Consumatorii sunt induşi în eroare de alimentele fără gluten, iar experţii recomandă reformularea acestor produse, prin folosirea unor ingrediente care să asigure o nutriţie sănătoasă a copiilor. Aceasta este concluzia studiului lansat joi la Congresul Societăţii Europene de Gastroenterologie, Hepatologie şi Nutriţie Pediatrică. Articolul publicat de cotidianul britanic The Telegraph despre aceste descoperiri include şi opinia eurodeputatei Daciana Sârbu, solicitată de autorii studiului pentru experienţa sa în domeniul legislaţiei europene privind alimentaţia. Declarația este preluată și în presa spaniolă și germană.
„Am arătat că, din păcate, în acest moment oamenii nu au suficiente surse de informare în legătură cu ceea ce consumă şi nu pot face comparaţii între produsele cu şi fără gluten, deoarece unele alimente (precum pâinea) nu au obligaţia de a fi etichetate. Mai mult, chiar dacă ar fi, consumatorii nu pot compara cu uşurinţă informaţiile de pe eticheta – aşa cum ar putea, de exemplu, dacă s-ar adopta un sistem tip „semafor”, pe care l-am susţinut întotdeauna (dar care a fost respins la nivelul UE)”, spune Daciana Sârbu.
Experţii avertizează că alimentele fără gluten pot avea un conţinut caloric semnificativ mai mare, dar mai puţine proteine, iar asemenea dezechilibre pot afecta creşterea copiilor şi pot amplifica riscul obezităţii infantile. Consumatorii nu cunosc aceste diferenţe din cauza etichetării care nu include suficiente informaţii nutriţionale.
Studiul a comparat 654 de produse fără gluten şi 655 de produse cu gluten, rezultând câteva concluzii interesante. Pâinea fără gluten are semnificativ mai multe lipide şi acizi graşi saturaţi, în timp ce pastele fără gluten conţin mai puţine proteine. Biscuiţii fără gluten, la rândul lor, au conţinut ridicat de lipide.
Oamenii trebuie să fie conştienţi că „fără gluten” nu înseamnă şi „sănătos”, spune profesorul Naveed Sattar, de la Universitatea din Glasgow.
Unul dintre autorii studiului, Dr Joaquim Calvo Lerma, afirmă că „e important că alimentele-substitut fără gluten să fie reformulate ca să asigure cu adevărat valori nutriţionale similare. E cu atât mai important pentru copii, fiindcă o alimentaţie echilibrată e esenţială pentru creşterea şi dezvoltarea sănătoasă”.
Glutenul este o proteină care se găseşte în grâu şi alte cereale şi dă alimentelor o textură elastică, fiind important în procesul de coacere.