Înscrierile la grădiniţă încep de luni, 8 mai. Ce acte sunt necesare

Reînscrierile copiilor în învățământul preșcolar vor începe luni, iar înscrierile din 22 mai, informează Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN).
Iulian Tudor
08 mai 2017, 06:58
Înscrierile la grădiniţă încep de luni, 8 mai. Ce acte sunt necesare

Părinții își vor putea înscrie copiii la grădiniță începând de luni, potrivit unui comunicat de presă recent al autorităților, scrie avocatnet.ro. Mai exact, cei care sunt deja la grădiniță vor putea fi reînscriși pentru anul următor, iar înscrierea noilor-veniți se va face începând cu 22 mai. Înregistrarea nu presupune niciun cost în sarcina părinților, iar printre actele necesare se numără și fișa medicală a celui mic.

Citeşte şi 15 sfaturi să găseşti grădiniţa perfectă pentru copil

Copiii pot fi înregistrați la grădiniță, în anul școlar 2017-2018, începând de pe 8 mai, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educației Naționale (MEN). Mai exact, cei care sunt deja la grădiniță vor putea fi reînscriși pentru anul viitor, începând cu data de 8 mai, iar înscrierea copiilor nou-veniți se va face începând cu data de 22 mai.

„Ministerul Educaţiei Naţionale a solicitat inspectoratelor şcolare judeţene/Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti să asigure toate măsurile necesare derulării în condiții optime a înscrierii în grădiniţă. Astfel, în vederea cuprinderii în învăţământul preşcolar a copiilor cu vârste între 3 şi 6 ani vor avea loc, succesiv, următoarele etape la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ: reînscrierea copiilor care frecventează grădinița în acest an şcolar şi doresc să o frecventeze şi în anul şcolar 2017-2018, respectiv înscrierea copiilor nou-veniţi. Reînscrierile vor începe în data de 8 mai, iar înscrierile se vor derula începând cu 22 mai”, se precizează în comunicat.

Fiecare grădiniță va avea un orar propriu pentru înscrieri, afișat la loc vizibil pentru toți cei interesați, inclusiv pe site-ul grădiniței (dacă există), și eventual pe site-urile inspectoratelor școlare. MEN impune grădinițelor să aibă afișate următoarele informații:

capacitatea instituţiei (număr de copii pentru care a fost proiectată);
numărul de locuri aprobat prin planul de şcolarizare pentru anul şcolar 2017-2018 (pe grupe de vârstă: mică, mijlocie, mare);
criteriile generale şi criteriile specifice pentru înscrierea copiilor;
numărul de copii reînscrişi/înscrişi zilnic (în perioada stabilită) din totalul disponibil.
Ocuparea locurilor libere, după finalizarea procesului de reînscriere, se va face, de regulă, în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă, respectiv: grupa mare (copii de cinci ani), grupa mijlocie (copii de patru ani) şi grupa mică (copii de trei ani). În baza Hotărârii Guvernului nr. 1252/2012 şi în limita locurilor disponibile, pot fi înscrişi în grupa mică şi copii cu vârsta cuprinsă între doi şi trei ani.

„În situaţia în care, într-o unitate de învăţământ, numărul cererilor de înscriere este mai mare decât numărul locurilor libere, repartizarea copiilor se va face în ordinea descrescătoare a numărului de crieterii generale de departajare cumulate de către fiecare copil.”, mai scrie în comunicat.

Criteriile specifice de departajare (elaborate de fiecare grădiniță) nu pot fi discriminatorii și nu pot include liste de preînscrieri. De asemenea, criteriile specifice de departajere vor fi aplicate doar după epuizarea criteriilor generale, după cum transmite Ministerul Educației.

Actele necesare la înscriere

Potrivit Ordinului Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice nr. 4464/2000 privind Regulamentul de organizare și funcționare a învățământului preșcolar, actele necesare înscrierii copiilor la grădiniță sunt:

-cererea de înscriere;
-adeverinte cu veniturile părinților sau alte acte doveditoare ale veniturilor familiale
(pentru grădinițele cu program prelungit și săptămânal);
-copie după certificatul de naștere al copilului;
-fișa medicală;
-aviz epidemiologic, eliberat conform prevederilor legale.

Atenție! La înscriere nu se percep taxe, fiind vorba de grădinițe de stat. Părinții semnează însă un contract educațional ce include drepturile şi obligaţiile părţilor, potrivit Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011.

