Întrebat ce ţări se opun încă aderării României la Schengen şi ce ar trebui să mai facă România în plus pentru a adera, preşedintele Iohannis a afirmat: „Vreţi să vă spun ceva surprinzător? Singura ţară care realmente se opune aderării este România. Prin felul nefericit în care legiferăm, prin felul nefericit în care dăm ordonanţe de urgenţă, în general prin felul nefericit în care arătăm că nu ştim foarte bine ce vrem. Mă refer la ordonanţa 13, la MCV, unde partea vizată prioritar – justiţia – şi-a făcut treaba. Stăm bine. La cealaltă parte, care ţine de Parlament şi de politicieni mai avem teme de rezolvat şi abordări de tip ordonanţa 13, chiar dacă au dispărut, arată multor politicieni europeni că în România lucrurile încă nu sunt stabile în ce priveşte abordarea faţă de ce se numeşte statul de drept”.
Şeful statului a subliniat şi că „abordările unor politicieni chiar foarte vizibili, cu poziţii foarte înalte în stat, care cică ceartă Bruxelles-ul sau ceartă Uniunea Europeană pentru diferite abordări nu ne fac bine absolut deloc”.
„Dimpotrivă, ele confirmă că, în continuare, în România avem cam mulţi politicieni care nu au înţeles foarte bine cum e cu statul de drept, care sunt valorile fundamentale ale Uniunii Europene şi avem încă politicieni care au apucături naţionaliste într-un mod negativ. Au impresia că, în ghilimele, «Uniunea nu are ce se amesteca în treburile noastre interne». Păi dacă n-ar avea, de ce suntem membri acolo, de ce suntem parte dacă nu vrem să se implice? Astfel de abordări prost înţelese din partea politicienilor de la noi, nu a tuturor, a unora, fac ca această discuţie să se tot prelungească”, a precizat Iohannis, potrivit news.ro.
Preşedintele a declarat că nu se opune nimeni din motive tehnice aderării României, „cum nu s-a opus nimeni din capul locului, însă opoziţia politică a existat şi singurul mod de a o elimina este să arătăm că suntem oameni serioşi”.
„Aici trebuie lucrat. Noi nu avem duşmani în Uniunea Europeană, contrar celor spuse de unii politicieni de la noi. Ba dimpotrivă, avem foarte mulţi prieteni şi avem foarte mulţi care aşteaptă cu optimism să reuşim să înţelegem cu toţii cum este cu valorile europene”, a adăugat şeful statului.
Klaus Iohannis a spus că, personal, este optimist. „Cred că lucrurile merge într-o direcţie bună, dar ne-ar fi mult mai uşor fără astfel de ieşiri în decor cum au fost anumite afirmaţii din campania electorală sau nefericita ordonanţă 13 sau recenta ordonanţă legată de procedura pe ANCOM”, a completat el.
Întrebat când se va încheia MCV, preşedintele Iohannis a răspuns: „Este posibil să mergem în continuare pe ceea ce se numeşte în termeni tehnici «phasing-out», adică să mergem spre terminarea MCV. Chiar în aceste zile avem evaluatori în vizită care verifică cât de mult s-a progresat în acest domeniu, însă discuţia revine exact la aceleaşi chestiuni pe care le-am menţionat înainte”.