„Principiile directoare adoptate în mod unanim. Mandatul ferm şi corect din punct de vedere politic al UE27 este pregătit pentru negocierea Brexitului”, a scris preşedintele Consiliului European într-un mesaj postat pe Twitter.
Liderii europeni au avut nevoie de mai puţin de 15 minute pentru a aproba în mod unanim principiile directoare anunţate la finalul lunii martie de Donald Tusk.
Aceste principii directoare au fost prezentate într-o primă variantă la doar două zile după declanşarea articolului 50, fiind ulterior finalizate în cadrul reuniunii de joi a Consiliului de Miniştri al UE.
Ţările membre urmează să adopte ulterior o serie de directive mai detaliate pentru negocieri într-o reuniune programată pentru 22 mai, în care francezul Michel Barnier va primi mandatul de negociator-şef al Uniunii Europene pentru Brexit.
Totuşi, primele negocieri ar urma să înceapă doar după alegerile anticipate convocate de Theresa May, în încercarea de a-şi întări poziţia de negociere în faţa Uniunii Europene.
UE a respins cererea britanicilor de a purta încă de la început negocieri paralele asupra acordului în vederea divorţului şi asupra ”relaţiei viitoare”, în special a celei comerciale dintre Londra şi Bruxelles.
Ulterior, Tusk a precizat că trebuie să existe un ”progres suficient” în negocierea unor probleme cheie înainte de a se trece la discuţii despre relaţia viitoare dintre UE şi Marea Britanie.
Prima variantă a principiilor directoare a amintit de marile priorităţi ale UE în vederea încheierii unui acord cu privire la divorţul de Regatul Unit.
Bruxelles vrea să clarifice cu prioritate soarta celor peste trei milioane de cetăţeni europeni din Regatul Unit şi a celor peste un milion de britanici care locuiesc în ţările Uniunii Europene.
UE va vrea, de asemenea, să înlăture incertitudinile cu privire la frontiera dintre Republica Irlanda şi Irlanda de Nord – provincia britanică – şi va cere ca Londra să-şi ”onoreze toate angajamentele” financiare asumate până la închierea exerciţiului bugetar actual din 2020. Comisia Europeană (CE) a evaluat factura între 55 şi 60 de miliarde de euro pentru finalizarea Brexitului.
La rândul său, premierul Belgiei, Charles Michel, a declarat sâmbătă că britanicii nu vor avea parte de un acord gratuit de Brexit, întărind poziţia liderilor europeni cu privire la necesitatea ca Marea Britanie să-şi îndeplinească toate obligaţiile financiare până la sfârşitul actualului exerciţiu bugetar din 2020 înainte de semnarea acordului de Brexit, transmite Reuters.
Liderii europeni au sosit la Bruxelles pentru a discuta pentru prima dată după declanşarea articolului 50 despre poziţia blocului comunitar vizavi de negocierea acordului de Brexit.
”Nu va exista un acord de Brexit gratuit pentru Marea Britanie. Asta nu este posibil… Dar nu există niciun sentiment de răzbunare sau duşmănie, doar o dorinţă de a purta negocieri în mod loial şi inteligent pentru a găsi o soluţie care respectă interesele celor două părţi cu o linie clară, pentru că nu poţi să ai o poziţie mai bună în afara Uniunii Europene”, a declarat premierul belgian la sosirea sa la Bruxelles.
Acest mesaj este în linie cu scrisoarea trimisă liderilor europeni de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.