„Avem permanenţă la toate centrele de sânge, din păcate, nu se face donare în zilele libere. Avem pregătită o reorganizare a centrelor de transfuzie, însă acest lucru mai durează pentru că avem nevoie şi de echipamente pe care le vom cumpăra pentru testarea sângelui, nu vorbim numai despre recoltare. Vrem să aducem centrele de transfuzie, cele care vor fi desemnate pentru a face testare pentru România, să le aducem la standardele europene, în aşa fel încât şi zona de sânge să fie securizată”, a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătăţii, la finalul unui eveniment organizat cu ocazia Zilei Tineretului, potrivit Mediafax.
Reprezentanţii centrelor de transfuzii fac apel, în permanenţă, către cetăţeni să doneze având în vedere că în unităţile medicale este criza de sânge. Centrul de Transfuzie Sanguină din Bucureşti reuşeşte să livreze spitalelor din Capitală şi din judeţul Ilfov doar jumătate din cantitatea de unităţi necesare zilnic. Asta înseamnă doar aproximativ 450-500 de unităţi de sânge, din aproximativ 1.000, cât ar fi nevoie.
Toţi cei care donează beneficiază de o zi liberă de la muncă, de şapte bonuri de masă şi de o reducere de 50% pentru transportul cu RATB-ul şi metroul. Oricine poate dona dacă are între 18 şi 60 de ani. Femeile trebuie să aibă peste 56 de kilograme, iar bărbaţii peste 58 de kilograme şi să nu fi avut boli cronice sau cardiace. La donaţie se recoltează 450 de mililitri de sânge care reprezintă 10% din volumul circulant al corpului. În aproximativ 24 de ore organismul înlocuieşte sângele donat. Medicii spun că o persoană poate face donaţii de sânge o dată la 70 de zile.
Citeşte şi Florian Bodog: Voi discuta cu firmele care vor să retragă medicamente de pe piaţă