Victor Ponta a declarat că legislaţia penală trebuie modificată în primul rând astfel încât să nu mai existe texte care să permită comiterea de abuzuri în justiţie. Fostul premier a criticat şi felul în care coaliţia guvernamentală PSD – ALDE a procedat, începând cu OUG 13, pentru modificarea legilor penale.
„În februarie am zis că am o părere proastă despre Ordonanţa 13, dar din alte motive decât protestatarii. În primul rând era nevoie de o asumare politică. Cineva – dl Dragnea, Tăriceanu, liderii coaliţiei – să iasă şi să spună „eu aşa cred că e bine”. Şi eu, care am votat PSD sau ALDE îi urmez. Nu să vii cu povestea că a decis Şerban Nicolae, că el este un om disciplinat. Asta a fost critica pentru OUG 13, că nu poţi să-l laşi pe Florin Iordache, care a şi plătit oalele sparte (…) Apoi, trebuie să vii şi să explici că tu vrei să scoţi din închisori pe cei care se află acolo din cauza abuzurilor. Pentru că justiţia românească e plină de abuzuri. Vin de la lansarea cărţii lui Dan Radu Ruşanu, care era şeful ASF şi a fost arestat pentru că a zis că firma lui Adamescu, Astra, a dat o gaură de 400 de milioane de euro şi trebuie să facem ceva. A făcut ASF sesizare penală şi l-au arestat pe şeful ASF. E ca şi cum eu mă duc la poliţist şi-i zic că Ciutacu vinde droguri la colţul străzii şi poliţistul mă arestează pe mine. Ce înseamnă asta? Că poliţstul e pe mână cu Ciutacu”, a mai spus Victor Ponta.
„Articolul pe care a fost condamnat Dragnea – şi nu puteţi să mă suspectaţi că m-am reîmprietenit cu Liviu Dragnea – pentru foloase nepatrimoniale, nu există, e o aberaţie. De mine domnul Negulescu a spus că am obţinut voturi la Târgu Jiu pentru că a venit Blair în februarie. Sunt nişte texte de lege care permit nişte abuzuri şi care trebuie îndreptate. Nu şi-a asumat nimeni politic, n-ai spus că vrei să îndrepţi abuzuri… Graţierea e o chestie că uite, tu eşti un bandit, dar eu sunt larg la inimă şi vreau să te las pe stradă. Eu nu vreau asta, eu vreau să fie liberi ăia nevinovaţi sau nedovediţi. A treia problemă e cea de legislaţie care permite abuzurile, iar a patra este că ar trebui să ştii că acela care face un dosar care se termină cu achitare va răspunde. Domnul Negulescu nu e singurul care face asemenea abuzuri. Ce s-a întâmplat azi la Senat nu răspunde la aceste patru probleme. Trebuie să îndreptăm abuzurile, iar cel care le comite să plătească. Dar poate se va face asta prin alte proiecte de lege„, a subliniat Victor Ponta la România TV.
„E luna mai şi nu s-au făcut investiţii. Şi le-am spus şi lui Sorin Grindeanu şi celorlalţi că nu o să facă nici în continuare pentru că nu o să găsească pe nimeni să aibă curaj să semneze. Dacă după 10 ani de la guvernarea Tăriceanu vii şi spui că fost abuz în serviciu nu ştiu ce hotărâre, deşi a zis CCR că hotărârile şi ordonanţele nu pot fi anchetate… Şi atunci, dincolo de miniştri, care sunt unii mai curajoşi, unii mai fricoşi, toţi de dedesubt – pe bună dreptate – spun mi-a venit să semez? Ia să mai trimit să mai semeze încp unul şi ăncă unul. Şi după 6 luni zici unde e investiţia Eu prin 2015 le mai ziceam. Trimiteţi la DNA să vă dea aviz, dar semnaţi-o odată! Nu poţi să nu faci niciun drum, niciun aeroport, că vine şi te ia. Trebuie găsit un echilibru pe care trebuie să-l facă Parlamentul. Altfel cine? Domnul Iohannis?”, a punctat Victor Ponta.
Fostul președinte al Autorității de Supraveghere Financiară, Dan Radu Ruşanu, a fost achitat la Curtea de Apel București, cu toate că a stat după gratii din 4 martie până în 23 iunie 2014, pentru acuzații care nu au putut fi dovedite de procurori. În același dosar, judecătorii de la Curtea de Apel București au decis și achitarea lui Corneliu Moldoveanu, fost vicepreședinte ASF, din același motiv: fapta nu exista.
În dosarul anchetat de DNA București, Dan Radu Rușanu a fost trimis în judecată alături de alți șefi din ASF, cum ar fi Laura Chițoiu, director al Direcției Avizări din ASF, soția fostului ministrul de Finanțe, Daniel Chițoiu, și de Ilie Carabulea, proprietarul societății de asigurare Carpatica SA. Laura Chițoiu a primit o pedeapsă de un an cu suspendare, iar Ilie Carabulea, șase ani și șase luni cu executare.