Ponta spune că ordonanţa de urgenţă privind Curtea Constituţională rămâne în vigoare

Primul-ministru Victor Ponta a afirmat că decizia Curţii, prin care hotărârile Parlamentului nu pot fi sustrase controlului de constituţionalitate nu invalidează ordonanţa de urgenţă prin care hotărârile Parlamentului , fiind suficientă doar modificarea Regulamentului şedinţelor comune ale Camerelor Parlamentului.
Romania TV
09 iul. 2012, 20:40
Ponta spune că ordonanţa de urgenţă privind Curtea Constituţională rămâne în vigoare

Ponta a argumentat că hotărârile Parlamentului sunt de două tipuri: unul prin care sunt reglementate chestiuni de funcţionarea internă a Parlamentului şi celălalt care pot viza valori şi principii constituţionale. În primul tip, s-ar încadra hotărârile prin care au fost revocaţi preşedinţii Camerelor, acest gen de hotărâri neputând fi supus controlului de constituţionalitate.

„Când este vorba de decizii interne ale Parlamentului, sesizările nu sunt admisibile, dar pot fi admisibile când este vorba de hotărâri ce afectează drepturi fundamentale şi valori şi principii constituţionale”, a declarat Victor Ponta. El a afirmat că punerea în acord a legislaţiei cu decizia CCR se poate face doar prin modificarea Regulamentului şedinţelor comune, nu şi prin renunţarea la ordonanţa de urgenţă prin care a fost modificată Legea de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale.

Magistraţii Curţii Constituţionale au decis că este neconstituţională modificarea Legii de organizare şi funcţionare a CCR, modificare prin care hotărârile Parlamentului nu mai puteau fi supuse controlului de neconstituţionalitate. Obiecţia de neconstituţionalitate a fost formulată de un număr de 67 de deputaţi aparţinând grupului PDL.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis sesizarea de neconstituţionalitate şi a constatat că soluţia legislativă care exclude de la controlul de constituţionalitate hotărârile Parlamentului care afectează valori şi principii constituţionale este neconstituţională”, se arată într-un comunicat al Curţii.

Decizia urmează să fie publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.

Plenul Senatului a adoptat, pe 25 iunie, proiectul de lege prin care Curtea Constituţională nu se mai poate pronunţa asupra constituţionalităţii hotărârilor Parlamentului. În acest fel, o eventuală hotărâre a Parlamentului privind suspendarea preşedintelui ţării nu mai poate fi atacată la CCR.

Senatorii au adoptat cu 70 de voturi „pentru”, patru abţineri şi 18 voturi „împotrivă”, proiectul de lege care scoate hotărârile Parlamentului de sub controlul Curţii Constituţionale. Legea a fost dezbătută de Senat în calitate de Cameră decizională.

Proiectul de lege a fost iniţiat de către senatorul Georgică Severin (PSD) şi deputatul Cornel Pieptea (PNL). Cei doi propun eliminarea hotărârilor fiecărei Camere în parte şi hotărârilor Parlamentului din lista documentelor care pot fi supuse examenului de constituţionalitate al CCR.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Vietatea al cărui sânge luptă împotriva rezistenței microbiene. Este o adevărată comoară pentru lumea farmaceutică
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
Playtech.ro
Oraşul din România comparat cu Florenţa. Străinii, impresionaţi şi de preţurile mai mici de la noi
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un român a făcut parte din echipa care a amenajat cripta Papei Francisc. Sicriul Sfântului Părinte a trecut prin mâinile sale
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Pericolul ascuns din bucătărie. Obiectul pe care îl folosim zilnic și care ne poate îmbolnăvi grav
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
„Nu te voi uita niciodată, prieten drag!” Tudor s-a stins din viață în Marea Britanie, la doar 27 de ani. Prietenii săi cer acum ajutor pentru repatriere
Cancan.ro
Vedeta TV a murit la 44 ani din cauza unei infecții severe. Medicii i-au amputat piciorul, dar a fost prea târziu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor. Toată lumea îl plânge: Te vom păstra în amintirea noastră
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Dispar mai multe zile libere din Codul Muncii! Nouă lege în Parlament face uitate multe mini-vacanțe
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Destinație exotică cu prețuri mici în luna mai. Poți economisi peste 50% din prețul cazării