„Premierul Orban s-a angajat la reuniunea PPE să respecte și să implementeze toate cererile Comisiei Europene în termenele stabilite de Comisie’, a declarat, potrivit agenției Reuters, purtătorul de cuvânt al PPE, europarlamentarul român Siegfried Mureșan.
La rândul său, președintele PPE, Joseph Daul, a afirmat că ‘președinția PPE a emis un mesaj clar premierului Orban și partidului său, Fidesz, că nu va accepta nicio restricție pentru libertățile de bază, nici ca statul de drept să fie încălcat’. ‘PPE a cerut Fidesz și autorităților ungare să facă toate demersurile necesare pentru a se conforma cererilor Comisiei’, a adăugat Daul.
La scurt timp după aceste declarații, date înaintea începerii summitului european destinat Brexitului, guvernul de la Budapesta a emis un comunicat în care afirmă că este dispus să poarte un dialog cu Comisia Europeană, dar menționează totodată că ‘în Ungaria nicio universitate nu poate beneficia de privilegii’.
În același comunicat se insistă că instituțiile de învățământ care nu au corespondent în țările lor de origine nu pot fi autorizate în Ungaria, principala prevedere a noii legi ungare privind învățământul superior. Universitatea Central-Europeană (Central European University — CEU), creată la Budapesta de magnatul George Soros, riscă să fie închisă sau mutată într-o altă țară, întrucât nu îndeplinește această condiție, scrie Agerpres.
În declarațiile acordate presei după summitul european, premierul Viktor Orban a afirmat că poziția Ungariei a fost apărată cu succes la reuniunea PPE de dinaintea acestui summit. Referindu-se la chestiunea Universității CEU, el a spus că noua lege privind învățământul superior își va urma cursul. După ce a menționat că nimeni nu poate impune condiții Ungariei, Orban a confirmat că guvernul său și Comisia Europeană vor negocia în lunile următoare pe tema respectivei legi.
Comentând pe marginea vizitei lui George Soros la Bruxelles, unde acesta s-a întâlnit cu oficiali europeni, inclusiv cu Jean-Claude Juncker, Orban a spus că ‘sunt unii care doresc să rănească Ungaria și alții al căror obiectiv este să apere țara’.
Dar Comisia Europeană este nemulțumită și de alte inițiative legislative adoptate la Budapesta. La sfârșitul lunii martie în Ungaria a intrat în vigoare o lege care prevede că migranții care sosesc la granițele țării trebuie să înainteze cererile de azil în așa-numitele zone de tranzit, unde vor rămâne în regim închis până când vor primi un răspuns la cererea formulată.
La trei zile după adoptarea acestei legi, partidul Fidesz a prezentat parlamentului un proiect de lege care prevede că ONG-urile ce beneficiază de finanțare din afara țării trebuie să se înregistreze ca ‘organizații susținute din străinătate’.
Guvernul de la Budapesta a inițiat la începutul lunii aprilie și o consultare populară în care cere cetățenilor maghiari opinia despre politicile Uniunii Europene, campanie considerată la Bruxelles drept una antieuropeană.
În comunicatul emis sâmbătă, guvernul de la Budapesta respinge această apreciere și menționează că respectiva campanie, denumită ‘Să oprim Bruxelles-ul’, a fost lansată întrucât UE ‘funcționează prost la ora actuală la multe capitole și necesită o reformă’.
La rândul său, Viktor Orban a declarat sâmbătă la Bruxelles că el conduce un guvern proeuropean și că în rândul cetățenilor maghiari susținerea apartenenței la UE este mai mare decât oriunde în altă parte, dar a estimat că UE este condusă greșit și are nevoie de reforme, motiv pentru care a apreciat că este nevoie de dezbateri.