Hellvig, despre noul ghid de etică al SRI: Dorim să consolidăm relaţia de încredere cu cetăţenii

Serviciul Român de Informații și-a creat un ghid de etică al cărui scop este, potrivit directorului SRI, Eduard Hellvig, consolidarea relației de încredere cu cetățenii prin reafirmarea identității serviciului.
Filip Stan
07 mai 2017, 18:52
Hellvig, despre noul ghid de etică al SRI: Dorim să consolidăm relaţia de încredere cu cetăţenii

Ghidul este publicat pe site-ul instituției, iar în preambulul său Hellvig spune că documentul se adresează personalului SRI și cuprinde „repere de conduită, derivate din particularitățile și exigențele profesiei de cadre de informații — constituind un set unitar de valori, principii și reguli în măsură să contribuie la promovarea și apărarea intereselor naționale”.

După cum precizează directorul SRI, implementarea ghidului urmărește, printre altele, asigurarea și menținerea unui „echilibru just” între interesele naționale de securitate și drepturile și libertățile cetățenilor, prevenirea abaterilor disciplinare, a situațiilor care pot afecta activitatea personalului, informațiile, patrimoniul sau rezultatele activității instituției.

De asemenea, se urmărește „sistematizarea standardelor morale și de conduita” care trebuie respectate de către personalul SRI în exercitarea atribuțiilor și în viața personală, dar și protejarea personalului serviciului de „comportamente abuzive, subiective sau oportuniste”.

Documentul stipulează că principiile și standardele de comportament etic stabilite sunt aplicabile întregului personal SRI, indiferent de domeniul, profilul, categoria de personal sau locul ocupat în ierarhia profesională.

În ghid sunt menționate valorile susținute de SRI — patriotism, onoare și profesionalism, precum și 13 principii care corespund acestor valori.

Principiile subsumate patriotismului sunt, potrivit SRI, loialitatea, devotamentul, respectul și civismul. Onoarei îi corespund, așa cum arată documentul, onestitatea, integritatea, nediscriminarea, demnitatea și conduita morală. Profesionalismul are la bază, în viziunea SRI, principii precum responsabilitatea, independența, echidistanța și confidențialitatea.

„Orice angajat care ia la cunoștință despre o încălcare a ghidului este obligat să o raporteze de îndată, pe cale ierarhică, fără a fi tras la răspundere pentru aceasta”, se mai arată în documentul menționat.

SRI a publicat ghidul de conduită etică pentru angajaţi, document elaborat după ce comisia de control a verificat mai multe informaţii referitoare la relaţii de prietenie ale unor cadre cu politicieni cu probleme penale. Scopul, consolidarea relaţiei de încredere cu cetăţenii, explică instituţia. 

Prin implementarea ghidului se urmăreşte: asigurarea şi menţinerea unui echilibru just între interesele naţionale de securitate şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor, sistematizarea standardelor morale şi de conduită care trebuie respectate de către personalul Serviciului în exercitarea atribuţiilor şi în viaţa personală, respectiv obligaţiilor şi a regulilor necesare desfăşurării unei activităţi competente şi responsabile, în condiţii de legalitate; prevenirea abaterilor disciplinare, respectiv a situaţiilor care pot afecta activitatea personalului, informaţiile, patrimoniul sau rezultatele activităţii instituţiei; statuarea unor indicatori cu utilitate în evaluarea modului de îndeplinire, de către cadrele instituţiei, a atribuţiilor de serviciu; protejarea personalului Serviciului de comportamente abuzive, subiective sau oportuniste; crearea unui sistem de referinţă în orientarea deciziilor şi acţiunilor personalului SRI în cazul apariţiei dilemelor de etică, explică SRI.

Astfel, potrivit ghidului, printre altele, angajaţii Serviciului nu se pot implica în activităţi care ar putea prejudicia imaginea instituţiei. „În relaţiile cu cetăţenii ne asigurăm că proiectăm o imagine care să nu prejudicieze în niciun fel instituţia. Ceea ce facem poate fi interpretat prin prisma apartenenţei la Serviciu”, se precizează în document.

