În urma controlului efectuat în perioada 27-28 martie, s-a constatat că, în cursul anului 2017, administratorul depozitului de deșeuri a recepționat o cantitate de 63.000 tone de deșeuri, dintre care 54.000 de tone au fost depozitate temporar în zona rampei de transfer, în baza unui Contract de păstrare temporară de deșeuri, valabil până la data de 31 mai 2017.
Prin acest contract încheiat cu o societate de salubritate, operatorul depozitului de deșeuri a încercat să evite plata taxei de eliminare finală a deșeurilor, către Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), susține Garda de Mediu.
‘Acest fapt contravine procedurilor legale și Autorizației Integrate de Mediu, fiind unul din motivele pentru care administratorul depozitului a fost sancționat cu amendă contravențională în valoare de 27.500 lei. Totodată, în urma controlului, comisarii GNM au impus societății următoarele măsuri: interzicerea depozitării/stocării temporare sau a păstrării temporare a oricăror categorii de deșeuri în afara corpului depozitului și/sau a zonelor autorizate în acest scop și transferarea, în cel mai scurt timp posibil, către zona activă de depozitare (celula nr. 5) a întregii cantități de deșeuri identificată ca fiind încredințată spre depozitare temporară’, notează sursa citată.
GNM atrage atenția că operatorii economici care uzează de această practică ilegală, va fi sancționată contravențional cu amendă, respectiv cu recuperarea taxelor datorate AFM.