Mai mult de 8 ore pe zi la birou îţi afectează coloana vertebrală iar o poziţie incorectă îţi va cauza boli precum scolioză, discopatie sau hernie de disc. Pentru a preveni aceste lucruri, ridică- te de pe scaun la fiecare 50 de minute. Mişcarea este esenţială pentru organism deoarece îl va ajuta să nu înţepenească.
Dacă eşti un om sedentar, care şi acasă petrece mult timp pe scaun, ar fi bine să ştii că acest obicei afectează şi muşchii corpului, circulaţia, terminaţiile nervoase, ochii şi creierul. Corpul nu trebuie să fie învăţat cu sedentarismul deoarece te vei simţi ca un vârstnic şi nu vei mai putea face mişcare.
Oricât ai fi de ocupată, găseşte 30 de minute pe zi pentru mişcare. Poţi să alergi în parc, să mergi la sală, să faci excerciţii cardio acasă, să sari coarda sau să mergi cu bicicleta. Orice îţi pune organismul la treabă e binevenit. În acest fel, vei vedea că vei scăpa uşor de durerile de spate iar muşchii vor fi mai relaxaţi.
Este un semnal de alarmă pe care îl trag unii cercetători care au descoperit că sedentarismul pe timp îndelungat este asociat cu un procentaj mai mare de deces, de circa 20%. Persoanele care nu fac sport sunt mai predispuse la infarct, cancer şi diabet de tip II. În plus, circulaţia periferică are de suferit enorm de pe urma sedentarismului.
Încearcă să adopţi o poziţie corectă la birou. Nu sta picior peste picior deoarece sângele nu circulă cum trebuie în această poziţie şi poţi suferi de varice. Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să îţi ajustezi scaunul, atât cât trebuie, pentru a rămâne cu picioarele pe podea şi a nu simţi presiune în genunchi. Nu te lăsa rezemată pe scaun, ci încearcă să stai cu spatele cât mai drept. Dacă stai pe un scaun prea mare, pune o pernă în spatele tău pentru a nu avea tendinţa să aluneci. Dacă nu te simţi confortabil, nu îţi schimba poziţia brusc deoarece oasele se pot fisura.
Află cum apar bolile coloanei vertebrale și cum te ferești de ele.