Bărbatul din spatele jocului care îndeamnă minorii la suicid a fost copleşit de scrisori de dragoste primite în închisoare, din partea adolescentelor.
Philipp Budeikin este închis într-o închisoare din Rusia, pentru că a incitat la sinucidere cel puţin 16 eleve, care au participat la jocul mortal Balena Albastră.
Tânărul, care are doar 21 de ani, şi-a mărturisit faptele şi susţine că victimele sale sunt „deşeuri biologice”. Acesta le-a spus poliţiştilor că fetele „erau fericite să moară” şi că el „curăţa societatea”.
Jocul mortal constă în controlarea adolescenţilor pe o perioadă de 50 de zile, de către un mentor, care le oferă pe parcursul zilelor diferite sarcini – de la a urmări filme de groază până la automutilare.
În final, extenuaţi şi confuzi în urma sarcinilor, acestora li se spune să se sinucidă.
Autorităţile închisorii ruseşti în care este reţinut Budeikin spun că băiatul primeşte extrem de multe scrisori amoroase din partea unor adolescente, care îi tot trimit bilete de dragoste din luna noiembrie a anului trecut, de când a fost închis.
Din punct de vedere legal, aceştia spun că nu îi pot interzice lui Budeikin – cunoscut de asemenea sub numele de Philipp Lis – să primească sau să trimită scrisori fetelor care, benevol, îi oferă adresa.
Psihologul Veronika Matyushina susţina că lipsa afecţiunii în propriul cămin le împinge pe aceste tinere să se îndrăgostească de un astfel de om.
„Cel mai probabil, fetele care s-au îndrăgostit de Philip nu primeau suficientă iubire şi atenţie de la părinţii lor, iar acest tânăr chipeş de pe internet le-a oferit o anumită formă de suport şi le-a oferit atenţia de care aveau nevoie”, a susţinut Veronika.
Unul dintre poliţiştii care investighează morţile tinerelor a declarat: „Budeikin ştia foarte clar ce are de făcut pentru a obţine rezultatele pe care le-a vrut. A început asta în 2013 şi de atunci şi-a îmbunătăţit tacticile şi şi-a îndreptat greşelile. Philipp şi ideile sale au atras, prima oară, copiii în grupuri de pe social media, folosindu-se de videoclipuri înspăimântătoare”.
„Scopul lor era de a atrage cât mai mulţi copii posibil, apoi să îşi dea seama care dintre ei sunt cei mai susceptibili manipulării psihologice. Să spunem că, din 20.000 de oameni, ei îşi dădeau seama că doar 20 erau ţinta lor de fapt”, continuă poliţistul.
Inventatorul jocului mortal le-a povestit poliţiştilor cum manipula minorii, descriindu-i ca „deşeuri biologice”.
Ofiţerul dezvăluie şi mai multe: „Adunau copii şi le dădeau să rezolve câteva sarcini simple, care pentru unii copii erau prea ciudate sau prea plictisitoare pentru a fi rezolvate. Aceia erau clar prea puternici pentru a fi manipulaţi. Cei care participau în continuare la joc urmau să primească alte sarcini, din ce în ce mai dificile, precum să-şi taie venele, să urce pe acoperişuri, să omoare un animal şi să publice în mediul online dovada: foto sau vieo”.
„Majoritatea minorilor se opreau la stadiul ăsta. Un grup restrâns rămânea obedient şi parcurgea toate task-urile, adolescenţii fiind din punct de vedere psihologic pregătiţi de a merge până la capăt cu orice le-ar fi spus mentorii lor, indiferent cât de ciudat sau înspăimântător era”.
Într-un interviu realizat în St. Petersburg, Budeikin a fost întrebat dacă într-adevăr a îndemnat alţi tineri la suicid.
„Da. Chiar am făcut asta. Nu îţi face griji, vei înţelege totul. Toată lumea va înţelege. Ei mureau fericiţi. Eu le ofeream ce nu aveau în viaţa reală: căldură, înţelegere, conexiune”, a spus tânărul.
Acesta a negat zvonurile conform cărora numărul real al victimelor ar fi fost 130.
„Au fost 17 fete”, a spus el, dezvăluind că alte 28 erau „gata” să-şi ia viaţa.
„Au fost şi fete cu care doar comunicam, dar au comis sinucidere mai târziu fără influenţa mea directă”, a mai spus Philipp.
„Există oameni şi există deşeuri biologice – cei care nu reprezintă nicio valoare pentru societate, care fac şi vor face numai rău societăţii. Eu doar curăţam societatea de astfel de oameni, de scursuri biologice”.