 
 

O altă reglementare este aceea de respectare a vieţii private şi a reputaţiei angajaţior SRI şi a cetăţenilor. Angajaţii instituţiei se vor implica în „informarea corectă a publicului larg cu privire la riscurile şi ameninţările la adresa securităţii naţionale” şi în comunităţile în care trăiesc şi îşi desfăşoară activitatea.

„În exercitarea atribuţiilor funcţiei avem o atitudine obiectivă, neutră, faţă de orice interes politic, economic, religios sau de altă natură; nu săvârşim acte sau fapte care contravin demnităţii, prestigiului sau regulilor de comportament care decurg din apartenenţa la Serviciu. Prevenim orice comportament degradant, intimidator sau umilitor care urmăreşte sau conduce la afectarea gravă a capacităţii unei persoane de a-şi desfăşura în mod firesc activităţile profesionale sau de a-şi exercita drepturile”, arată alte reglementări ale ghidului.

De asemenea, angajaţilor le este interzis să se folosească de funcţie pentru a obţine avantaje sau alte beneficii personale. „Folosim resursele şi mijloacele materiale care ne sunt puse la dispoziţie, exclusiv în interes profesional”.

„Ne asumăm să nu executăm ordinele sau dispoziţiile care sunt contrare legii sau care nu respectă deontologia profesională. Ne asigurăm că, prin modul în care îndeplinim atribuţiile de serviciu, respectăm interesul public, drepturile şi libertăţile cetăţenilor şi nu afectăm demnitatea sau integritatea acestora. Dăm dovadă de independenţă când ne îndeplinim atribuţiile şi misiunile fără imixtiunile ilegitime ale altor colegi, autorităţi sau persoane din afara Serviciului. Nu dezvăluim informaţii care nu au caracter public sau la care am avut acces în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, inclusiv după părăsirea Serviciului; Nu folosim nicio informaţie la care avem acces în activităţi economice, pentru obţinerea unui câştig material sau în scopuri ilicite; Nu dezvăluim metode şi mijiloace prin care ne desfăşurăm activitatea”, arată alte prevederi.

Ghidul a fost elaborat ca urmare a mai multor scandaluri în centrul cărora au fost angajaţi ai Serviciului Român de Informaţii, unul dintre cei vizaţi fiind fostul prim adjuns al SRI, Florian Coldea. Generalul a demisionat din funcţie ca urmare a unei anchete demarate după ce în spaţiul public au apărut imagini cu el alături de fostul deputat Sebastian Ghiţă, cercetat în prezent în mai multe cauze.

Un alt caz a fost cel al generalului Elena Istode, care a apărut în fotografii alături de fostul parlamentar cu probleme penale Cristian Rizea şi de soţia acestuia.

Spynews
Au fost găsite frigărui din carne de câine într-o destinație turistică frecventată de o mulțime de români. Autoritățile au luat măsuri de urgență
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Vacanța i s-a transformat într-un coșmar. Ce a pățit o româncă într-un hotel din cea mai cunoscută stațiune din Bulgaria. “Se auzeau 2-3 voci. Am așteptat dimineața să pot ieși din cameră”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Decizie pentru toți proprietarii de case și apartamente
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție de NOTA 10 în Paris! Câte MII DE EURO a costat ținuta ei: Geanta, mai SCUMPĂ decât rochia
DailyBusiness
Din iulie, ne așteaptă scumpiri MARI. Care sunt produsele pentru care vei plăti MAI MULT
Adevarul
A fost confirmat primul caz de infectare cu West Nile în România. Un bucureștean de peste 60 de ani
Spynews
Capul Doloșman, comoara ascunsă de pe litoralul românesc, oferă peisaje unice. Cum ajungi la punctul turistic aflat în Jurilovca
Spynews
Se închide temporar circulația pe autostrada A2 București – Constanța. Șoferii vor fi restricționați în plin sezon
Evz.ro
Un desert fabulos cu ciocolată. E gata în câteva minute
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather au modificat prognoza: Pe ce dată se întoarce canicula în România
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum a reacționat mama suspectului crimei din Brăila, după ce anchetatorii au găsit în casa ei o posibilă armă a crimei: „Un briceag cu care îşi tăia..”
Capital.ro
Interzis total pentru românii de la bloc. Ordin Raed Arafat. Nu mai faceți asta noaptea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Bugetarii vor avea o nouă minivacanță de patru zile în august
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!