„La finalul audierilor aş vrea să dau o declaraţie. O să vedeţi că sunt un om foarte logic. Sunt oameni chemaţi la DNA şi brutalizaţi ca să scrie despre mine. (…) Soţia mea are probleme din cauza a ceea ce i-au făcut. Au luat-o gravidă, au băgat-o suspectă. (…) Mă ţine patru luni în arest o instanţă incompetentă de la Curtea Supremă. Dacă nu fac politică, trebuie să fac un business. Mi-e ruşine să le spun partenerilor externi că nu pot să mă duc acolo. Domnul Coldea şi doamna Kovesi se vor duce unde le este locul”, a declarat Marian Vanghelie în faţa judecătorilor, în susţinerea cererii apărătorului său de revocare a măsurii controlului judiciar.
La finalul procesului, fostul edil a precizat că a reclamat la instituţiile europene abuzurile pe care consideră că le-a făcut Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).
„Am denunţat DNA şi procurorul la toate instituţiile internaţionale abilitate. (…) Căutăm toate soluţiile să ne batem pe orice tip de ameninţare sau presiune. Nu mi-e frică. Vorba unui coleg: ne-au luat, ce pot să mai facă cu noi?”, a afirmat fostul primar.
Marian Vanghelie s-a declarat nemulţumit de soluţia de clasare a dosarului în care ar fi implicat fratele procurorului-şef al DNA.
„Fratele doamnei Kovesi nu poate să fie pe arest preventiv? Văd că i s-a închis dosarul. (…) Păi cum, greşeşte DNA-ul, DIICOT? Din ce ne-au prezentat până acum aceste instituţii de forţă, se pare că au avut meci punctat, meci câştigat. L-au dus pe om cu binomul direct în puşcărie”, a comentat Vanghelie.
În ceea ce priveşte anchetarea alegerilor din 2009, fostul edil a afirmat că, în opinia sa, acest dosar a fost făcut pentru a împiedica Parlamentul să ia măsuri.
„Parchetul a făcut acest dosar doar sub ideea să-l ţină, că e în atenţia opiniei publice, ca peste câteva luni să îl închidă, ca Parlamentul să nu poată facă nimica. (…) Problema este ce putem face pentru viitor, ca să nu se mai întâmple aceste lucruri şi, chiar dacă nu mai este domnul Coldea azi, nimeni care va veni în locul domnului Coldea să nu-şi mai poată permite să mai facă asemenea lucruri”, a spus Vanghelie.
Declaraţiile au avut loc la termenul de miercuri al procesului în care fostul primar este judecat pentru mai multe fapte de corupţie.
Marian Vanghelie a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în iulie 2015, fiind acuzat de abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani, unele fapte fiind săvârşite prin favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru în atribuirea unor contracte.
Conform rechizitoriului procurorilor, în perioada 2006 – 2014, Marian Vanghelie, în calitate de primar al sectorului 5 din Bucureşti, ajutat de Mircea-Sorin Niculae şi parţial de Laura Ciocan, a cerut şi a primit de la Marin Dumitru foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro, reprezentând un „comision” de 20% din încasări.
„Aceste foloase au fost pretinse şi primite de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel pentru a-şi exercita atribuţiile de serviciu atât în vederea atribuirii de către Primăria Sectorului 5 şi serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziţii publice firmelor controlate de omul de afaceri cât şi pentru a dispune efectuarea plăţii lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală a acestor contracte este de aproximativ 738.019.000 de lei)”, conform procurorilor anticorupţie.
Anchetatorii susţin că foloasele necuvenite la care se face referire în rechizitoriu au constat în predarea de sume de bani lichizi, încheierea şi executarea unor contracte, nejustificate din punct de vedere economic, cu societăţi comerciale controlate de către Vanghelie ori în legătură cu care acesta avea un interes personal, în cedarea părţilor sociale şi, implicit, a patrimoniului – unei societăţi comerciale către persoane indicate de edilul suspendat sau în transferul dreptului de proprietate asupra a două vile către o persoană indicată de Marian Vanghelie.
De asemenea, au fost achitate cheltuieli ale campaniilor electorale, au fost oferite ceasuri, s-au încheiat contracte de sponsorizare cu Primăria Sectorului 5 Bucureşti, în vederea susţinerii financiare a organizării unor manifestări publice ce i-au adus capital electoral lui Marian Vanghelie şi au fost achitate sume de bani unor persoane care au întocmit liste cu semnături pentru susţinerea unei candidaturi la alegerile europarlamentare.
Mai mult, procurorii arată că alte „foloase necuvenite” au constat în: suportarea costurilor unor lucrări de renovare la obiective indicate de Marian Vanghelie, suportarea costurilor de renovare ale unor magazine aparţinând unei societăţi comerciale, controlată de primarul suspendat, dar şi de achitarea costurilor aferente unor petreceri private.
Astfel, potrivit sursei citate, prejudiciul total cauzat bugetului sectorului 5, prin activitatea infracţională a lui Vanghelie, este de aproape trei milioane de lei.
În aceeaşi perioadă, „o parte considerabilă din sumele de bani şi din celelalte foloase patrimoniale necuvenite primite drept mită au fost supuse unor ample operaţiuni de spălare de bani”, procurorii susţinând că au fost utilizate circuite financiare fictive, desfăşurate de Vanghelie, Niculae şi de Laura şi Sorin Ciocan, având rolul de a disimula produsele, obiect al infracţiunilor.
Următorul termen în proces a fost stabilit de judecători pentru data de 31 mai.