Alegeri locale parţiale. CNA a stabilit regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a adoptat, joi, decizia privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerile locale parţiale din 11 iunie, fără modificări la proiectul care s-a aflat în dezbatere publică.
Filip Stan
11 mai 2017, 13:40
Alegeri locale parţiale. CNA a stabilit regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale

„Nu a fost nicio modificare. Este aceeaşi decizie din decembrie, doar cu data schimbată”, a spus Dorina Rusu, pentru  News.ro.

Potrivit Dorinei Rusu, decizia a fost votată în unanimitate de cei opt membri CNA care au fost prezenţi la sedintă: Florin Gabrea, Orsolya Borsos, Viorel Buda, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu şi Radu Cristea. Şedinţa s-a desfăşurat în absenţa Laurei Georgescu, preşedinta CNA, şi a membrilor Valentin Jucan şi Radu Herjeu.

Decizia va intra în vigoare imediat ce va fi publicată în Monitorul Oficial, urmând să fie publicată şi pe site-ul CNA.

Proiectul de decizie a fost în dezbatere în perioada 4 mai – 11 mai, documentul putând fi consultat pe site-ul CNA.

Reflectarea campaniei electorale în audiovizual începe în 27 mai şi se încheie în ziua de 10 iunie, la ora 07.00.

Documentul arată că posturile de radio şi de televiziune private, inclusiv de televiziune prin cablu, au obligaţia să comunice CNA, printr-o adresă, implicarea lor în campanie, lista emisiunilor electorale pe care le vor realiza, precum şi intervalele de timp de difuzare a respectivelor emisiuni, până cel mai târziu pe 22 mai.

Candidaţii şi reprezentanţii partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorale şi ai organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, precum şi candidaţii independenţi, denumiţi în continuare competitori electorali, au acces gratuit la posturile de radio şi de televiziune, publice şi private, în condiţiile art. 66 – 68 din Legea nr. 115/2015.

Potrivit deciziei, radiodifuzorii publici şi privaţi sunt obligaţi să asigure desfăşurarea unei campanii electorale echitabile, echilibrate şi corecte pentru toţi competitorii electorali. Toţi candidaţii trebuie să aibă posibilitatea de a se face cunoscuţi electoratului şi să beneficieze de un tratament obiectiv şi echidistant, iar activităţile lor de campanie trebuie să fie prezentate cu echilibru.

Pentru reflectarea campaniei electorale, radiodifuzorii pot realiza şi difuza numai emisiuni informative, emisiuni electorale şi emisiuni de dezbatere electorală.

În emisiunile informative pot fi difuzate informaţii privind sistemul electoral, tehnica votării şi activităţile de campanie ale candidaţilor. În acest scop, durata programată a emisiunii informative poate fi mărită cu cel mult 15 minute. Emisiunile informative electorale pot fi difuzate în zilele de luni până duminică.

În emisiunile electorale, care pot fi difuzate de luni până vineri, competitorii îşi pot prezenta programele politice şi activităţile de campanie electorală. În situaţia transmiterii în direct a unor activităţi de campanie, durata acestor transmisii trebuie să se încadreze în timpul de antenă acordat fiecărui competitor electoral potrivit prevederilor art. 68 din Legea nr. 115/2015. Aceste emisiuni trebuie să fie identificate ca atare la începutul emisiunii, în cazul posturilor de radio, şi, respectiv, trebuie să fie semnalate prin marcajul ”emisiune electorală”, afişat în mod vizibil pe toată durata difuzării, în cazul posturilor de televiziune.

În emisiunile de dezbatere electorală, radiodifuzorii pun în discuţie programele electorale şi temele de interes public legate de campania electorală, cu participarea a cel puţin doi candidaţi sau reprezentanţii lor. În cazul neparticipării unui candidat sau al unui reprezentant al acestuia, acest fapt trebuie să fie menţionat.

Aceste emisiuni pot fi difuzate în zilele de luni până duminică şi trebuie să fie identificate ca atare la începutul emisiunii, în cazul posturilor de radio, şi, respectiv, să fie semnalate prin marcajul ”emisiune de dezbatere electorală”, afişat în mod vizibil pe toată durata difuzării, în cazul posturilor de televiziune.

Decizia mai arată, la articolul 13, că începând cu 24 de ore înainte de startul votării şi până la încheierea acesteia, sunt interzise: prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete făcute pe stradă, difuzarea de spoturi de publicitate electorală, invitarea sau prezentarea candidaţilor şi/sau a reprezentanţilor competitorilor electorali în emisiunile şi programele posturilor de radio şi de televiziune, inclusiv de televiziune prin cablu, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 76 alin. (4) din Legea nr. 115/2015, comentarii privind desfăşurarea campaniei, precum şi cele privind candidaţii şi competitorii electorali.

În ziua votării sunt interzise: prezentarea de sondaje realizate la ieşirea de la urne, înainte de încheierea votării, comentarii referitoare la competitorii electorali, înainte de încheierea votării, precum şi îndemnuri de a vota sau de a nu vota un candidat ori candidaturile depuse de competitorii electorali.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Satul din România care a dispărut de pe hartă. Aici mai locuiesc doar 5 persoane, izolate de restul lumii. Casele încă frumoase au fost abandonate, la fel sfânta biserică. Nu mai există magazine, școală, totul e lăsat pradă naturii
Capital.ro
Amendă între 500 și 2.500 de lei pentru românii care au casă la curte. Proprietarii sunt obligați
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Eroul care a salvat omenirea de la un război nuclear. În câteva secunde a salvat miliarde de pământeni
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Vladimir Putin promulga legea pentru anularea datoriilor soldaților care luptă în Ucraina
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy