Diplomaţia de la Moscova consideră că ţările vestice au avut „interferenţe mari” în afacerile interne ale Macedoniei, iar acest aspect este principalul motiv al crizei politice.
„Influenţele din Vest reprezintă o manipulare necontenită a voinţei cetăţenilor, cu scopul de a înlătura guvernul legitim aflat la putere. Rapiditatea cu care Vestul a apreciat numirea noului purtător de cuvânt al Parlamentului arată că pasul a fost programat”, se arată în comunicatul ministerului rus de Externe.
În cursul nopţii de joi, liderul Partidului Social Democrat din Macedonia, Zoran Zaev, a fost rănit uşor în urma unei altercaţii, după ce mai mulţi manifestanţi au pătruns în sediul Parlamentului pentru a protesta faţă de alegerea unui etnic albanez drept purtător de cuvânt. Minoritatea etnică albaneză reprezintă aproximativ un sfert din populaţie.
Potrivit poliţiei, peste 100 de persoane au fost rănite în urma incidentelor, între care 22 de poliţişti, iar trei deputaţi au primit îngrijiri la un spital central din Skopje, potrivit Mediafax.
Preşedintele Macedoniei, Gjorge Ivanov, a convocat vineri o şedinţă de urgenţă cu principalii factori politici, dar liderul opoziţiei, Zoran Zaev, a refuzat să participe la întrevedere. La ora prânzului, ministrul macedonean de Interne, Agim Nuhin, a anunţat că şi-a prezentat demisia.
Macedonia este fără Guvern de la începutul anului, în condiţiile în care partidul conservator VMRO-DPMNE s-a plasat pe primul loc la alegerile legislative anticipate din decembrie, însă nu a reuşit să îşi asigure o majoritate în Parlament. Preşedintele Gjorge Ivanov a refuzat să aprobe un Guvern de coaliţie format de liderul SDSM, Zoran Zaev.