Greşeala pe care o facem toţi: De ce nu este bine să răspunzi cu „da” la telefon

Sună telefonul, spui "Alo?" şi, după o scurtă pauză, auzi o voce care te întreabă dacă o poţi auzi. Apoi îţi oferă ca scuză faptul că nu îi funcţionează bine telefonul. 
Filip Stan
11 mai 2017, 15:47
Greşeala pe care o facem toţi: De ce nu este bine să răspunzi cu

Greşeala pe care o facem este să spunem automat „da”, fără să ne gândim ce se află dincolo de răspunsul nostru. De fapt, este o înşelătorie din partea cuiva care foloseşte un robot pentru a prelua astfel de telefoane sau o strategie de telemarketing. La început, nu îţi poţi da seama că este o înregistrare, însă e posibil să primeşti mai multe astfel de telefoane după care începi să te prinzi cum stă treaba, în realitate.

Aceasta este o tehnică nouă şi sofisticată de înșelătorie, supranumită tehnica „Mă poţi auzi?”, care implică determinarea persoanelor de la celălalt capăt al firului să spună „da”, ca mai apoi să folosească acest răspuns pentru a le trimite lucruri pe care nu le-au comandat.

De fapt, este o înşelătorie din partea cuiva care foloseşte un robot pentru a prelua astfel de telefoane sau o strategie de telemarketing. La început, nu îţi poţi da seama că este o înregistrare, însă e posibil să primeşti mai multe astfel de telefoane după care începi să te prinzi cum stă treaba, în realitate.
Aceasta este o tehnică nouă şi sofisticată de înșelătorie, supranumită tehnica „Mă poţi auzi?”, care implică determinarea persoanelor de la celălalt capăt al firului să spună „da”, ca mai apoi să folosească acest răspuns pentru a le trimite lucruri pe care nu le-au comandat.

De asemenea, este şi un indiciu în privința viitorului în materie de înşelăciuni, sub denumirea de „roboţi automaţi de conversaţie” sau roboţi virtuali care au un trend crescător în ceea ce priveşte interacţiunea cu oamenii.
Experţii spun că tehnologia se dezvoltă atât de rapid, încât în câţiva ani nu vom mai fi în stare să deosebim o voce de robot de o voce umană.

Conform lui Marilyn Walker, profesor care se ocupă cu Ştiinţa Calculatoarelor de la Universitatea Santa Cruz, cu zeci de ani de experienţă în procesarea limbajului natural, în domeniul evoluţiei roboţilor conversaţionali, se lucrează intens la dezvoltarea calităţilor de comunicare a acestora. Acest lucru se apropie din ce în ce mai mult de inteligenţa artificială, spune Walker.

Tehnica „Mă poţi auzi?” încă nu este la acest nivel, însă, cu siguranţă, este o modalitate prin care oamenii pot fi înşelaţi.
Dan Weld, profesor de Ştiinţa Calculatoarelor şi Inginerie la Universitatea Washington, afirmă că tehnicile folosite în situaţiile în care primeşti un telefon pot să demonstreze nivelul la care a ajuns ingineria umană în ceea ce priveşte dinamica conversaţiilor între oameni şi că, în timp, conversaţia cu un robot va suna natural, ca şi cum ai vorbi cu o persoană.
Cu alte cuvinte, îţi vei da seama că nu vorbeşti cu o fiinţă umană mult prea târziu, când deja este prea târziu.
În jocul înşelătoriilor, vocea înregistrată îţi va oferi un produs sau posibilitatea de a merge într-o vacanţă. Te va întreba mai apoi dacă poţi răspunde la câteva întrebări, iar conversaţia poate decurge cu întreruperi ca şi cum ar fi o problemă cu semnalul, totul culminând cu întrebarea: „Mă poţi auzi?”

Recomandarea celor care lucrează la depistarea acestor cazuri este să nu spui „da”. Oamenii legii avertizează că oferirea unui răspuns afirmativ poate fi editat ca şi cum ţi-ai fi dat permisiunea de a cumpăra ceva sau de a face o tranzacţie.

Dacă răspunzi „da” la astfel de telefoane, de asemenea, poate da ocazia refuzului restituirii unor sume de bani în urma plângerii depuse de un client. Dacă cineva sună şi te întreabă: „Mă poţi auzi?”, conform ONG-ului „Biroul pentru Afaceri mai Bune” – care se ocupă de plângerile de la clienți din întreaga lume, trebuie doar să închizi telefonul. Cei care se ocupă cu astfel de înşelătorii îşi schimbă tehnicile, deoarece sunt prinşi, aşa că fii atentă la alt fel de întrebări care solicită din partea ta un „da”.
Marilyn Walker, profesoară la Universitatea Santa Cruz, ne informează că aceste maşinării vorbitoare vor fi capabile să facă o rezervare la un hotel sau pentru un bilet de avion în numele nostru. Viziunea asupra acestui nou mod de a gestiona sarcinile se poate îndrepta, astfel, către orice tip de servicii. Cu cât tehnologia se îmbunătăţeşte şi îşi face loc în vieţile noastre, cu atât vor apărea şi oameni care vor profita de pe urma acestor descoperiri pentru a recurge la tot felul de trucuri prin care să-i înşele pe oameni prin simularea unei conversaţii adevărate.
În curând, aceste maşinării vor fi capabile să transmită emoţii sau îşi vor adapta discursul vocal în contextul unei discuţii.
Tu ai avut parte de astfel de situaţii şi ai vorbit cu un robot fără să-ţi dai seama?

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Schimbare majoră la SGR care se aplică la Lidl, Kaufland, Auchan, Carrefour sau Mega Image. Dispare garanția de 50 de bani, ce vor primi oamenii în schimb
Capital.ro
Tragedie fără margini în fotbal. Marele fotbalist a murit fulgerător: Este imposibil să găsim cuvinte de alinare
Playtech.ro
În câte zile trebuie să consumi ouăle vopsite de Paște. Cum se păstrează corect, să nu se strice
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Cele trei secrete ale longevității unui medic de 102 ani: „Mănânc un aliment foarte ieftin de la vârsta de 6 ani”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Marea Autostradă, aproape gata. Se va circula ca pe circuitul de Formula 1
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
SINGURUL mall deschis de Paște, în Capitală. Aici poți să-ți faci cumpărăturile duminică, 20 aprilie 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România s-a despărțit de titanul scenei românești! Muzica lui a răsunat în toate sălile. Este de neînlocuit
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Răsturnare în alegeri! S-a aflat în ultimul sondaj!
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Cutiuța muzicală: toaca – sunetul care nu cere aplauze, dar ne răscolește sufletul