Sorin Grindeanu: Putem progresa dacă toţi copiii au acces la educaţie şi finalizează cel puţin învăţământul obligatoriu

România poate progresa doar dacă toți copiii au acces la educație de calitate și finalizează cel puțin învățământul obligatoriu, afirmă premierul Sorin Grindeanu într-un mesaj transmis în contextul lansării unui raport referitor la evaluările și examinările în sistemul de educație din țara noastră.
Filip Stan
03 mai 2017, 09:44
Sorin Grindeanu: Putem progresa dacă toţi copiii au acces la educaţie şi finalizează cel puţin învăţământul obligatoriu

Mesajul șefului Executivului a fost citit de ministrul Educației, Pavel Năstase, la evenimentul de lansare a acestui raport, care s-a desfășurat la Palatul Victoria miercuri.

„Ca țară, putem progresa doar dacă toți copiii au acces la educație de calitate și finalizează cel puțin învățământul obligatoriu, astfel încât să avem tineri bine pregătiți, cu competențe care să răspundă cerințelor de pe piețele europene și nu numai. (…) Pe lângă acei elevi și studenți excepționali, este foarte important să oferim tuturor copiilor, în special celor din comunitățile rurale și marginalizate, din familii de romi și copiilor cu dizabilități șansa de a absolvi cel puțin învățământul obligatoriu, de a-și dezvolta competențele de bază pentru a deveni adulți independenți”, a transmis Grindeanu în mesajul său.

Citeşte şi: Grindeanu: Economia românească este din ce în mai atractivă pentru companii. Numărul salariaţilor activi a crescut cu 77.000

Potrivit premierului, pentru a fi atins acest obiectiv, este nevoie de cadre didactice motivate, bine pregătite, care să pună în practică noile metode de predare, învățare și evaluare.

Sorin Grindeanu a mai spus că, în ultimele decenii, sistemul de educație din România a înregistrat progrese semnificative, consolidând instituțiile și îmbunătățind rezultatele elevilor, arată Agerpres.

„În spațiul public, însă, vorbim doar de performanțele excepționale ale elevilor olimpici sau de rezultatele slabe la examenul de capacitate sau de titularizare a profesorilor”, a precizat Grindeanu.

Șeful Guvernului a mai afirmat că toată lumea este îngrijorată în privința evaluării. „Provin dintr-o familie de profesori, iar la rândul meu am predat. Din experiență, atunci când vine vorba despre evaluare, toată lumea este îngrijorată, elevi și părinți, cadre didactice și directori”, adaugă Grindeanu.

Conform prim-ministrului, raportul „Evaluările și examinările în sistemul de educație din România” propune „o schimbare de paradigmă”.

„Este nevoie de eforturile fiecăruia dintre noi și ale întregii societăți ca să îmbunătățim evaluarea elevilor, a profesorilor, a școlilor și a sistemului de educație, astfel încât toți copiii din România să beneficieze de educație incluzivă, de calitate și să poată avea o viață frumoasă, iar România să progreseze”, consideră Grindeanu.

Premierul a mai spus că acest studiu cuprinde recomandări pe baza cărora Ministerul Educației poate dezvolta un Plan național de acțiune.

„Avem nevoie de o strategie pe termen lung în domeniul educației, de obiective concrete și măsurabile, de mecanisme de monitorizare și evaluare pentru a ne ajusta politicile publice în beneficiul tuturor elevilor și, în special, a celor mai vulnerabili dintre aceștia”, a precizat Grindeanu.

Raportul a fost lansat de Ministerul Educației Naționale, în parteneriat cu Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și UNICEF.

DailyBusiness
Cine este Călin Georgescu, candidatul de pe TikTok. Care sunt acuzațiile grave împotriva lui
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Răsturnare de situaţie la numărarea voturilor românilor din străinătate
Capital.ro
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Playtech.ro
Călin Georgescu, TikTok, ratarea bulelor și, mai ales, a...
DailyBusiness
Cutremur în politică! EXIT-POLL la alegerile prezidențiale 2024. Ciolacu și Lasconi, pe primele locuri
Adevarul
Ucrainenii au lovit un sistem avansat de apărare antiaeriană în Kursk. Rușii îl foloseau în alt scop
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
BREAKING! Nicolae Ciucă a demisionat după DEZASTRU
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
stirilekanald.ro
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
substantial.ro
Marcel Ciolacu conduce în alegerile prezidențiale conform rezultatelor parțiale oficiale
MediaFlux
REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE! Răsturnare TOTALĂ de SITUAȚIE la VOT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
VIDEO: Traian Băsescu a așteptat zeci de minute la coadă, la vot, apoi „și-a luat-o” de la șeful de sală. Băsescu: „Ce ai? Ești nervos?”