Transferarea copilului de la o grădiniță la alta se face la cererea părinților sau a susținătorilor legali, cu avizul celor două unități, în limita locurilor planificate. Scoaterea copilului din evidența grădiniței se face în urmatoarele situații, potrivit Ordinului MENCS nr. 4464/2000: în caz de boală infecțioasă cronică, cu avizul medicului, sau în cazul în care copilul absentează nemotivat două săptămâni consecutive.

Citeşte şi Înscrieri la grădiniţă 2017: Ministerul Educaţiei a stabilit calendarul oficial

Câte ore petrec cei mici la grădiniță?

De principiu, grădinițele funcționează cu program normal (cinci ore pe zi), dar sunt și grădinițe cu program prelungit (zece ore pe zi), unde celor mici li se asigură și mesele, precum și odihna de după-amiază.

Există însă și grădinițe cu program săptămânal, unde se asigură educația, pregătirea, hrana, supravegherea și odihna celor proveniți din medii sociale și familii defavorizate, pe durata unei săptămâni întregi.

„În situații deosebite, grădinița de copii poate funcționa cu grupe integrate (orar normal cu orar prelungit și/sau orar săptămânal) indiferent de programul solicitat de părinți, respectându-se prevederile legale în vigoare. Organizarea acestora se face în funcție de solicitările părinților, de condițiile materiale de funcționare și de nivelul de protecție și educatie pe care le necesită copiii”, scrie în ordin.

„În vederea cuprinderii în învățământul preșcolar a copiilor cu vârste între 3 și 6 ani vor avea loc, succesiv, următoarele etape la nivelul fiecărei unități de învățământ: reînscrierea copiilor care frecventează grădinița în acest an școlar și doresc să o frecventeze și în anul școlar 2017-2018, respectiv înscrierea copiilor nou-veniți. Reînscrierile vor începe în data de 8 mai, iar înscrierile se vor derula începând cu 22 mai”, precizează sursa citată, potrivit AGERPRES.

Potrivit MEN, ocuparea locurilor libere, după finalizarea procesului de reînscriere, se va face, de regulă, în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă, respectiv: grupa mare (copii de 5 ani), grupa mijlocie (copii de 4 ani) și grupa mică (copii de 3 ani). În baza HG nr. 1252/2012 și în limita locurilor disponibile, pot fi înscriși în grupa mică și copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani.

Citeşte şi Ministerul Educaţiei: Din 8 şi 22 mai, vor începe reînscrierile şi înscrierile la grădiniţă

„În situația în care, într-o unitate de învățământ, numărul cererilor de înscriere este mai mare decât numărul locurilor libere, repartizarea copiilor se va face în ordinea descrescătoare a numărului de criterii generale de departajare cumulate de către fiecare copil. Pentru asigurarea transparenței procesului de reînscriere/înscriere, conducerile unităților de învățământ preșcolar vor afișa, la vedere, pentru toți cei interesați, următoarele informații: capacitatea instituției (număr de copii pentru care a fost proiectată), numărul de locuri aprobat prin planul de școlarizare pentru anul școlar 2017-2018 (pe grupe de vârstă: mică, mijlocie, mare), criteriile generale și criteriile specifice pentru înscrierea copiilor, numărul de copii reînscriși/înscriși zilnic (în perioada stabilită) din totalul disponibil”, adaugă sursa citată.

Criteriile specifice de departajare, elaborate de fiecare unitate de învățământ preșcolar, aprobate de Consiliul de administrație al acesteia și avizate de consilierul juridic al Inspectoratului școlar Județean/al municipiului București până la data de 19 mai, nu pot fi discriminatorii și nu pot include liste de preînscrieri.

Criteriile specifice de departajare vor fi aplicate doar după epuizarea criteriilor generale.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Lege pentru românii care locuiesc la CASĂ. Vor scăpa de obligație
Playtech.ro
I-a ARUNCAT PISICILE de la balcon iubitei sale! Fanii, șocați: ”Mizerie umană ce ești!”
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Laura Giurcanu și-a făcut de cap la mare. Influencerița se bucură de viața de femeie singură
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Nu e iluzie optică! Ce și-a construit în balconul apartamentului acest bărbat din Cluj-Napoca
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Pericol în piețe! Legume și fructe contaminate cu pesticide periculoase pentru oameni
Capital.ro
Pensionarii care vor PLĂTI MAI MULT. A intrat în vigoare la 1 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Cod galben și roșu de caniculă și furtuni în România: avertizări ANM pentru următoarele zile
MediaFlux
Anunț OFICIAL de la Casa de Pensii. DECIZIA care SCHIMBĂ radical PENSIILE
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'