La Paris, un purtător de cuvânt al lui Macron a confirmat că agenția de presă Sputnik și postul de televiziune RT TV, finanțate de statul rus, nu au primit acces la evenimentele candidatului francez, spunând că cele două sunt ”o entitate cu două capete” care transmite propagandă de stat rusă și știri false.
Macron, un fost bancher și centrist proeuropean, este văzut ca marele favorit în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Franța de la 7 mai în fața candidatei de extremă-dreapta Marine Le Pen.
Macron este susținătorul unei linii dure în privința sancțiunilor UE impuse Moscovei în legătură cu criza din Ucraina, în timp ce Le Pen, o admiratoare a președintelui rus Vladimir Putin, este o eurosceptică ce susține ridicarea sancțiunilor și este de partea Rusiei în privința Ucrainei.
Kremlinul a fost deranjat de acuzațiile taberei lui Macron conform cărora rețelele informatice, bazele de date și site-urile campaniei candidatului francez au fost atacate din surse de pe teritoriul Rusiei, ceea ce a alimentat suspiciunile că Moscova încearcă să submineze campania lui Macron pentru a o ajuta pe Marine Le Pen.
Purtătorul de cuvânt al lui Macron a vorbit despre ”dorința sistematică (a celor două instituții de presă) de a distribui știri și informații false”.
„Este o problemă când se răspândesc minciuni metodic și sistematic”, a spus el.
„Dacă acest lucru creează o problemă cu Kremlinul, atunci va fi subiectul unei discuții libere în cazul în care candidatul (Macron) va fi ales” președinte, a precizat purtătorul de cuvânt.
Moscova a negat acuzațiile că s-ar implica în campania electorală din Franța. Joi, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a calificat drept ”scandaloasă” decizia echipei lui Macron de a refuza duminică acreditările jurnaliștilor de la Sputnik, RT și agenția video Ruptly.
Zaharova a spus că Moscova consideră interdicția ca o „discriminare deliberată și fățișă împotriva unor media ruse din partea candidatului unui stat care este în mod tradițional atent atunci când vine vorba de libertatea de discurs”.
Ea a cerut autorităților franceze și organizațiilor internaționale să asigure că libertatea presei este garantată în al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Franța.
Purtătorul de cuvânt al lui Macron nu a oferit exemple concrete de cazuri în care media ruse au răspândit știri false. Însă, la 4 februarie, Sputnik a citat un parlamentar francez pro-Putin de centru-dreapta care a spus că Macron este o marionetă a elitelor politice și financiare americane și că în curând vor fi făcute publice dezvăluiri privind viața sa privată.
Respectiva relatare pare să fi jucat un rol în faptul că Macron a fost nevoit la 7 februarie să nege zvonurile conform cărora ar avea o relație gay extraconjugală.