Fostul ministru Cazanciuc propune ca deţinuţii să contribuie la îngrijirea monumentelor istorice. Tudorel Toader îl susţine

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a propus, într-o scrisoare deschisă postată luni pe pagina sa de facebook, ca deținuții să contribuie la îngrijirea monumentelor istorice, ministrul Justiției, Tudorel Toader, răspunzându-i că susține această idee.
Filip Stan
01 mai 2017, 12:20
Fostul ministru Cazanciuc propune ca deţinuţii să contribuie la îngrijirea monumentelor istorice. Tudorel Toader îl susţine

Scrisoarea deschisă a fostului ministru al Justiției i-a fost adresată actualului ministru, Tudorel Toader, ministrului Apărării Naționale, Gabriel-Beniamin Leș, și ministrului Culturii, Ioan Vulpescu.

„Recenta decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului pronunțată în materia condițiilor de detenție din România a reprezentat un prilej de amplă dezbatere asupra pașilor de urmat în soluționarea problemei supraaglomerării penitenciarelor și a respectării drepturilor fundamentale. Până la punerea în practică a strategiilor și a planurilor de reintegrare socială a deținuților, precum și de reabilitare a infrastructurii penitenciare, aș dori să vă supun atenției un proiect prin care persoanele aflate în executarea unor pedepse să contribuie la îngrijirea monumentelor istorice aflate în raza teritorială a locului de detenție”, se arată în scrisoarea deschisă.

Tudorel Toader a postat la rândul său un mesaj pe rețeaua de socializare, anunțând că agreează o astfel de propunere.

„Susțin — frumoasă inițiativă!”, a scris ministrul Justiției.

Totodată, în cadrul scrisorii deschise, Cazanciuc a arătat că această inițiativă își propune să introducă printre prioritățile instituțiilor din justiție, armată și cultură un proiect care să debuteze anul acesta și a cărui continuitate să ramână în sarcina celor care vor fi conștienți de necesitatea unei acțiuni comune: îngrijirea monumentelor istorice ridicate în memoria celor care și-au dat viața în bătăliile Primului Război Mondial, făcând astfel posibil Actul Unirii de la 1 Decembrie 1918.

„Nu trebuie să căutam în legi, regulamente sau fișe de post, atribuții pentru o asemenea ‘sarcină’, ci trebuie să ne gândim la uriașa oportunitate de a nu fi doar trăitorii vremurilor noastre, ci făuritorii lor. Ministerele apărării și culturii au un rol major în păstrarea vie a jertfei eroilor neamului, dar cu siguranță nu vor putea doar prin resurse proprii să acorde monumentelor ostașilor români îngrijirea de care au parte cele ale eroilor americani, germani, francezi sau britanici, căzuți în afara granițelor propriilor țări”, a menționat senatorul PSD.

El a adăugat că pentru un deținut aflat într-un penitenciar cu o suprafață „de zece ori mai mică decât cea conform standardelor”, îngrijirea unui monument nu va fi doar „o ieșire la muncă”, ci și „o lecție care va contribui la reintegrarea în societate”.

Pe 25 aprilie, liderul grupului senatorial al PSD, Șerban Nicolae, și senatorul PSD Robert Cazanciuc au propus un set de măsuri privind problematica executării pedepselor în penitenciarele din România în acord cu exigențele unui stat membru al Uniunii Europene și au afirmat că rezolvarea situației din sistemul penitenciar trebuie să fie rezultatul unui proces de coeziune la nivelul societății românești.

Citeşte şi Comisia juridică din Senat: Se graţiază integral pedepsele cu închisoare de până la 3 ani

 

Spynews
Obiectul cu care a fost înmormântată prințesa Diana. Avea o semnificație specială pentru ea
Bzi.ro
Denisa Nechifor a făcut spectacol la piscină, în costum de baie! Cum se păstrează focoasa brunetă, la 40 de ani
Fanatik.ro
Orașul în care tot mai mulți români vor să se mute. Va fi cel mai sigur loc din țară. Se investesc 9.000.000.000 de euro, apar autostrăzi, hoteluri și va fi plin de soldați
Capital.ro
Se înlocuiește imediat permisul auto. Legea nu te lasă să circuli cu el. Nu contează că e în termen
Playtech.ro
„E prima oară când dau Like la un WC”. Un bărbat și-a făcut toaletă în fundul curții, apoi a...
DailyBusiness
Vestea cea mare pentru toamna 2024. Apare un nou tip de program „Rabla” pentru români
Adevarul
Valoarea de la care o casă sau o maşină devine bun de lux şi se plăteşte impozit în plus. Data limită pentru Formularul 216
Spynews
Irinel Columbeanu, abandonat în azil! Afaceristul ar fi fost părăsit de prietenii lui și trece prin clipe grele
Spynews
Dulce împăcare! Dana Roba este din nou împreună cu Beniamin! Nu au rezistat prea mult timp unul fără celălalt / FOTO
Evz.ro
Virajul la stânga în intersecții nedirijate. Capcanele în care cad mulți șoferi
Ego.ro
Oana Zăvoranu, imaginile pe care le-ar vrea ȘTERSE! Cum a ajuns să arate azi Querida, la 51 de ani
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Jordan Chiles, imagini incendiare, în bikini, în plin scandal cu medalia Anei Bărbosu
wowbiz.ro
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut ascuns faptul că este tată
Cancan.ro
Pensie de 100.000 de lei pe lună după recalculare. Ce meserie a avut românul care o încasează
Playsport.ro
Apariție interzisă la propria nuntă?! Prea fierbinte! Cum s-a îmbrăcat "Perla Banatului" la cununia cu Marius Constantin
kanald.ro
Sebastian, de la „Casa iubirii”, în lacrimi după cearta cu Roberta: „Nu mă simt bine, îmi este rău!”
Capital.ro
Se schimbă buletinele. Tot ce e emis înainte de 1 ianuarie 2024 nu se mai folosește
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Ion Țiriac, discurs-manifest după ce primarul Daniel Băluță a inaugurat patinoarul de 10.000.000 de euro din sectorul 4! „M-am întâlnit cu domnul David Popovici și mi-a zis asta”
stirilekanald.ro
Șocant de ce a murit de fapt Sorin Nazîru, la 16 ani! 'Paracetamol și apă rece puteam să-i dau și eu'
substantial.ro
Cercetătorul Vincent Lyne dezvăluie posibila locație a epavei zborului MH370
MediaFlux
CEA MAI MARE PENSIE după recalculare. O primește o persoană care a lucrat DOAR 18 ANI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...