Corina Creţu: Trebuie să demonstrăm că avem nevoie de fondurile de coeziune

România trebuie să accelereze implementarea proiectelor din bani europeni, iar primele plăți trebuie făcute în acest an, astfel încât Comisia Europeană să poată pleda pentru continuarea politicii de coeziune atunci când se va dezbate bugetul Uniunii Europene de după anul 2020, a declarat, marți, Corina Crețu, comisar european pentru Politică Regională.
Romania TV
09 mai 2017, 11:53
Corina Creţu: Trebuie să demonstrăm că avem nevoie de fondurile de coeziune

„Între țările net contributoare și beneficiare au apărut diviziuni. În ceea ce privește politica de coeziune, este foarte important să demonstrăm că avem nevoie de acești bani, pentru că, la sfârșitul acestui an, noi, ca și Comisie Europeană trebuie să depunem în Parlamentul European bugetul de după 2020 și nu știu cum am putea pleda pentru o politică de coeziune dacă nu începem să facem plăți până atunci, să arătăm că noile state membre au cu adevărat nevoie de această politică de coeziune. Sunt foarte multe provocări: Brexit, migrația, securitatea internă și cea externă, lupta antiterorism, existența unei armate europene. Privirile se îndreaptă către bugetele cele mai mari, iar fondurile de coeziune, împreună cu agricultura, reprezintă 80% din bugetul total al Uniunii Europene”, a spus Crețu.

Potrivit acesteia, implementarea proiectelor trebuie urgentată, în condițiile în care 2016 a fost un an pierdut.

„Trebuie să grăbim implementarea proiectelor, pentru că timpul nu mai are răbdare. 2016 a fost un an pierdut. La ora actuală sunt bucuroasă că Guvernul a transmis către Curtea de Audit toate pachetele privind acreditarea instituțiilor de gestionare și control și a făcut apel către Curtea de Audit să vadă aceste documente și să le analizeze cât se poate de urgent, astfel încât Comisia Europeană să fie notificată că instituțiile care vor gestiona cele 23 de miliarde de euro sunt capabile să facă acest lucru. Deci așteptăm notificarea din partea Curții Naționale de Audit, apoi autoritățile române vor putea trimite facturi, astfel încât Comisia Europeană să poată plăti”, a arătat oficialul european.

Ea a susținut că aceste întârzieri sunt valabile pentru multe state membre, pentru că, pentru perioada 2014-2020 s-au introdus în legislația europeană mai multe condiționalități ex-ante.

Întrebată cum poate crește România rata absorbției, Crețu a răspuns: „În primul rând prin simplificare, prin trecere la sistemul de depunere a proiectelor în format electronic. România este singura țară care mai folosește vechiul sistem. Practic, beneficiarii, în loc să se concentreze asupra implementării, asupra rezultatelor, se concentrează pe birocrație, pe parafare, ștampilare. Unde este valoarea adăugată? Nu știu dacă o ștampilă în plus poate să aducă rezultate mai bune”.

Potrivit comisarului, pentru trecerea la noul sistem este nevoie de mai multe modificări în legislația națională.

„Pe de altă parte, trebuie să avem proiecte de calitate, pentru că este poate pentru ultima dată când avem această mare concentrare de fonduri și eu cred că România trebuie să facă orice pentru a le folosi. Eu sunt aici pentru a sprijini, pentru a ajuta, joi va fi aici și președintele Comisiei Europene, domnul Juncker, facem tot ce ne stă în putință pentru a ajuta statele membre, inclusiv România, dar nu putem noi face treaba în locul statelor”, a adăugat Crețu.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, se va afla, joi, în România, acesta urmând să aibă întâlniri cu șeful statului Klaus Iohannis și cu premierul Sorin Grindeanu.

Totodată, șeful CE se va adresa Parlamentului, în ședință plenară, cu privire la viitorul Europei, informează Reprezentanța Comisiei Europene la București.

Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Țara în care românii pot să călătorească fără viză. Autoritățile au luat decizia în urmă cu puțin timp
Capital.ro
Rusia se RETRAGE. Bucurie de nedescris în Ucraina: Amintiți-vă de această zi
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este pe bancnota de 200 de lei. Există un detaliu pe care puțini români l-au observat
Spynews
Tu crezi că poți rezolva măcar 1 din aceste 10 ghicitori grele, fără ajutorul Google?
Evz.ro
Unt de casă. Rețeta cu două îngrediente
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Pe ce dată și la ce oră urmează să fie virate alocațiile elevilor în august 2024
Capital.ro
Mașinile interzise în România. Ordin clar. Se aplică de azi, 17 iulie, ora 11:00
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Nicuşor Dan clarifică termenul „cretini” folosit într-o postare pe Facebook
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'