbat, după concert: „Să-i mănânci…”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie UE pentru România. Trebuie să aplicăm până la 31 decembrie 2025. Ordinul s-a dat chiar azi
StirileBZI
Facturile se vor dubla după 1 aprilie 2025! Creșterile ar putea fi de până la 120%
Prosport.ro
FOTO. A dansat twerk în fața ei, după ce a sugrumat-o! Cea mai controversată luptătoare
stirilekanald.ro
Ea este Virginia, doctorița de la ATI care a fost aproape strivită de o șoferiță! Coincidență stranie, accidentul s-a produs după ce și-a înmormântat socrul 
substantial.ro
România Adduce Contribuții Cruciale la Misiunea HERA de Apărare Planetară
MediaFlux
Diana Șoșoacă riscă ÎNCHISOARE de până la 3 ANI! Anchetă fără PRECEDENT la PARCHETUL GENERAL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Delicii exotice dintr-o livadă din Buzău