Greşeala pe care o facem toţi: De ce nu este bine să răspunzi cu „da” la telefon

Sună telefonul, spui "Alo?" şi, după o scurtă pauză, auzi o voce care te întreabă dacă o poţi auzi. Apoi îţi oferă ca scuză faptul că nu îi funcţionează bine telefonul. 
Filip Stan
11 mai 2017, 15:47
Greşeala pe care o facem toţi: De ce nu este bine să răspunzi cu

Greşeala pe care o facem este să spunem automat „da”, fără să ne gândim ce se află dincolo de răspunsul nostru. De fapt, este o înşelătorie din partea cuiva care foloseşte un robot pentru a prelua astfel de telefoane sau o strategie de telemarketing. La început, nu îţi poţi da seama că este o înregistrare, însă e posibil să primeşti mai multe astfel de telefoane după care începi să te prinzi cum stă treaba, în realitate.

Aceasta este o tehnică nouă şi sofisticată de înșelătorie, supranumită tehnica „Mă poţi auzi?”, care implică determinarea persoanelor de la celălalt capăt al firului să spună „da”, ca mai apoi să folosească acest răspuns pentru a le trimite lucruri pe care nu le-au comandat.

De fapt, este o înşelătorie din partea cuiva care foloseşte un robot pentru a prelua astfel de telefoane sau o strategie de telemarketing. La început, nu îţi poţi da seama că este o înregistrare, însă e posibil să primeşti mai multe astfel de telefoane după care începi să te prinzi cum stă treaba, în realitate.
Aceasta este o tehnică nouă şi sofisticată de înșelătorie, supranumită tehnica „Mă poţi auzi?”, care implică determinarea persoanelor de la celălalt capăt al firului să spună „da”, ca mai apoi să folosească acest răspuns pentru a le trimite lucruri pe care nu le-au comandat.

De asemenea, este şi un indiciu în privința viitorului în materie de înşelăciuni, sub denumirea de „roboţi automaţi de conversaţie” sau roboţi virtuali care au un trend crescător în ceea ce priveşte interacţiunea cu oamenii.
Experţii spun că tehnologia se dezvoltă atât de rapid, încât în câţiva ani nu vom mai fi în stare să deosebim o voce de robot de o voce umană.

Conform lui Marilyn Walker, profesor care se ocupă cu Ştiinţa Calculatoarelor de la Universitatea Santa Cruz, cu zeci de ani de experienţă în procesarea limbajului natural, în domeniul evoluţiei roboţilor conversaţionali, se lucrează intens la dezvoltarea calităţilor de comunicare a acestora. Acest lucru se apropie din ce în ce mai mult de inteligenţa artificială, spune Walker.

Tehnica „Mă poţi auzi?” încă nu este la acest nivel, însă, cu siguranţă, este o modalitate prin care oamenii pot fi înşelaţi.
Dan Weld, profesor de Ştiinţa Calculatoarelor şi Inginerie la Universitatea Washington, afirmă că tehnicile folosite în situaţiile în care primeşti un telefon pot să demonstreze nivelul la care a ajuns ingineria umană în ceea ce priveşte dinamica conversaţiilor între oameni şi că, în timp, conversaţia cu un robot va suna natural, ca şi cum ai vorbi cu o persoană.
Cu alte cuvinte, îţi vei da seama că nu vorbeşti cu o fiinţă umană mult prea târziu, când deja este prea târziu.
În jocul înşelătoriilor, vocea înregistrată îţi va oferi un produs sau posibilitatea de a merge într-o vacanţă. Te va întreba mai apoi dacă poţi răspunde la câteva întrebări, iar conversaţia poate decurge cu întreruperi ca şi cum ar fi o problemă cu semnalul, totul culminând cu întrebarea: „Mă poţi auzi?”

Recomandarea celor care lucrează la depistarea acestor cazuri este să nu spui „da”. Oamenii legii avertizează că oferirea unui răspuns afirmativ poate fi editat ca şi cum ţi-ai fi dat permisiunea de a cumpăra ceva sau de a face o tranzacţie.

Dacă răspunzi „da” la astfel de telefoane, de asemenea, poate da ocazia refuzului restituirii unor sume de bani în urma plângerii depuse de un client. Dacă cineva sună şi te întreabă: „Mă poţi auzi?”, conform ONG-ului „Biroul pentru Afaceri mai Bune” – care se ocupă de plângerile de la clienți din întreaga lume, trebuie doar să închizi telefonul. Cei care se ocupă cu astfel de înşelătorii îşi schimbă tehnicile, deoarece sunt prinşi, aşa că fii atentă la alt fel de întrebări care solicită din partea ta un „da”.
Marilyn Walker, profesoară la Universitatea Santa Cruz, ne informează că aceste maşinării vorbitoare vor fi capabile să facă o rezervare la un hotel sau pentru un bilet de avion în numele nostru. Viziunea asupra acestui nou mod de a gestiona sarcinile se poate îndrepta, astfel, către orice tip de servicii. Cu cât tehnologia se îmbunătăţeşte şi îşi face loc în vieţile noastre, cu atât vor apărea şi oameni care vor profita de pe urma acestor descoperiri pentru a recurge la tot felul de trucuri prin care să-i înşele pe oameni prin simularea unei conversaţii adevărate.
În curând, aceste maşinării vor fi capabile să transmită emoţii sau îşi vor adapta discursul vocal în contextul unei discuţii.
Tu ai avut parte de astfel de situaţii şi ai vorbit cu un robot fără să-ţi dai seama?

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce să pui, de fapt, în mălai când îl depozitezi în casă. Nu se va altera niciodată, nu va face musculițe sau molii. Așa o să-l ai perfect pentru cele mai gustoase și pufoase rețete de mămăligă
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Netflix dă lovitura sfârșitului de an. Asta da surpriză pentru a bonați
Ego.ro
Ce spunea soția lui Cotabiță despre artist. Nu era fan înrăit, dar i-a dat un mesaj ca să...
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Muzicianul Marius Baţu s-a stins din viaţă, lăsând un gol în muzica folk
MediaFlux
DE ce a MURIT de fapt GABRIEL COTABIȚĂ! S-a aflat ACUM
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni