Tudose: Ministerul Economiei face toate eforturile ca fabricile de pulberi de la Victoria şi Făgăraş să fie redeschise

Ministrul Economiei, Mihai Tudose, a declarat vineri, la Brașov, că ministerul pe care îl conduce face toate eforturile ca fabricile de pulberi de la Victoria și Făgăraș să fie redeschise anul acesta.
Filip Stan
28 apr. 2017, 16:42
Tudose: Ministerul Economiei face toate eforturile ca fabricile de pulberi de la Victoria şi Făgăraş să fie redeschise

Cele două fabrici sunt singurele din țară care produc pulberi pe profilul militar, existând piață de desfacere atât la intern cât și la export, a precizat Tudose.

„Brașovul este unul dintre județele cu cea mai bogată prezență în domeniul de apărare, cu șase întreprinderi mari, care se află la limitele unei scale de existență. Începând cu cele mai fericite gen IAR Ghimbav, cu noul contract semnat cu Airbus Helicopters România, ajungând la două dintre ele care sunt efectiv închise, Pirochim Victoria și Fabrica de Pulberi Făgăraș. La acestea două am fost astăzi într-o echipă mixtă formată din prefectul județului, reprezentanți ai Agenției de Mediu, Garda de Mediu, ISU. La Făgăraș am ajuns într-o situație hilară. Am reușit să retehnologizăm două secții și nu reușim să depășim partea de hârțogăraie pe mediu, chiar ajungând într-un paradox, nu putem să-i dăm drumul fiindcă lipsește autorizația și nu avem autorizație pentru că nu i-am dat drumul. Facem toate eforturile ca cele două societăți de la Victoria și Făgăraș să fie redeschise în acest an și eu sper acest lucru”, a evidențiat ministrul Economiei, într-o conferință de presă susținută la Prefectura Brașov.

El a adăugat că este nevoie ca toți factorii de decizie să se așeze la o masă și să găsească soluția pentru a ieși din impas, felicitând totodată ISU pentru tot sprijinul pe care l-a acordat pe parcursul vizitei, dar și pentru implicarea efectivă pentru ca Fabrica de Pulberi de la Făgăraș să fie redeschisă. Pe de altă parte, ministrul Economiei a arătat că nu va face presiuni asupra celor de Agenția de Mediu, în condițiile în care sunt niște termene prevăzute pentru obținerea unor astfel de autorizații. Potrivit acestuia, Fabrica de Pulberi din Făgăraș a primit în 2015 și 2016 câte 500.000 de euro pentru retehnologizare, în ceea ce privește apele reziduale, transmite Agerpres.

„La Fabrica de Pulberi din punct de vedere tehnic se poate intra în faza de probe tehnologice, dar nu se poate fără autorizațiile de mediu, iar la Pirochim Victoria se pare că există o situație mai bună, luna viitoare urmând a avea loc o serie de negocieri. S-ar putea ca Pirochim Victoria să ia fața Făgărașului, dar mă opresc aici. Cât se poate de repede le deschidem”, a spus ministrul Tudose.

Ministrul Economiei a ținut să sublinieze că în industria de apărare este mare nevoie de forță de muncă calificată pentru că în prezent media de vârstă a angajaților este de 54 de ani, ceea ce este foarte grav. „Dacă nu mișcăm lucrurile foarte repede, nu are cine, cui, preda ștafeta. Învățământul dual poate fi o soluție foarte bună. Nu partea tehnică contează, ci forța de muncă calificată, pentru că în această industrie nu ai voie să faci greșeli. Este nevoie de specialiști în pulberi, chimiști, mecanici, super specialiști în aviatică și avionică și există posibilitatea de a-i pregăti”, a explicat Mihai Tudose.

Potrivit acestuia, la nivelul Guvernului se dorește ca prin industria de apărare să fie asigurate 100% cerințele sistemului național de apărare la capitolele explozibili, cartușe, proiectile, gloanțe, TAB-uri, elicoptere, dar există loc și pentru producție în afara acestor comenzi de stat. „Industria de Apărare poate fi și trebuie să fie un pilon important pentru dezvoltarea economică și pentru creșterea bugetului”, a concluzionat ministrul Economiei.

Potrivit sursei citate, în industria de apărare lucrează în prezent 8.000 de oameni în toată țara, iar județul Brașov, în care există șase astfel de societăți, a fost și rămâne unul dintre cele mai importante pentru industria de apărare, la concurență cu județul Dâmbovița.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Ce a putut să pățească o familie de români aflați în vacanță în Grecia. Au promis că nu se mai întorc vreodată aici: ”Dezamăgitor și regretabil”
Capital.ro
Se confiscă pe loc. Ilegal să transporți cu mașina în România. Legea nu se discută
Playtech.ro
Cine transmite la TV finala lui David Popovici de la Jocurile Olimpice de la Paris. Proba de înot poate fi văzută pe două posturi
DailyBusiness
Impozit MAI MIC pentru o categorie de români. Pentru cine se pregătește oferta din 2025?
Adevarul
Greva minerilor care l-a cutremurat pe Ceaușescu. Cum s-a schimbat Valea Jiului, după epoca de aur a cărbunelui VIDEO
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Zodiile care au mare noroc în dragoste. Vin vremuri fabuloase
Ego.ro
Antonia, o nouă imagine ADORABILĂ cu fiica ei, Maya. Cât de mult SEAMĂNĂ cele două
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Criminalul din Brăila nu se mai poate STĂPÂNI! Anchetatorii sunt șocați de comportamentul lui. Ce face ori de câte ori aude numele victimei, dezvăluiri
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Care sunt simptomele infectării cu virusul West Nile. La ce trebuie să fim atenți și când trebuie să mergem la medic
Capital.ro
România se revoltă. Cu asta se ocupa, de fapt, BĂSESCU...
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
CJUE: Justiția din Franța a greșit în cazul mandatului de arestare al lui Paul-Philippe al României
MediaFlux
BANI de la Guvern pentru nevoiași. ROMÂNII primesc echivalentul a 50 de EURO
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!