Mobilizarea a mii de susținători ai opoziției, care încercau să ajungă în vestul capitalei Caracas, spre sediul Parlamentului, s-a încheiat cu o puternică înfruntare cu forțele de securitate, care au folosit gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc pentru a dispersa mulțimea de pe principala arteră a orașului.
Violența a crescut atunci când un grup de manifestanți mascați au început să arunce cu pietre și cocktailuri Molotov înspre efectivele poliției și gărzii naționale.
Moartea tânărului s-a înregistrat în mijlocul incidentelor și a fost cauzată de o armă de foc la nivelul gâtului, potrivit informațiilor furnizate de ministrul de Interne, Nestor Reverol. Acesta nu a oferit mai multe detalii despre posibilii autori sau cauzele acestui deces.
Autoritățile au precizat de asemenea că peste 180 de persoane au fost rănite miercuri, între care șase deputați, majoritatea dintre aceștia suferind traumatisme și având dificultăți în respirație.
Coaliția de opoziție MUD ( Mesa de la Unidad Democrática) a precizat că deputații Julio Montoya, Gaby Arellano, Miguel Pizarro, Ivlev Silva, Williams Dávila și Freddy Guevara, prim-vicepreședinte al Parlamentului, au suferit diverse leziuni în timpul manifestației de miercuri din Caracas.
Opoziția a anunțat că va rămâne în stradă până ce, între alte solicitări, se va restabili ordinea constituțională care, în opinia sa, s-a rupt odată cu hotărârea prin care Tribunalul Suprem și-a asumat atribuțiile Parlamentului.
Deși măsura a fost anulată la puține zile după aceea, opoziția cere ca acei magistrați care au pronunțat respectiva hotărâre să fie destituiți și în plus să aibă loc alegeri pentru toate funcțiile publice, inclusiv președinția.
Citeşte şi Venezuela a dat o jumătate de milion de dolari pentru ceremonia de Învestire a lui Trump
Inițiativa președintelui Nicolas Maduro, de a alege o adunare constituantă pentru reformarea sistemului juridic al țării, a fost prost primită de către opozanți care consideră că este o altă încercare de a da o „lovitură” Constituției și a de se agăța de putere. Propunerea, care a fost oficializată miercuri chiar de Maduro, în Consiliul Național Electoral, a provocat noi motive pentru ca opoziția să protesteze în stradă.
Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a convocat luni adunarea constituantă, iar liderul opoziției, Julio Borges, și-a chemat compatrioții să se revolte față de „lovitura de stat”, transmit Reuters și AFP. „Pentru a obține pacea de care are nevoie țara, pentru a învinge lovitura de stat fascistă, convoc adunarea constituantă cetățenească, nu a partidelor politice. O constituantă a poporului”, a declarat Maduro în fața unei mulțimi de câteva mii de susținători, adunați în centrul capitalei cu ocazia sărbătorii de 1 Mai. „Nu vreau război civil”, a adăugat el. AFP observă că președintele acuză adesea opoziția de fascism.
Actuala lege fundamentală permite adunării constituante să dizolve toate organele de conducere și să convoace alegeri anticipate. Același pas l-a făcut și fostul președinte venezuelean Hugo Chavez în 1999, la scurt timp după ce a fost ales.
Președintele parlamentului, Julio Borges, a afirmat că „este o înșelătorie cu scopul de a păcăli poporul venezuelean cu un mecanism care nu este altceva decât o lovitură de stat”. El a făcut apel la continuarea protestelor de stradă marți și miercuri.
Pe tot parcursul lunii aprilie, sute de mii de oameni au participat la manifestații și contramanifestații în Venezuela, soldate cu morți, răniți și sute de persoane arestate.
Violențele din Venezuela se suprapun peste o criză economică gravă în acest stat sud-american, membru al Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).
Senatori americani, republicani și democrați, au depus miercuri un proiect de lege cu sancțiuni împotriva Venezuelei. Papa Francisc și-a oferit ajutorul pentru un „dialog”, dar „cu condiții foarte clare”.