Cele două fabrici sunt singurele din țară care produc pulberi pe profilul militar, existând piață de desfacere atât la intern cât și la export, a precizat Tudose.
„Brașovul este unul dintre județele cu cea mai bogată prezență în domeniul de apărare, cu șase întreprinderi mari, care se află la limitele unei scale de existență. Începând cu cele mai fericite gen IAR Ghimbav, cu noul contract semnat cu Airbus Helicopters România, ajungând la două dintre ele care sunt efectiv închise, Pirochim Victoria și Fabrica de Pulberi Făgăraș. La acestea două am fost astăzi într-o echipă mixtă formată din prefectul județului, reprezentanți ai Agenției de Mediu, Garda de Mediu, ISU. La Făgăraș am ajuns într-o situație hilară. Am reușit să retehnologizăm două secții și nu reușim să depășim partea de hârțogăraie pe mediu, chiar ajungând într-un paradox, nu putem să-i dăm drumul fiindcă lipsește autorizația și nu avem autorizație pentru că nu i-am dat drumul. Facem toate eforturile ca cele două societăți de la Victoria și Făgăraș să fie redeschise în acest an și eu sper acest lucru”, a evidențiat ministrul Economiei, într-o conferință de presă susținută la Prefectura Brașov.
El a adăugat că este nevoie ca toți factorii de decizie să se așeze la o masă și să găsească soluția pentru a ieși din impas, felicitând totodată ISU pentru tot sprijinul pe care l-a acordat pe parcursul vizitei, dar și pentru implicarea efectivă pentru ca Fabrica de Pulberi de la Făgăraș să fie redeschisă. Pe de altă parte, ministrul Economiei a arătat că nu va face presiuni asupra celor de Agenția de Mediu, în condițiile în care sunt niște termene prevăzute pentru obținerea unor astfel de autorizații. Potrivit acestuia, Fabrica de Pulberi din Făgăraș a primit în 2015 și 2016 câte 500.000 de euro pentru retehnologizare, în ceea ce privește apele reziduale, transmite Agerpres.
„La Fabrica de Pulberi din punct de vedere tehnic se poate intra în faza de probe tehnologice, dar nu se poate fără autorizațiile de mediu, iar la Pirochim Victoria se pare că există o situație mai bună, luna viitoare urmând a avea loc o serie de negocieri. S-ar putea ca Pirochim Victoria să ia fața Făgărașului, dar mă opresc aici. Cât se poate de repede le deschidem”, a spus ministrul Tudose.
Ministrul Economiei a ținut să sublinieze că în industria de apărare este mare nevoie de forță de muncă calificată pentru că în prezent media de vârstă a angajaților este de 54 de ani, ceea ce este foarte grav. „Dacă nu mișcăm lucrurile foarte repede, nu are cine, cui, preda ștafeta. Învățământul dual poate fi o soluție foarte bună. Nu partea tehnică contează, ci forța de muncă calificată, pentru că în această industrie nu ai voie să faci greșeli. Este nevoie de specialiști în pulberi, chimiști, mecanici, super specialiști în aviatică și avionică și există posibilitatea de a-i pregăti”, a explicat Mihai Tudose.
Potrivit acestuia, la nivelul Guvernului se dorește ca prin industria de apărare să fie asigurate 100% cerințele sistemului național de apărare la capitolele explozibili, cartușe, proiectile, gloanțe, TAB-uri, elicoptere, dar există loc și pentru producție în afara acestor comenzi de stat. „Industria de Apărare poate fi și trebuie să fie un pilon important pentru dezvoltarea economică și pentru creșterea bugetului”, a concluzionat ministrul Economiei.
Potrivit sursei citate, în industria de apărare lucrează în prezent 8.000 de oameni în toată țara, iar județul Brașov, în care există șase astfel de societăți, a fost și rămâne unul dintre cele mai importante pentru industria de apărare, la concurență cu județul Dâmbovița.