Pentru identificarea modalitatilor de demolare şi a costurilor aferente acestui proces, au fost demarate în anii precedenţi două proceduri de achiziţie publică, ambele fiind anulate, prima din cauza lipsei de oferte conforme, la a doua procedură neprezentându-se nici un ofertant, transmite Primăria Capitalei.
Potrivit sursei citate, pentru continuarea demersurilor în vederea atribuirii unui contract de consultanţă în domeniu evaluării impactului asupra structurii imobilului Cathedral Plaza şi asupra siguranţei în exploatare, precum şi pentru stabilirea modalităţilor de desfiinţare a construcţiei, a fost inclusă în Programul Anual al Achiziţiilor Publice pe anul 2017 al Municipiului Bucureşti o nouă procedură de licitaţie publică, fiind alocată suma de un milion de lei.
„Noua procedură urmează să fie publicată atât în SEAP (Serviciul electronic de achizitii publice) cât şi în TED (Tenders Electronic Daily) versiunea online a „Suplimentului la Jurnalul Oficial al Uniunii Europene” dedicat achiziţiilor publice europene pentru maximalizarea şanselor desemnării unui câştigător. E de menţionat că pe rolul instanţelor de judecata mai există şi alte litigii cu privire la acest imobil, iar cercetarea judecătorească în aceste cazuri nu este finalizată. Majoritatea dosarelor privind această speţă sunt suspendate până la soluţionarea dosarului nr. 8563/3/2013, aflat aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, ce are ca obiect cererea de chemare în judecată formulată de proprietarul construcţiei – S.C. Millenium Building Develompemnt S.R.L. – prin care acesta a solicitat obligarea Primarului Municipiului Bucureşti să emită actul administrativ final reprezentat de Autorizaţia de Construire pentru intrarea în legalitate a construcţiei „Cathedral Plaza”, transmite Primăria Capitalei.
Următorul termen de judecată va fi pe 10 mai.
Precizările primăriei vin după ce arhiepiscopul romano-catolic de Bucureşti, Ioan Robu, a acuzat-o, vineri, pe primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, că fuge de obligaţia de a emite o decizie de demolare a clădirii Cathedral Plaza, ai cărei proprietari „sunt foarte puternici din punct de vedere economic şi au influenţă”.
Întrebat, vineri, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă dacă s-a ajuns la un numitor comun cu proprietarul clădirii Cathedral Plaza din Bucureşti, arhiepiscopul Ioan Robu a spus că există o hotărâre definitivă de demolare a imobilului, dar nimeni nu vrea să facă un pas înainte pentru a respecta legea.
„Nu am ajuns la nici un acord comun, avem decizia irevocabilă de dezmembrare a clădirii, însă, până prezent, primarul general al Capitalei fuge de obligaţia pe care o are de a da decizia de demolare sau de dezmembrare a clădirii. Ştim că proprietarii sunt foarte puternici din punct de vedere economic, ceea ce nu se întâmplă cu biserica, ei au infuenţă deosebită asupra tuturor mediilor, şi politice şi economice. Suntem acolo, avem dreptate dar nu ni se dă. Există o hotărâre definitivă de demolare, de dezmebrare a clădirii, dar nimeni nu vrea să facă un pas înainte pentru a pune în practică legea, pentru a respecta legea”, a spus Ioan Robu.